Ha isten valóban ismeri a jövőt, akkor mire vár?
Úgy értem, ha ismeri a jövőt, és azt, ki hogyan fog dönteni bizonyos helyzetekben, akkor minek megvárni míg a sorozatgyilkos végez az áldozataival, miért nem küldi azonnal a pokolra(vagy ahova való)? Vagy nézhetjük távolabbról is a kérdést: Ha isten tudja, hogy az embereiség elbukik vagy épp nem, minek kivárni a végét? Ez olyan mintha csinálnék egy filmet majd leülnék megnézni, hogy milyen lett és majd aztán döntök, hogy
kidobom e vagy sem. De hisz már úgyis tudjuk a végét, minek végigülni és megnézni mind a 2 és fél órát?
Egyébként próbálod legalább megérteni, miről írunk, vagy csak hadoválod ugyanazt, mint a perecest?
Mert őszintén nem úgy tűnik, mintha a legcsekélyebb mértékben is meg szeretnéd érteni a dolgot. Szerintem igazából nem is választ vársz a kérdésedre (azt igazából már megkaptad), csak önigazolást, de azt tőlem ebben nem kapod meg.
"Hm már önmagában logikai baki van abban, amit mondasz. Azt mondod, Isten az időn felül áll, számára nem számít a jelen és múlt, stb. stb. "
Ugye-ugye, mennyire logikátlan a dolog? Örülök, hogy végre feltűnt.
A gond viszont az, hogy Isten mindenhatóságát, időn kívüliségét tulajdonképpen nem a kérdező állítja, hanem a keresztény vallás :) Elvégre a keresztény hívők vannak meggyőződve arról, hogy Isten mindenható, tehát látja a jövőt is. A kérdező csak megpróbál rámutatni ennek a logikátlanságára, amit Te is végre észrevettél. Ugye mennyire logikátlan az egész alaptézis, amiből kiindul a keresztény vallás?
"Egyébként próbálod legalább megérteni, miről írunk, vagy csak hadoválod ugyanazt, mint a perecest? "
Ha nem a feltett kérdésre válaszolsz, akkor nem is lehet tovább mozdulni a kiindulópontról :) Te hajtogattad minduntalan ugyanazt eddig, az ember szabad akaratáról és ilyesmikről, miközben a kérdés nem arról szól.
(Tudod, ez olyan, mintha megkérdeznék, hogy mennyi kétszer öt, amire Te válaszként elkezdenél beszélni az időjárásról vagy a Hold fázisairól. Oké, hogy szép téma mindkettő, de nem sok köze van a kérdéshez.)
"Elvégre a keresztény hívők vannak meggyőződve arról, hogy Isten mindenható, tehát látja a jövőt is. A kérdező csak megpróbál rámutatni ennek a logikátlanságára, amit Te is végre észrevettél. Ugye mennyire logikátlan az egész alaptézis, amiből kiindul a keresztény vallás?"
Azt nem a keresztény vallás állítja, hogy Isten várakozik, hanem a kérdező. Úgyhogy a kérdező gondolatmenetében van a logikai baki.
"Ha nem a feltett kérdésre válaszolsz, akkor nem is lehet tovább mozdulni a kiindulópontról :) Te hajtogattad minduntalan ugyanazt eddig, az ember szabad akaratáról és ilyesmikről, miközben a kérdés nem arról szól."
Már hogyne lenne köze hozzá! Volt pár száz éve erről néhány igen komoly teológiai vita is, úgy hívták, predesztinációs vita, a fő kérdése az, hogy ha isteni előrendelés dönt az egyes ember örök üdvösségéről vagy kárhozatáról, miként beszülhetünk emberi szabadakaratról, erkölcsi felelősségről?
Lényegében erről szól a kérdező kérdése is.
NAGYON is van köze hozzá, ha nem érted, olvasd el még egyszer!
"Azt nem a keresztény vallás állítja, hogy Isten várakozik, hanem a kérdező. Úgyhogy a kérdező gondolatmenetében van a logikai baki. "
Nem egészen. A kérdező ezt nem állította, hanem pont hogy kérdezte :) A keresztény vallás állítja azt, hogy Isten mindenható, mindentudó. A kérdező csak megkérdezte, ha Isten előre tud mindent, akkor miért kell arra várnia, hogy leteljen az emberek élete?
"Lényegében erről szól a kérdező kérdése is.
NAGYON is van köze hozzá, ha nem érted, olvasd el még egyszer!"
Nem, a kérdező kérdése nem a predesztinációs vitával van kapcsolatban. A predesztinációs vita felhozása megint visszakanyarodás az ember szabad akaratának kérdéséhez, aminek nincs köze a kérdező által feltett kérdéshez. A kérdező kérdése arról szól, hogy Isten miért vár arra, hogy leteljen az életünk, elteljen a ránk kiszabott életidő, ha egyszer már születésünk pillanatában tudja, hogy ki hová fog kerülni halála után. Ennek semmi köze az ember szabad akaratához. De hadd ne kelljen már ezt megint szájbarágósan elmagyarázni... :)
"Nem egészen. A kérdező ezt nem állította, hanem pont hogy kérdezte :) A keresztény vallás állítja azt, hogy Isten mindenható, mindentudó. A kérdező csak megkérdezte, ha Isten előre tud mindent, akkor miért kell arra várnia, hogy leteljen az emberek élete?"
