Ha a menny nem időben és térben létezik, akkor mit csinálhatunk benne idő nélkül?
Gondolkodni, érezni, cselekedni csak időben
vagyunk képesek.
Kissé sokáig tartana idézgetni az összeset...
De tessék, néhány keresési eredmény:
Week (hét): 28 találat
(A hét napjait "számozták", csak a 7. nap kapott nevet is [sabbat = szombat]).
Month (hónap): 236 találat
(Tudomásom szerint 29,5 napos holdhónapokat számoltak; Izraelben talán még mindig ez a fajta időszámítás működik.)
Year (év): 754 találat
(Pl. a különböző események dátumait jellemzően egy-egy király uralkodásának bizonyos évével adták meg, kiegészítve a hónap nevével és a nappal.)
Néhányszor még órákat is jeleztek egy-egy történetnél, ill. időtartamként is.
[A kereséshez választott fordítás "véletlenszerű"; kipróbálhatod bármelyik másikkal, hasonló eredményeket fogsz kapni.]
BertaW.?
Kicsit félreértetted a lényeget. Itt nem arról van szó, amit mindenki tud, hanem az idő filozófiai jellegéről. A kérdésben az elvi elgondolhatóság lehetőségeit kellene megbeszélni, nem a szombatot, meg a vasárnapot. Mivel a Biblia írói nem tudtak az idő egyéb formáiról, ezért napokban, hónapokban...gondolkodnak. Szűkítve, tegnap, ma, holnap...a létkérdés nincs benne az időfogalmukba, nem úgy a görögöknél...ezért írom le mindenhol, a
Biblia írói nem közelítették meg a görög bölcseleteket, filozófiát. Naturalista történelemszemlélettel rendelkeztek és célirányosan mindig valahonnan valahová tartanak. Ezért a menyországot is ezzel a szemlélettel képzelik el, ami az időben létezik. De az elvi örökkévalóságban, hogy létezhet valami az időben?
Hmmm. Nem tudom, miből kellett volna kiderülnie, hogy itt "filozófiai jellegről" van szó.
Az meg kifejezetten "örvendetes", hogy most már nem csak az a baj, hogy a Biblia nem természettudományos mű, hanem már filozófiai értekezéseket is kellene tartalmaznia. :O
Legközelebb mit fogtok hiányolni belőle? Recepteket, divatot, vagy az orvos válaszol rovatot? :D
Viccen kívül: kezeljük már a Bibliát annak, ami.
A "megbeszélést" pedig részemről kihagyom, nem szeretem a filozófiát, és nem is értek hozzá. Úgyhogy további jó időpocsékolást mindenkinek. :D
Kedves Berta!
A filozófia nagyon szép dolog, a Biblia idejében az képviselte a tudományt. A Biblia és a tudomány nem ellentétes? Jaj, dehogynem, hiszen a Biblia kifejezetten leírja, "...ne higgy a filozófusoknak, mert megtévesztenek a csavaros érveikkel...",vagy valami hasonló, de lényegileg ez van benne. Tehát, ne hidd el a tudományok érveit, maradj a hitedben... Ez letagadhatatlan tudományellenesség.
Szép napot kedves Berta!
"A filozófia nagyon szép dolog"
...annak, aki szereti. (Móra Ferenc után szabadon, most nem ugrik be, mire mondta konkrétan.)
Részemről kb. így vagyok vele: "When I study philosophical works I feel I am swallowing something which I don't have in my mouth." (Az idézetet Einsteinnek tulajdonítják, de sokmindent tulajdonítanak neki, amihez köze sem volt, úgyhogy nem tudom.)
"a Biblia idejében az képviselte a tudományt"
Tényleg? :O
Akkor mi van a többi tudományággal?
Különben is, neked mit jelent pontosan, hogy "a Biblia idejében"? Csak mert bő 1500 év alatt keletkeztek a különböző könyvek.
"A Biblia és a tudomány nem ellentétes?"
Nem. Bármennyire is nem tudod/akarod megérteni, de nem.
"Jaj, dehogynem, hiszen a Biblia kifejezetten leírja (...)"
Ezt keresd meg és idézd pontosan, légy szíves, mert még csak nem is hallottam hasonlót.
Szép napot neked is.
[Láthatóan még mindig nincs jobb dolgod, mint a gyk-n lógni egész nap... Nekem van, de este vagy holnap visszanézek. :)]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!