Hogyan egyeztethető össze egy hiper intelligens istenkép a haragtartó és büntető istennel?
Szerintem a intelligenciával egyenesen arányosan nő az a vágy, hogy leküzdjük a haragunkat a másik irányába. Szóval az aki nagyon intelligens szinte sosem, fog erővel/erőszakkal bármit is véghezvinni. Ha pedig isten intelligenciáját tekintjük, valószínűleg nagyobb, mint bárkinek a világon. Hogyan lehet egy lapon említeni a világ legintelligensebb lényét a harag, düh és megtorlás kicsinyes tulajdonságaival? Már csak azért is, mert jónéhány budhista
szerzetes még csak hírből sem ismeri a haragot és bosszút. Akkor ezek az emberek jobbak és fejlettebbek az istentől? Sőt, jómagam is könnyen megbocsájtok bizonyos dolgokat, amiket ellenem elkövettek, különösebb áldozat, vagy ima nélkül is. Akkor én ebben isten felé kerekedtem?
Ezen tulajdonságom nemhogy elérte az isteni szintet, de felül is emelkedett rajta? Mielőtt még valaki támadást indítana felém, hogy istenkáromló vagyok, azoknak üzenem, hogy csak nézzenek magukba és döntsék el, ők vajon felül tudnak e emelkedni a bibliai isten kicsinyes tulajdonságain. Meglepődnék, ha csak egy két ember gondolná azt, hogy ő képes lenne megbocsájtani embertársának az ellene elkövetett vétségeket. Ha pedig képesek vagytok rá, akkor nyugodt szívvel kijelenthetjük, valamiben többek vagyunk/lehetünk istennél. Az utolsó kijelentés pedig megkérdőjelezi isten mivoltát/hatalmát. Vajon valóban helyes a bibliában vázolt kép istenről? Döntse el ki ki maga.
..még Ábrahámról ennyit....Nem olvastad, hogy ez csak próba volt?
Ábrahámnak meg lett igérve még a próba elött, hogy Izsák nagy nemzet fejévé lesz, és ekkor még Izsáknak nem volt gyermeke nem volt nös. Ábrahám hitt Istenének, az angyal el volt készülve megfogni a kezét.
Ez elöábrázolta hogy Jehova Isten feláldozta elsöszülöttjét Jézust az emberiség kiszabaditásáért....Jézus pedig önként ezt elvállalta értünk
A vizözön elött pedig Noé hirdetett, de sajnos az emberek nem reagáltak.
Katy
Katy, Katy.
Arra sem voltam kíváncsi, hogy mi miért történt. Vagy talán látsz itt olyan kérdést? Kérlek olvass figyelmesebben!
Félreérted kérdező!
Nem Isten változik, hanem az emberek róla kialakult képe. Isten tökéletes de az ember elképzelése róla nem igazán, és ez halmozottan érvényes volt a régebbi korokban. A teremtő fokozatosan nyilatkoztatja ki az igazságot, ez nyomon követhető ha a szentírást megnézed vagy akár a környezetedet. Mindig annyi információt adott az embernek amit az adott korban fel tudott fogni. Többet nem mert az felesleges.
Menj ki a kertetekbe/házatok elé kora hajnalban, és nézz rá a házra, figyeld meg jól! Utána ugyanezt ismételd meg délben!
Mást fogsz látni? Igen, változnak a színek, tónusok, árnyékok, stb.
Pedig a ház maga ugyanaz maradt! Mégis máshogy látod.
15-nek:
"Félreérted kérdező! "
- Félreértettem? Tehát nem ti értetlenkedtek és a válaszok majdnem fele nem is magyarázkodás részemről, hogy megértsétek a kérdést, ugye? Hagyjuk.
Tehát lássuk jól értem e mit akartok oly bújtatottan elmondani nekem, mert, attól féltek, hogy eretnekséggel vádolnának, ha mindezt szó szerint ti mondanátok ki: A bibliában leírt jellemzés hazugság, nem fedi a valóságot, soha nem is fedte, ezek csak az emberek által kitalált jellemzések az akkori kor emberének, mert csak ezeket a szavakat értette meg akkoriban és a valóság, hogy jóságos és jóindulatú elfogadhatatlan lett volna. Nagyszerű, mondhatom.
"Nem Isten változik, hanem az emberek róla kialakult képe."
- Tehát a bibliában leírt Istenkép(vagy jellemzés) NEM, de minden más Istentől ihletett és megkérdőjelezhetetlen. Érdekes...
"Isten tökéletes de az ember elképzelése róla nem igazán, és ez halmozottan érvényes volt a régebbi korokban."
