Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nagyobb hangsúly az evolúció...

Nagyobb hangsúly az evolúció oktatására?

Figyelt kérdés

Jó néhány gyakoris kérdést olvasva rájöttem, hogy az egyetlen dolog, amiért az emberek nem "hiszik el", illetve cáfolgatni akarják az evolúciót, az az, hogy lövésük sincs róla, hogy mi az.

"Miért nem alakul ma át majom emberré", "hogyan lett élõ a semmibõl", "halból oroszlán lett" és hasonló baromságok.

Nem gondoljátok, hogy sokkal alaposabban és részletesebben kellene oktatni az evolúciót, hogy megértsék a fiatalok, és nem csak átugrani rajta 1-2 óra alatt?

Nem kapcsolódik szorosan a témához, de azt sem ártana alaposabban elmagyarázni, hogy a mai fõ vallások sem különböznek túl sokban a korábbi kihalt vallásoktól, és nem kéne komolyabban venni, mint egy ókori mesegyûjteményt.

2013. okt. 14. 18:26
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
21%
...azt gondolom, hogy épeszű embernek elégnek kéne lennie a tudományos eredményeknek (az első boncolások, amikor az ember megláthatta, hogy a magzat az evolúciós fejlődés minden fázisát megjeleníti a fejlődése 40 hete alatt az anyaméhben,bizonyíték az embernek arra, hogy mi az IGAZSÁG!!!...de ez egyáltalán nem ellenkezik a Biblia termtéstörténetével, mert az emberi test mégis csak "porból való"...és porrá is lesz és lélek- (-zet nélkül holt anyaghalmaz csupán)...a lélek(zés) teszi ÉLŐVÉ, azaz az energia ami mozgatja...(egy gépezet, amely ISTEN alkotása, és működésével Istent szolgálja (mert így akarta ISTEN (és hogy mindez rejtett legyen az emberek elől, mindaddig, amíg nem képesek azt fölfogni, és helyesen értelmezni...(ím eljött már az idő, némelyeknek, némelyek pedig bújjanak vissza a gólyamesék mögé!! :(
2013. okt. 15. 10:44
 22/38 A kérdező kommentje:

"Én például tudom, hogy mi az:)"

Hát ennek örülök, habár a későbbi válaszaid alapján kezdek kételkedni... :)

"A részletes biológiai/kémia/genetikai részt meg szerintem nagyon kevesen tudják vagy figyelhetik meg. Nem is igazán cél megtanítani mindenkinek."

Nem is arra gondoltam, hogy egyetemi részletességgel értsék meg a diákok.

A cél az lenne, hogy megértsék az alapfogalmakat és, hogy mit is jelent a folyamat.

Mert mint írtam ennek a hiányával van a legnagyobb probléma, ez okozza a hatalmas zavart a fejekben.

"Egyébként is a világ azt akarja, hogy higgy valakinek.

Nem fontos értened sem, elég ha néhányan tudják."

WTF?

"Mellesleg attól még, hogy az evolúció létezik nincs kizárva még a teremtés sem. Szóval erről ennyit."

A bibliai teremtést tökéletesen kizárja.

Persze mindig ki lehet találni valami ezoterikus mesét a jelenlegi tudáshoz, tényekhez igazítva, csak megfelelő szintű tudás mellett ez már igazán felesleges.

"Egyébként hogy lett a cickányszerű lényből ember?"

Egy igen hosszú folyamat során. Evolúcióval.

"Miért nehezebb arra válaszolni, hogy a majomból?"

Mert nem majomból lett, vagy legalábbis nem abból, amit ma majomnak nevezünk.

" [link]

Szerinted ha előrébb mennénk az időben, akkor néhány cm méretű előemberekkel találkoznánk?"

Tessék? Mi van?

"Mondhatsz nyugodtan millió éveket, lassú véletlen változásokat, de semmivel sem meggyőzőbb, mint a Mikulás."

Igen? Több ezer, különböző területről származó bizonyíték nem meggyőzőbb, mint egy kitalált gyerekmese? Minden rendben amúgy nálad?

"Dawkings meg még erölteti is, amitől extrán hiteltelen."

Mi az, hogy erőlteti? Ő egy evolúcióbiológus, etológus, ez a szakterülete.

"Az igazság, hogy a legegyszerűbb azt mondani, hogy a genetika is hazugság és a sátán kitalációja."

Sátán... Megint a gyerekmeséknél tartunk?

"Mindenki döntse el maga, hogy miben hisz."

Itt a probléma. Nem hinni kéne, tudni és tanulni. A hit gyengeség.

"Döntsétek el, hogy a youtube-n is látható pici gyerekek azért születnek úgy, hogy kilóg egy csomó szervük, mert Isten akarta, vagy valami más van. Esetleg csak hamisított videók?"

