Jézus kik szerint volt zsidó? A zsidók szerint? (HA, HA, HA. ) Milyen minőségben számították volna őt teljes értékű zsidónak a zsidó főpapok?
Jól tudjuk, hogyan viszonyult a zsidó főpapság egy része a Jézus jelenséghez.
Vallásában, vallásos szokásaiban, a körítésben, kifelé látszó dolgokban, külcsínben lehet, hogy zsidónak tűnt, de legalább annyira volt eltérő viselkedésében, prédikációban, hitbéli, vallásos kinyilatkoztatásaiban a zsidóságtól mint amennyire hasonlított hozzá a külsőségekben.
Az anyja, Mária zsidó volt, úgyhogy ő is zsidónak számít.
Vallásilag: keresztény vallás még nem létezett, az, amit Jézus hirdetett, akkor egy zsidó reformációnak számított: ugyanannak az istennek az imádatára szólított fel, ugyanazt tartotta szent könyvnek (Ószövetség, hiszen Újszövetség még nem volt), ugyanúgy a 10 parancsolatra, a zsidó prófétákra hivatkozott stb. És Jézus és tanítványai ünnepelték a zsidó ünnepeket (benne van a Bibliában, hogy a megfeszítése előtt a pászka ünnepe volt, és Jézusék a jeruzsálemi templomba készültek. De miért? Mert akkoriban azon az ünnepen a zsidók a templomba mentek áldozatot bemutatni), őt is körülmetélték stb.
Aztán később kettévált a két vallás, de akkoriban még csak egy zsidó reformirányzatnak számított. És nem is ez volt az egyetlen ilyen, ld.: szadduceusok, farizeusok, esszénusok stb.
"Jól értem, tehát a te értékrended szerint Jézusnál csak a belső értékek számítanak,"
Jól érted.
"És Jézus és tanítványai ünnepelték a zsidó ünnepeket (benne van a Bibliában, hogy a megfeszítése előtt a pászka ünnepe volt, és Jézusék a jeruzsálemi templomba készültek. De miért? Mert akkoriban azon az ünnepen a zsidók a templomba mentek áldozatot bemutatni), őt is körülmetélték stb."
Ez csak külcsín, külalaki körítés, már akkor érezhető, érzékelhető volt, hogy ez valami más, csak zsidó külsőségekben volt gyakorolva, és szerintem nem a zsidóság tovább gondolásának, megreformálásnak tűnt, ugyanis, ha az lett volna akkor nem végeztették volna ki Jézust szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!