Hogyan egyeztethető össze egy hiper intelligens istenkép a haragtartó és büntető istennel?
Szerintem a intelligenciával egyenesen arányosan nő az a vágy, hogy leküzdjük a haragunkat a másik irányába. Szóval az aki nagyon intelligens szinte sosem, fog erővel/erőszakkal bármit is véghezvinni. Ha pedig isten intelligenciáját tekintjük, valószínűleg nagyobb, mint bárkinek a világon. Hogyan lehet egy lapon említeni a világ legintelligensebb lényét a harag, düh és megtorlás kicsinyes tulajdonságaival? Már csak azért is, mert jónéhány budhista
szerzetes még csak hírből sem ismeri a haragot és bosszút. Akkor ezek az emberek jobbak és fejlettebbek az istentől? Sőt, jómagam is könnyen megbocsájtok bizonyos dolgokat, amiket ellenem elkövettek, különösebb áldozat, vagy ima nélkül is. Akkor én ebben isten felé kerekedtem?
Ezen tulajdonságom nemhogy elérte az isteni szintet, de felül is emelkedett rajta? Mielőtt még valaki támadást indítana felém, hogy istenkáromló vagyok, azoknak üzenem, hogy csak nézzenek magukba és döntsék el, ők vajon felül tudnak e emelkedni a bibliai isten kicsinyes tulajdonságain. Meglepődnék, ha csak egy két ember gondolná azt, hogy ő képes lenne megbocsájtani embertársának az ellene elkövetett vétségeket. Ha pedig képesek vagytok rá, akkor nyugodt szívvel kijelenthetjük, valamiben többek vagyunk/lehetünk istennél. Az utolsó kijelentés pedig megkérdőjelezi isten mivoltát/hatalmát. Vajon valóban helyes a bibliában vázolt kép istenről? Döntse el ki ki maga.
Kérdező....
Ajánlom ezt a könyvet a szentírás(ok) mellett elolvasásra: Isten evolúciója
Így megérted majd mi az istenkép, miért volt túl sok negatív emberi tulajdonsága Istennek.
"Tehát mind a hirtelen haragú, dühös Isten aki több millió embert írtott ki vízözön által ugyan az akit az újszövetségben kedves és jóságos Istenként ismerhetünk meg?"
Igen."
Tehát Isten nem tökéletes?
"Mt 5:43-48
Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!"
"Akkor mi jogon pusztít el minden élőlényt az Istened, csak azért, mert nem tetszett neki valami?"
Ha így lenne, akkor te sem írogatnál ide. Ez is bizonyítja, hogy Isten megbocsátó, és nem agresszív."
És az mit bizonyít,hogy Sodomában kiirtotta a növényzetet is kénköves esővel? és a kisgyermekeket is?
"Fel kellene ismerni az ellentmondásokat a bibliában, hisz már azoknak is szembeötlő akik nem is forgatják nap mint nap!"
Igen, főleg azok nem értik ezeket az ún. "ellentmondásokat", akik nem forgatják nap, mint nap. Látszik is!"
Sokan vannak,akik nap mint nap forgatják,és mégis hazudnak saját maguknak a vallásuk nyomására.
19-nek:
- Nem is tudtam, hogy baj ha megkérdőjelezek valamit és ezen okokat fel is sorolom ahelyett, hogy simán benyelnék mindent amit mondanak nekem. Ez lenne a helyes vallási szemlélet? Még egy ok arra, hogy ne csatlakozzak hozzájuk.
20-nak:
"Azért a buddhizmusnak nézz utána még egyszer....."
- Bla bla bla. Nem kell kiforgati a szavaim. A keresztények is követtek el hasonló bűnöket, ők sem egy szent életű valakik HA a múltat vizsgáljuk.