A keresztény vallás állítja azt, hogy Isten mindenható, mindentudó. Igen. Azt viszont a kérdező állítja, hogy a Isten vár.
"Ha isten valóban ismeri a jövőt, akkor mire vár?"
Már magában a kérdésben is benne van.
Akkor nem jövök a szabad akarattal, mert nem értitek, hanem amit a legelején elmondtam: a kérdésnek nincs igazán értelme, mert Isteni szférában nincs várakozás. A keresztény vallás nem állítja, hogy Isten várakozik, csak a kérdező. Ez olyan, mintha megkérdezném, hogy "A tudomány mai állása szerint miért nem igaz a gravitáció?" Könnyű vitatkozni úgy, hogy mi döntjük el, mit állít a másik.
A probléma az, hogy a keresztény vallás sehol nem állítja, hogy Isten várna. Mivel ő az idő ura, a várakozásnak, mint olyannak nincs értelme.
Oké. Akkor mit csinál addig, amíg mi itt a földön töltjük az életünk hosszára kiszabott időt?
Egy konkrét példa: Józsi bácsi most 40 éves. Józsi bácsi 62 éves korában fog májzsugorban meghalni, és mivel gyermekeket molesztált és nem bánja meg bűnét, ezért a pokolra fog jutni. De ezt ugye Isten előre látja, hogy Józsibá pokollakó lesz. Ám Józsi bácsinak van még hátra 22 éve a májzsugorig. Akkor Isten mivel foglalkozik mindaddig, amíg Józsibá apránként legyilkolja az utolsó májsejtjeit is, hogy jobb létre szenderüljön, és végre elfoglalhassa helyét a pokolnak a számára kijelölt bugyrában?
barátkozó-nak:
Köszönöm Istenem! Végre egy értelmes válasz.
"Ha jól értem a logikádat meg sem kellene születni hanem azonnal a menybe vagy a pokolba küldené az embereket. "
- Pontosan, hisz ő már előre tudja, hogy jó vagy rossz ember leszel e, megtérsz e avagy sem. Szóval ily módon nem sok értelmét látom a földi létnek. Esetleg annyi, hogy a program lefut, de az eredmény mint az várható volt ugyan az.
"Hol van a hozzá való hasonlóság, szabad akarat Igazságosság? "
- Ezeknek a fogalmaknak csak a földi létben van értelme, azno kívül smmi. Szóval, ha kiiktatjuk a feleslegessé vált földi létet, - mert mint már azt kitárgyaltuk: Az eredményen nem változtat a földi élet leélése, avagy annak hiánya - akkor nincs értelme vitatni a szabad akarat kérdését, vagy egyéb más kérdéseket.
Véleményem szerint már az alap koncepció hibás, miszerint a földi élet határozza meg, hogy halálunk után hová kerülünk. A földnek szerintem egészem más szerepe van.
moonlightsentinel-nek:
- Veled is csak egyel többen vagyunk. Csak a hozzászólások számát szaporítod, semmi érdemlegeset nem tudtál még egyetlen kérdésemhez sem hozzátenni, eddig.
Neked külön minden megjegyzésemhez egy kis regénnyi magyarázatot kell mellékelnem, hogy megértsd azt ami másnak csuklóból megy. Ha egy kis hangulat ingadozást tapasztalsz mikor hozzád érek és válaszolnom kell, az csak azért van, mert valóban megdöbbent, mennyire figyelmetlen vagy és vagy nem akarod megérteni amit írok, vagy csak idegesíteni akarsz. Bármelyik is, légyszíves hagyd abba.
Sajnos nem igazán jut eszembe más magyarázat, hogy jobban megértsd, de talán valaki megszán és kisegít ezen nehéz órákban. A földi létnek, magának az időnek és minden más kelléknek semmi értelme sincs, hisz a mindenhetó Isten már a megteremtésed pillanatában tisztában bolt azzal, hogy te majd megtérsz e vagy sem, jó vagy rossz ember leszel e. Az időt, mint változót muszáj a képletbe belehelyezni, hogy szemléltethessem a változást:
Komolyan ez az utolsó magyarázatom, ha így sem érted meg, én nem magyarázok tovább semmit.
0 év -> A te megteremtésed
25 év -> A feltételezett(csak kitalált adat, nem lényeges) megtérésed időpontja
67 év -> A halálod időpontja(fiktív adat)
Összegzés: Te, mint jó hívő az Istenednek tetsző feladatokat láttál el életed során így mehetsz a mennybe :) Jííhááá
Az összegzésben foglaltak már a fogantatásod pillanatában a Teremtőd birtokában volt, azaz mikor megteremtett, már tudta(mivel ismeri a jövőt), hogy a mennybe fogsz menni.
