Hogyan "élte túl" idáig a kereszténység, ha az egész vallás alapjaiban romba dől?
Kifejtem mire gondolok.
Az egész vallás az eredendő bűnre épül. Mindenki ismeri a sztorit. Ezután jött Krisztus és megváltott minket, legalábbis azt, aki hisz benne.
Na már most az egyházak, felekezetek, mind egytől egyig az vallják, hogy Isten jóságos, "maga a szeretet", "az egyetlen üzenete a szeretet", és más klisés szövegeket, amiket jól betanultak. Na de ácsi! Ha Isten tényleg olyan szerető és jóságos lenne, mint ahogyan azt az egyházak beállítják, akkor valóban büntetné kollektívan az emberiséget, a még tudatlan (a jó és a rossz, sőt a bűn fogalmát sem ismerő) emberpár engedetlenségéért, amit persze előre tudott? Mert ez maga lenne a gonoszság.
Tehát Isten vagy nem maga a szeretet, tehát hamis az istenkép -> romba dől alapjaiban a kereszténység
Vagy Isten szeretetteljes és jóságos, tehát nem büntetné kollektívan az emberiséget, ergo lényegét veszti a megváltás, hisz nincs mitől -> szintén alapjaiban dől össze a kereszténység.
Ha ezt valaki nem látja, akkor az nem is akarja. De hogy ennyien lennének?
Kedves Kérdező!
Fundamentalista keresztényként válaszolok neked. Válaszom nem lesz rövid, de megéri végigolvasni.
A tudomány - az aktuális képességei szerint - folyamatosan pásztázza az univerzumot: egyre messzebbre lát a távcsöveivel, de annak a jelenségnek, amit életnek nevezünk, még nyomát sem találja. Csak itt a Földön van az - a világűrihez képest - hihetetlenül kényes fizikai-kémiai feltétel-rendszer, ami alkalmas az élet fenntartására.
Annak az esélye, hogy ez véletlenül létrejöjjön, nagyjából annyi, mint amennyi annak az esélye, hogy egy repülőgép hangárján végighúzó nagyon erős huzat éppen úgy sodorja az alkatrészeket, hogy abból egy Boeing 747-es jöjjön létre. Nem vagyok tudós, de hitelt adok az ámulatuknak. Ebből következik, hogy az élet sok igazságtalansága és furcsasága ellenére is Valakinek csak kell lennie felettünk...
Sokan itt meg is állnak, s azt mondják: jó, van valaki felettünk. De ettől még úgy élnek, ahogy kényük-kedvük tartja.
Ha megnézzük a világ népeinek intelligencia-skáláját, akkor van egy nép, amely nem különösképpen kiemelkedő, de nem is nagyon alacsony szintet elérő. Egyéb, orvosi kutatások sem mutatnak ki rajtuk semmi szokatlant. Mégis ez az a nép, amely a világ vezetőit adja: tudósok, művészek, politikusok. Pedig egy kicsiny, porban ülő nép volt, semmi különlegességük nem volt... Számomra ez a bizonyíték választ jelent arra vonatkozóan, hogy melyik az igazi Isten. Az Ószövetségben le van írva, hogy nagy nemzet lesznek, ha már a Föld többi népe el is távolodott (bűnbeesés) Tőle, s így is lett.
De a történet itt nem ér véget: az Új Szövetségben (direkt írtam külön) le van írva, hogy az most már mindenki a kiválasztott néphez tartozik, aki elfogadja a Megváltást. Ez az új parancsolat volt az a parancsolat, ami ellentmond az észnek, az emberi ösztönnek: a szeretet parancsolata. S ebben benne van a bűnbánat, az önmegtartóztatás, a jó gyümölcsök termése stb.
A Jóisten nevében nagyon sok mindent csináltak az emberek az elmúlt kétezer évben: bonyolult hierarchiákat hoztak létre, nagy vagyon halmoztak fel, tudományosan betűről betűre elemezték a Szent Írást, mintha az nem az egyszerű, hitre éhes embereké lenne, háborúkat indítottak, kiegészítették csodákkal és szentekkel az eredeti üzenetet, bizonyos szekták azt kezdték el mondani, hogy csak ők üdvözülhetnek, s vezetőik palotákban élnek stb. stb. Ezt ne keverd össze a Biblia eredeti üzenetével!
S hogy mégis miért engedtetik meg a sok bűn?
Tudod, a kereszténység/ keresztyénség egy egyszerre nagyon önző és nagyon önzetlen vallás. Önzetlen abban az értelemben, amit Jézus mond: "aki elveszíti az életét énérettem, megnyeri azt, aki megtartja, elveszíti azt". Önző viszont abból a szempontból, hogy "aki pedig meg nem tér, elkárhozik". Pont. Kijelent. "Aki" - nem Te, nem Ő, hanem ÉN kárhozok el, nekem szól. Aki falvakat éget fel, előtte megerőszakolva a nőket, az azért teszi, mert nem tért meg. Persze ugyanúgy nem tért meg az a mami, aki a lakótelepen tolja a cvekkert már 100 éve, meg az sem, aki Afrikában misszionárius, de igaziból csak a szép szavakat keresi, meg a kalandot. Széles a skála.