De mivel tőled már megszoktam ezt, mondok másik példát: Teréz anya, a dalai láma, vagy a mostnai Ferenc pápa. Ők bizony nem írtanák ki az emberiséget a bűneikért, erre a nyakamat teszem. (na ebbe köss bele). Tehát ezen személyeknek sikerült az Istened felé kerekedni önuralom és türelem tekintetében mindenkép.
Tudom, hogy nagy kérés, de nem lehetne felhagyni ezzel a "akkoris is kiforgatom minden szavát" gyerekes dologgal és normálisan ütköztetni az érveket. Unom már folyton magyarázni azt amit írtam, de komolyan.
""Tehát mind a hirtelen haragú, dühös Isten aki több millió embert írtott ki vízözön által ugyan az akit az újszövetségben kedves és jóságos Istenként ismerhetünk meg?"
Igen. "
- És nem érzel ellentmondást a dologban? Mire fel Isteni ő, ha még egy 4 éves gyermek szellemi szintjét sem haladja meg az intelligenciája. Engedd hogy megmagyarázzam az utolsó mondatom: A gyerek megpróbál építeni egy tornyot kockákból de nem sikerül ezért összerombolja. Nyilvánvaló párhuzam hózható a két eset közt.
"Tehát szerinted minél intelligensebb egy ember, annál nagyobb puhapöсs?"
- Ezt hogy sikerült kihámoznod abból amit írtam?
"Ha így lenne, akkor te sem írogatnál ide. Ez is bizonyítja, hogy Isten megbocsátó, és nem agresszív. "
- Sajnos megint rosszul gondolod.
1, Írogathatok, mert az állítólagos Noé leszármazottai vagyunk.
2, Az, hogy meghagyta egyetlen család életét a több millióból, nem egy megbocsájtó Istent feltételez. Talán a te világodban igen, itt a valóságban aligha.
"Igen, főleg azok nem értik ezeket az ún. "ellentmondásokat", akik nem forgatják nap, mint nap. Látszik is!"
- A baj ott van, hogy én bizony értem és észre is vettem az ellentmondásokat veled ellentétben. Szóval kinek is kellene többet forgatni a bibliát. Az pedig, hogy te kiolvastad 10x, nem jelenti azt hogy fel is fogtál belőle valamit. Ezt már csak azért is merem kijelenteni, mert egy egyszerű kérdést is oldalakon keresztül kell magyaráznom.
Ráadásul örülj neki, hogy nem forgatom nap mint nap, mert akkor bizony naponta olvasgathatnál legalább 20 kérdést tőlem. Az is elég lenne számomra ha az eddigiekre tudott volna valaik válaszolni.
22-nek:
- Köszi a kiegészítést, de úgy tűnik hasztalan küzdelem.
Indoklás nem kell, ezért is hiszik el a sok maszlagot amit ki tudja honnan szednek a vallással kapcsolatban. Ha egyszer is megkérdőjeleztek valamit a hitükkel kapcsolatban, már sokat mondok. A feltétel nélküli elfogadás az ő istenük.
Egyébként oda se neki a nullázásnak, én zöldet nyomtam és szerintem nem egyedül.
Köszönöm a zöldeket-azért nem lettem depressziós a nullázásoktól:)
"A feltétel nélküli elfogadás az ő istenük."
Igen,hát ez a vezetőiktől indul el...
27-nek:
Rendben hallgatlak: Hol kaphatok választ a kérdéseimre?
moonlightsentinel-nek:
A bibliából? Ahonnan ezen kérdések eredeztethetők?:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
- Az első kérdést ajánlom figyelmedbe, mert ahhoz még nem írtál semmit. Kíváncsi vagyok erre mit találsz ki. Ez is meg lett már válazolva? Vagy én vagyok a hülye mert ilyet kérdezek? :)
A bibliát inkább hagyjuk, az inkább összezavarja az embert és csak még több kérdése lesz. Mármint ha felfogja mit olvas és értelmezni is tudja. Mert látható, hogy sok "vallásos" csak olvasgatja, de fel sem merül benne olyan kérdés amit itt nap mint nap írnak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!