Lehetséges, hogy nem is a zsidó nép a kiválasztott, hanem hanem őt választották ki a zsidóságot, mint vallást?
A Biblia szerint a zsidó nép a kiválasztott nép, mert ők hűek Istenhez. Ma a világot formáló személyek döntő többsége zsidó. Valószínűleg nem véletlen: tehetségesek.
De érdemes fordítva megvizsgálni a dolgot: ügyesek voltak, s ezért terjedhetett el a hitük. Tulajdonképpen mikor a keresztény / keresztyén világról beszélünk, akkor a zsidó kultúra egy elágazásáról beszélünk...
Tehát ismételten a kérdés, ékes magyarsággal:
Lehetséges, hogy nem is a zsidó nép a kiválasztott, hanem ők választották ki a zsidóságot, mint vallást?
2-es: Értem, amit írsz, viszont azt is figyelembe kell venni, hogy a zsidó, mint nemzetiség, illetve zsidó, mint vallás nem azonos fogalmak. Ha nem lett volna zsidó hit, akkor is lennének ma zsidók. Csak nézz rá egy irodaházban stresszelő bankárra: rajta már messze nem látszik Ábrahám hite...
3-as: A válaszod valószínűleg alapos és tudományos, azonban az egyszeri érdeklődő szemszögéből továbbra is áll a kérdés, szerintem...
"Ha nem lett volna zsidó hit, akkor is lennének ma zsidók."
Ezt megmagyaráznád?
Olvasd végig, amit írt a kérdező.
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__3..
Annak a zsidónak, aki nem a zsidó (illetve keresztény hitet) követi, semmi köze nincs a Bibliához. Ateista, pogány, vagy bálványimádó.
Nem kérdező, ez egy látszatkérdés, mondhatnám "ékes magyarsággal" makutyi duma.
Nem kell bugyolálni a nézetterjesztést, mert az sunyi dolog. Amit akarsz, mondd őszinte felelősségvállalással. Különben vagy rossz válaszokat kapsz (azoktól, akik bedőltek), vagy nem méltatnak figyelemre.
Kedves előttem szóló! Mélyen vallásos, radikális keresztyén családban nőttem fel. Aztán most, hogy éppen felnőttem, s nézek szét a világban, kezd minden relatívvá válni. S eszembe jutott, hogy tulajdonképpen, ha ezt az utat választom, egy, a zsidó, vagy legalábbis ókori kultúra továbbélésére mondok igent. Nos, ez a kérdésemnek a "nagy hátsó szándéka"...
A dolog egyszerű: kezdem elveszteni a hitemet (vagy már el is vesztettem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!