Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogyan "élte túl" idáig a...

Hogyan "élte túl" idáig a kereszténység, ha az egész vallás alapjaiban romba dől?

Figyelt kérdés

Kifejtem mire gondolok.

Az egész vallás az eredendő bűnre épül. Mindenki ismeri a sztorit. Ezután jött Krisztus és megváltott minket, legalábbis azt, aki hisz benne.

Na már most az egyházak, felekezetek, mind egytől egyig az vallják, hogy Isten jóságos, "maga a szeretet", "az egyetlen üzenete a szeretet", és más klisés szövegeket, amiket jól betanultak. Na de ácsi! Ha Isten tényleg olyan szerető és jóságos lenne, mint ahogyan azt az egyházak beállítják, akkor valóban büntetné kollektívan az emberiséget, a még tudatlan (a jó és a rossz, sőt a bűn fogalmát sem ismerő) emberpár engedetlenségéért, amit persze előre tudott? Mert ez maga lenne a gonoszság.

Tehát Isten vagy nem maga a szeretet, tehát hamis az istenkép -> romba dől alapjaiban a kereszténység

Vagy Isten szeretetteljes és jóságos, tehát nem büntetné kollektívan az emberiséget, ergo lényegét veszti a megváltás, hisz nincs mitől -> szintén alapjaiban dől össze a kereszténység.

Ha ezt valaki nem látja, akkor az nem is akarja. De hogy ennyien lennének?

2013. nov. 7. 18:34
1 2 3 4
 11/37 anonim ***** válasza:
0%

Bár erre a kérdés körre már nem akartam válaszolni, de befejezésként írnám.

Nem vallási egoizmus, hanem kizárólagosan Istent imádó, és támogató vagyok, ami nem jelenti, hogy a tudományos fejlődéssel nem értek egyet.

s azzal is addig, amíg nem megy túl a hatáskörén.

Katy Weaver

2013. nov. 8. 09:31
 12/37 anonim ***** válasza:

Einstein elfogadta, hogy van Valaki felettünk, de - ahogy írtam, - meg is állt itt, - miként sok ember is teszi. Én eddig sem hittem, hogy Einstein keresztény lett volna, ráadásul az istenhez való viszonya többször is változott élete során.

Mitológia, vagyis legenda - már a szóhasználat is mutatja, hogy a hozzászólónak a Biblia csak egy sztori, egy mese. Aki elhisz valamit, annak a történet nem mese. Nem veszem szó szerint, hogy Isten "24 óra alatt" megteremtette a Napot vagy hasonlók, mert szimbolikusan kell értelmezni, de elhiszem a Biblia Isten üzenete.

Tévedések, csúsztatások? Miért nem fejtette ki a hozzászóló? Az, hogy van máshol is élet? Az, hogy nem a szóban forgó nép vezeti a Földet? Az, hogy nem azt írja a Biblia, amit leírtam? Mi?

Jézus csodákat tett, hogy higgyenek neki. Nem zárom ki, hogy van racionális magyarázatuk: a tudomány ma már megmagyarázná a csodákat. Ha van magyarázat, már nem kell hit. Ezért ellensége a vallásnak a tudomány. Ezért nem szeretem azt se, amikor tudományosan vizsgálják a Bibliát.

Hogy mindenki azt olvas ki belőle, ami az érdeke? Neked pedig az az érdeked, hogy ne fogadd el. Az az érdeked, hogy azt hidd, nincs senki felettünk. S ha már Einstein szóba került: nem szerette, ha az ateisták vele hozakodtak elő, mert azt mondta, nincs meg bennük az alázat.

2013. nov. 8. 10:51
 13/37 anonim ***** válasza:

ki: [link]

2:45-kor mit csinálnál?

2013. nov. 8. 10:59
 14/37 anonim ***** válasza:
100%

12.

Látod ez a baj a Bibliával. Hogy elmondásotok szerint igaz és szimbolikus történeteket is tartalmaz.

De semmiféle útmutató nincs, hogy melyiket hogyan kell értelmezni, valósként vagy szimbolikusként, ezért mindenki kénye-kedvére eldöntheti. Így nem nehéz megtalálni benne a neked tetsző válaszokat.

Ó, itt kinyírt Isten 14.000 embert. Áá, ez csak szimbolikus.

Beszélt Bálám szamara? Természetesen ez megtörtént.

2013. nov. 8. 11:11
 15/37 titak ***** válasza:
100%

Kereszténység már a teremtésnél romba dől.

1.moz.1.

26-És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; (kinek mondta? kik a MI?)

28-És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá;

Isten azért teremtette az embert (Ádám?), hogy benépesitse a Földet, olyanra mint ŐK (Istenek?).

Később jött a bűnbeesés következménye:

1.moz.2.

22-És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakasszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen

a/Má' megint az isteni többesszám

b/Ha olyannak tervezték az embert mint ŐK, akkor miért kellett megbüntetni Ádámot, amikor olyanná lett mint közülük egy.

c/Az első emberpár nem volt halhatatlan ahogy azt állítják

23-Kiküldé őt az Úr Isten az Éden kertjéből, hogy mívelje a földet, amelyből vétetett vala.

ÉS BETELJESÜLT A TEREMTÉS.(lásd 1.moz.1.28.)

röviden: Az Isten(ek?) valamit nagyon elkůrtak teremtés közben, és kellett hozzá egy balek akire rá tudják fogni hibájukat. (rá is kenték Évára a sz@rt rendesen)

2013. nov. 8. 13:15
 16/37 titak ***** válasza:
100%
*ja meg a "technikusra" aki kijavította a gyártáshibát (kígyó)
2013. nov. 8. 13:28
 17/37 anonim ***** válasza:
100%
Az egész Isten-hipotézis romokban hever, így nem csak a kereszténység, hanem az összes vallás szükségtelen. A válasz a kérdésedre: az emberi ostobaság az oka.
2013. nov. 8. 13:29
 18/37 anonim ***** válasza:
100%

15.

A többes szám szerintem azért maradt benne, mert eredetileg a zsidók is több istenben hittek.

El, a fő isten, Jahve és a felesége (!) Asherah, és még sokan mások. A Bibliában is van szó Asheráról, az emberek rejtélyes "asera" oszlopokat emeltek, ami nincs kifejtve bővebben, hogy mi is.

Elég jól sikerült szegény istennőt eltüntetni.

2013. nov. 8. 13:33
 19/37 anonim ***** válasza:
100%

Valójában a kereszténység sem teljesen monoteista vallás. Vannak "mini-istenek". Szenteknek nevezik őket. Az emberek gyakran nem is Istenhez, hanem ezekhez a szentekhez imátkoznak. Épp hogy csak a krumplipucolásnak nincs szentje. Azthiszem ilyen 5000 körül mozog a számuk.

2013. nov. 8. 13:39
 20/37 netbakter ***** válasza:
100%
Ezek a "szentek" már nekem is régóta szúrják a szememet. Érdekes módon minden ókori "kisistennek" megvan a maga megfelelője a szentek között is.
2013. nov. 8. 13:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!