A kérdés a következő: Miért kellett leélned a földi életet, hisz a cselekedeteid nem változtatnak a jövőbeli Összegzés eredményén? Semmi értelme a földi életednek.
Így már értető? Most már kaphatok választ arra, hogy minek kivárni az emberi életet, a te esetedben a 67 évet, ha már a fogantatásod pillanatában is tudható milyen sors vár rád?
Felesleges időpocsákolás aminek abszolót semmi értelme!
"Egyébként próbálod legalább megérteni, miről írunk, vagy csak hadoválod ugyanazt, mint a perecest? "
- Ez jó :) De most komolyan. Mit is kellen megértenem? A sok semmit amiről beszélsz és köze sincs a kérdésemhez? Akkor álljunk meg egy szóra. Lehet nem esett még le a tantusz, de a kérdező még mindig én vagyok. Feltettem egy kérdést amire nem kaptam valaszt csak össze vissza hablatyolást(legfőképp tőled). Hidd el, ha tudom hogy enniyt értetlenkedsz és ezt elkerülhettem volna egy imával, akár most azonnal térdre vágom magam és elmondok egy miatyánkat, csak, hogy ne kelljen tovább olvasgatnom a sok semmit amit írsz és ismételjem magam végeláthatatlanul, mert a pont agyad nem képes felfogni amit írok. Ráadásul ez már Sceptic-nek is feltűnt, dehát mi mindketten hülyék vagyunk és te vagy az agy, hogy is képzeltem, hogy feltehetek egy egyszerű kérdést amire talán választ is kaphatok?? Hát akkor én kérek elnézést!! Kérek engedélyt meghunyászkodni!
"Mert őszintén nem úgy tűnik, mintha a legcsekélyebb mértékben is meg szeretnéd érteni a dolgot."
- Neme? Biztos passzióból, mert nincs is más dolgom ülök itt a gép előtt és pötyögök oldalas magyarázatokat a megjegyzéseimhez, mert egyeseknek luxus gondolkodni. Ez tényleg arra utal, hogy velem van a baj és nem is akarom megérteni amit írsz. Csak halkan megsúgom: Értem amiket írsz, a problámám azzal, van, hogy nem kapvsolódik a kérdésemhez ;)
"Szerintem igazából nem is választ vársz a kérdésedre (azt igazából már megkaptad), csak önigazolást, de azt tőlem ebben nem kapod meg."
- Nem, téleg nem várok válasz. VIsszakeresgéljem hányszor kértem, hogy a kérdésemre válaszoljatok és ne mellé beszéljetek? Szeretnél még jobban beégni? Hagyjuk, nem ez a célom, te már lejárattad magad eléggé, ehhez nem kell az én segítségem.
Azt írtad a választ igazából már megkaptam. Hol is van? Megmutatnád? Igazán hálás lennék érte!
Várj, várj itt a korábbi írásom, bemásolom ismét, lehet azóta kiment a fejedből:
Így már értető? Most már kaphatok választ arra, hogy minek kivárni az emberi életet, a te esetedben a 67 évet, ha már a fogantatásod pillanatában is tudható milyen sors vár rád?
Felesleges időpocsákolás aminek abszolót semmi értelme!
Tehát erre kérném a már meglévő választ. Másold be ide nyugodtan, egyel több vagy kevesebb haszontalan hozzászólás már nem számít. Ja és a hozzászólás számát is légyszi, ha nem nagy kérés. Kösszentyű.
Sceptic-nek:
Kössz a hozzászólást, már a hajamat tépem...
moonlightsentinel-nek:
"Azt nem a keresztény vallás állítja, hogy Isten várakozik, hanem a kérdező. Úgyhogy a kérdező gondolatmenetében van a logikai baki. "
- Jó akkor nem vár, de minek leélni a földi életet, ha már az első pillanattól ismeretes a végeredmény Isten számára???
"Lényegében erről szól a kérdező kérdése is.
NAGYON is van köze hozzá, ha nem érted, olvasd el még egyszer!"
- Hát nagyon el vagy tévedve, mert köze nincs a kérdésemnek ahhoz amiről te beszélsz...
Sceptic-nek:
"De hadd ne kelljen már ezt megint szájbarágósan elmagyarázni... :)"
- Pedig ez csak így működik :)
25-nek:
FELADOM. Menthetetlen vagy! Valaki más esetleg? BÁRKI? AKÁRKI!!! Emberek, ne hagyjatok vele egyedüüül!!!
Kedves kérdező! Nézd meg a mások által 100%-ban hasznosnak ítélt válaszaimat! Ott a válaszom a kérdésre :)
Próbáld meg értelmezni őket, úgy tűnik, másoknak sikerült!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!