- Tehát régen az emberek képtelenek voltak a szeretet, megbocsájtás az őszinteség jellemzőket elfogadni, birtokolni és ezáltal megérteni, ebből következik az, hogy csak olyan jellemzőket tudtak rá aggatni amit ők maguk is birtokoltak és ismertek, nevezetesen harag és düh. Remek meglátás.
"A teremtő fokozatosan nyilatkoztatja ki az igazságot, ez nyomon követhető ha a szentírást megnézed vagy akár a környezetedet. "
- Egy régi könyv akár hányszor olvasod is el nem fog újat mondani a számodra. Nincs semmiféle fokozatos kinyilatkoztatás, hisz én olyat nem láttam a bibliában hogy az Isten humanista, erkölcsös, vagy szentimentalista, hisz ezeket a szavakat csak a mai korban használjuk, akkoriban nem is tudták volna mi az. Szóval nincs itt semmiféle fokozatosság.
"Mindig annyi információt adott az embernek amit az adott korban fel tudott fogni. Többet nem mert az felesleges."
- Persze. Mert azt, hogy szersd a másikat csak a mia ember képes megérteni, vagy hogy légy odaadó. Az erkölcsi normák röpke 2000 év alatt sem változtak. Embert ölni akkor is most is bűn, ugyan úgy mint kapzsinak, mohónak, vagy hazugnak lenni. Mik azok a kinyilatkoztatások melyeket az akkori kor embere nem, de a mai embere már képes felfogni? Egy kinyilatkoztatás ha Istentől származik örök érvényű kell, hogy legyen, különben egy idő után értelmét veszti. Ugyan úgy ahogy a gravitáció sem változott semmit milliárdnyi év után sem, egy kinyilatkoztatás is ugyan ilyen örök érvényű kell, hogy legyen, hogy mind a régi, mind pedig az új nemzedéknek ugyan azt jelentse és ne értelmezhesse félre!
moonlightsentinel-nek:
"Menj ki a kertetekbe/házatok elé kora hajnalban, és nézz rá a házra, figyeld meg jól! Utána ugyanezt ismételd meg délben!
Mást fogsz látni? Igen, változnak a színek, tónusok, árnyékok, stb.
Pedig a ház maga ugyanaz maradt! Mégis máshogy látod."
- Igen és? A vita ami már nagyon elkanyarodott az eredeti kérdéstől(amit megjegyezem mostanáig sem sikerült megválaszolni) nem a külső jegyekre vonatkozott, hanem épp a belső értékekre, jellemzésre ami nem változik a napszakok változásával. Ha az Istenről azt olvasom, hogy hirtelen haragú, dühös isten, akkor bennem(veletek ellentétben) felmerül egy kérdés, miszerint hogy lehet mindenható, ha ilyen kicsinyes tulajdonságokkal rendelkezik? Ez ellentmond Isteni mivoltának. És ha elfogadjuk, hogy eme világot ő teremtette, akkor be kell látnunk, hogy a róla elhangzott információ fals, azaz nem fedi a valóságot. Ez pedig ha tetszik, ha nem, a bibliából származik. A biblia olyan képet fest az Istenről, mely egyáltalán nem hű hozzá és még csak meg sem közelíti a valóságot. A biblia ellentmondásba ütközik önmagával, ezért vagy újra kell értelmezni azt és kivenni a fent említett hazugságokat, vagy az egész vallást logikátlan hazugságokra épülő jelzővel kell megbélyegezni, hogy minden ember tisztában legyen ezzel a ténnyel amit a hívők szépen félretolva fejüket elfordítva prédikálnak és hírdetnek tovább.
De sokkal jobban örülnék, ha az eredeti kérdésre koncentrálnátok és nem pedig más felé terelnétek a szót!
Tudjátok mit? Megkönnyítem a dolgotokat, mert úgy látom a saját kútfőből való érvelés valahogy nem megy. Csak egy igennel vagy nemmel kellene a következő kérdésre válaszolni:
Vajon valóban helyes a bibliában vázolt kép istenről?
Nagyon megköszönném, ha sikerülne mindenféle további locsogást mellőzve, csak az igen és nem szavakra koncentrálva választ adni egy egyszerű kérdésre!
Igen!
Mind az ószövetségben, mind az újszövetségben vázolt kép helyes istenről.
Nem értem, ez most miért visz előre, de tessék :D
moonlightsentinel-nek:
Köszönöm. Tehát mind a hirtelen haragú, dühös Isten aki több millió embert írtott ki vízözön által ugyan az akit az újszövetségben kedves és jóságos Istenként ismerhetünk meg?