A Biblia szerint a gyerekek a mennybe jutnak, hiszen tudatlanok, nekik nincs lehetőségük jó és rossz között választani.
Akik igazi keresztények, azok hasonló kiemelt állapotban vannak, mint az első szövetséges nép: lehet, hogy nem gazdagok és sikeresek, de boldogok. Ez az új üzenet. Ez a lényege! Jézus nem azt ígérte, hogy béke és jólét lesz a Földön, hanem, hogy rengeteg borzalom(!), DE azt, hogy aki kitart, még akkor is ha sokat kell szenvednie, vár rá egy jobb világ.
Te, kedves kérdező, materialistán, tudományosan gondolkodsz. A hit pedig "a reménylett dolgokról való bizalom, s a nem látható dolgokról való meggyőződés". Az igazi keresztyének az élet célját a másvilágra teszik. Ezért is annyira népszerűtlen vallás. Ja, hogy a Nyugati világban állítólag "népszerű"? Lehet, csak úgy, mint valami szokás, mint valami divat. De a lemondás a házasság előtti nemi életről, a kapzsiságról stb. már olyan "földhözragadt"... nem sokan követik, hidd el.
Máshol is írtam már: nem érdemes 3D-s filmet nézni 3D-s szemüveg nélkül - s fordítva.
Köszönöm a türelmed!
Szép estét!
A vallás, a hit olyan dolog, amit az emberek nem azért követnek vagy vallanak, mert logikus vagy tudományosan meg van magyarázva. Egyszerűen kell valami, amiben hisznek, amivel megmagyarázzák azokat a dolgokat, amikre egyébként nem találunk választ, vannak, akiknek kell az útmutatás az élethez, mert egyedül csak bolyonganak, vannak, akiknek azért fontos, mert tartoznak valahová...mindenkinek megvan a maga oka, hogy miért követ egy vallást...valamit ad, valamit pótol. Már az őskortól kezdve így van, akkor is voltak szellemek és istenek, és nem azért hittek benne, mert buták vagy mert bizonyosságot nyertek a létezésükről,hanem azért, mert így könnyebb élni, könnyebb elfogadni dolgokat, könnyebb hinni és remélni. Ezért élik túl a vallások az időt, mindegy hogy ki és hogyan próbálja cáfolni őket.
A legnagyobb probléma itt azzal van, hogy mindenhol, ismétlem, minden létező nézőpont irányából vannak olyan személyek, akik saját nézeteiket rá akarják erőltetni a másikra. Nem igazán értem, miért...mindenkinek joga van eldönteni, miben hisz, és az nem kellene, hogy fájjon a másiknak. Abban szerintem mind egyetértünk, hogy szabad akarat van...
üdv, valaki aki nem követ semmilyen vallást és nem is tagadja egyiket sem...amolyan külső szemlélő
A 3-as válaszolónak
Bár a túl világ, meg az egyéb biblia ellenes dologban nem értek veled egyet, de lényegében majdnem tökéletesen elmagyaráztál valamit, amit mindenki aki meggyőződött Isten létezéséről, Tud.
Szeretném meg köszönni, ezt, nagyon szép a leírás.
Jézus ha itt lenne, azt mondaná:
"nem messze állsz Isten országától"
Katy Weaver
"szerinted a legnagyobb tudósok többsége mért hisz istenben?"
Na, mondj egy példát!
3
Azon kívül hogy az egész levezetés ordító hibákat tartalmaz a legnagyobb csúsztatás,hogy a feltételezett isten azonosítottad keresztény mitológia istenével!
Az általad felmagasztalt nép körmére is nézhetnél,feltűnne ho sántít ez az érv.
Biblia üzenete az amit én levonnok belőle és ami megfelel acélomnak.Egy kis szektának is más a célja és egy nagy állami egyháznak is. Bibliában mindenki megtalálja a célhoz illő passzust! Én már láttam bibliai idézetekkel alátámasztott atomháborús érvelést is...
7.
Hát olvastam ezzel kapcsolatban statisztikákat, volt felmérés, hogy a tudósok között ki miben hisz.
Mindössze 5 % hitt a teremtéstörténetben, de ezek közül is sokan nem biológiával, vagy az élettel összefüggő területen dolgoztak (mondjuk matematika vagy számítógép területen).
De ha már találtok egy tudóst, aki hisz benne, akkor előszeretettel mutogatjátok, mint a bizonyítékot, hogy lám, a tudósok is hisznek.
Einstein konkrétan azt írta a Bibliáról, hogy "elég gyerekes".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!