Érdekes, hogy neked nem szembeötlő, de ha megviszgálsz egy budhista szerzetest, láthatod, hogy kimért, tud uralkodni az érzelmein és még akkor sem jutna eszébe elpusztítani az emberiséget, ha a világban a dolgok nem úgy történnek ahogy neki kedves. Ezzel szemben a te Istened elpusztította azokat akik nem úgy cselekdtek, hogy neki tetszen.
Az nem fér a fejembe, hogy lehet egy ember magasabb szellemi szintem mint a te teremtő atyád? Még én sem írtanám ki az emberiséget, pedig nekem sem tesztenek bizonyos dolgok a világban, de ez nem hatalmaz fel engem arra, hogy mások cselekedeteit meg/elítéljem annak teljeskörű ismerete és az ok-okozati lánc ismerete nélkül!
Had mutassak egy példát: Az, hogy most nekem van egy fiam akit én nemzettem, az én véremből fakad, nem ad a kezembe teljes körű ökényes hatalmat élete és halála felett. Remélem ebben egyet értünk. Akkor mi jogon pusztít el minden élőlényt az Istened, csak azért, mert nem tetszett neki valami?
De még mielőtt belebonyolódnánk a válaszok kavalkádjába, én megválaszolom magamnak a kérdést: Úgy lehetséges mindez, hogy a bibliában leírt vízözön meg sem történt. Egy mindenható szeretetteljes Isten képtelen lenne ártani akár a legutolsó bogárnak is, nemhogy a legjobban szeretett teremtményének, az embernek! Fel kellene ismerni az ellentmondásokat a bibliában, hisz már azoknak is szembeötlő akik nem is forgatják nap mint nap! Ti akik állítólag többször olvastátok, hogy lehet, hogy ez nem szúrt szemet? Megmondjam? Úgy, hogy még egy egyszerű kérdés felfogása is rettentő nagy feladatnak mutatkozik, nemhogy egy bibliában lévő fejezeté.
Azért a buddhizmusnak nézz utána még egyszer, maga a vallás is úgy kezdődött, hogy az egyik irányzat követői kinyírták a másik irányzat követőit :D Ők sem voltak mindig olyan hejj de békések, mint amilyennek az európai romantikus szemlélet látja őket. Vagy mondjuk a konfuciánus és a tao vallás. A legtöbb ember azt hiszi, a taoizmus a béke vallása, közben meg kínai császárok rendre azt csinálták, hogy amikor hatalomra kerültek, megváltoztatták az államvallást, konfuciánusról taoistára, vagy fordítva, és az előző követőit lemészárolták.
Persze ezt az emberek csinálták, amiért nem lenne szabad a vallást magát hibáztatni, de ugyanúgy a kereszténységet sem.
Mindegy, most nem erről volt szó, csak egy kis kitérő volt.
"Tehát mind a hirtelen haragú, dühös Isten aki több millió embert írtott ki vízözön által ugyan az akit az újszövetségben kedves és jóságos Istenként ismerhetünk meg?"
Igen.
"Az nem fér a fejembe, hogy lehet egy ember magasabb szellemi szintem mint a te teremtő atyád?"
Tehát szerinted minél intelligensebb egy ember, annál nagyobb puhapöсs? Rengeteg hadvezér volt, akik koruk kiemelkedően intelligens emberei voltak (MacArthur, Rommel, Hannibal, Scipio, Subotai, Napóleon csak hogy párat említsek), és egyik sem volt az a hejj de békeszerető ember. Vagy ott van pár uralkodó, Izabella spanyol királynő, Ferenc Ferdinánd porosz király, I. Péter orosz cár, Mária Terézia osztrák királynő, I. Erzsébet angol királynő, és még sorolhatnám... azt gondolom, hogy az uralkodásukról látszik, hogy kiemelkedően intelligens emberek lehettek, mégse volt egyik sem az a "jajj mindent oldjunk meg beszélgetéssel hippimódra"-típus. Pláne mondjuk Izabella, akinek két nagy fegyvere a máglya és a kard volt, mégis az Európai történelem egyik legkiemelkedőbb uralkodója.
Persze nem azt mondom, hogy Isten agresszív vagy haragtartó (ezt te mondod, nem én, vagy a Biblia), de még ha így is lenne, ennek semmi köze az intelligenciához.
"Akkor mi jogon pusztít el minden élőlényt az Istened, csak azért, mert nem tetszett neki valami?"
Ha így lenne, akkor te sem írogatnál ide. Ez is bizonyítja, hogy Isten megbocsátó, és nem agresszív.
"Fel kellene ismerni az ellentmondásokat a bibliában, hisz már azoknak is szembeötlő akik nem is forgatják nap mint nap!"
Igen, főleg azok nem értik ezeket az ún. "ellentmondásokat", akik nem forgatják nap, mint nap. Látszik is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!