Megint, hogy jön ide ez a marhaság?

"Csak az nézze meg, aki bírja a horror valóságot és van gyomra...(akiben örök nyomot hagyna, az ne)

http://www.youtube.com/watch?v=64UpzlPkDP4"

Újra kérdezem, hogy jönnek ide a különböző szörnyű, genetikai betegségek?

Ez pont egy hatalmas cáfolat Istennel szemben, és egy nagy támogatás a véletlenszerű genetikai mutációk felé.

2013. okt. 15. 11:24
 23/38 A kérdező kommentje:

"Az eredeti kérdéshez meg annyit, hogy akit érdekel a téma, az akár önállóan is foglalkozni fog az evulúcióval, akit meg nem, annak mindegy."

Na ez most rendben is lenne, ha valakit nem érdekel az evolúció, az ne foglalkozzon vele.

Jó darabig engem sem érdekelt, az utóbbi időben kezdett el foglalkoztatni.

A probléma azzal van, akiket érdekel, mert foglalkoznak vele, csak totális marhaság van a fejükben, ami persze, hogy hülyeség és nem igaz, és habzó szájjal akarják cáfolgatni az evolúciót.

Na ezt kéne valahogy megszüntetni, mert ez szörnyen fölösleges és káros.

2013. okt. 15. 11:29
 24/38 A kérdező kommentje:

"...azt gondolom, hogy épeszű embernek elégnek kéne lennie a tudományos eredményeknek (az első boncolások, amikor az ember megláthatta, hogy a magzat az evolúciós fejlődés minden fázisát megjeleníti a fejlődése 40 hete alatt az anyaméhben,bizonyíték az embernek arra, hogy mi az IGAZSÁG!!!..."

Ez nem igaz, ez egy téves/ferdített elképzelés volt, valamint ez egyébként sem bizonyítana semmit.

"de ez egyáltalán nem ellenkezik a Biblia termtéstörténetével"

Te olvastad a Bibliát? Dehogynem ellenkezik.

"mert az emberi test mégis csak "porból való"...és porrá is lesz és lélek"

S ki beszélt az emberi testről? Tudod az emberen kívül még pár millió féle állat, illetve pár millió féle növény és gomba és létezik ezen a bolygón.

Azoknak is van lelke? Vagy azok nem élnek?

"- (-zet nélkül holt anyaghalmaz csupán)...a lélek(zés) teszi ÉLŐVÉ, azaz az energia ami mozgatja..."

Kicsit összekevered a lélek és lélegzés szavakat. Pont a magyarban két hasonló szó, igen sok másik nyelvben nem az (breath - soul).

"(egy gépezet, amely ISTEN alkotása, és működésével Istent szolgálja (mert így akarta ISTEN"

Melyik isten az eddig kitalált több száz közül? Zeusz? Shiva? Odin?

"(és hogy mindez rejtett legyen az emberek elől, mindaddig, amíg nem képesek azt fölfogni, és helyesen értelmezni...(ím eljött már az idő, némelyeknek, némelyek pedig bújjanak vissza a gólyamesék mögé!! :("

Gólyamesék? A teremtéstörténet mi, ha nem csak egy ostoba mese, amivel ráadásul pont megakadályozták nagyon sokáig a valóság kutatását.

2013. okt. 15. 11:34
 25/38 A kérdező kommentje:
Azokra a válaszokra, amikre külön nem reagáltam... Nagyjából csak helyeselni tudok. :)
2013. okt. 15. 11:35
 26/38 anonim ***** válasza:
14%

"Hát ennek örülök, habár a későbbi válaszaid alapján kezdek kételkedni... :) "

Milyen furcsa, mert én pont ezt gondolom rólad....

"Nem is arra gondoltam, hogy egyetemi részletességgel értsék meg a diákok."

Hanem hogy halljanak róla és higgyék el, mindenféle háttértudás nélkül, mint a protont és az elektront. Ráadásul olyan mesét higgyenek el, amit később használni sem lehet.

"

A cél az lenne, hogy megértsék az alapfogalmakat és, hogy mit is jelent a folyamat.

Mert mint írtam ennek a hiányával van a legnagyobb probléma, ez okozza a hatalmas zavart a fejekben.

"

Attól, hogy valami valamennyire logikusnak hangzik és lehet hozzá találni némi bizonyítékot, még nem lesz igaz és nem következik belőle semmilyen más kitalált tény. De nem értem, hogy miért az evolúcióval támadja a két csapat egymást. Ebből látszik, hogy nem tudják mi az. A hívők csak az ezotérikus, homályos részeket tagadják, amit automatikusan igazzá akartok minősíteni, mint az ősrobbanást.

Neked csak Istennel van bajod.

"A bibliai teremtést tökéletesen kizárja."

Hogyan? Maximum a világ kora lehetne kérdőjel. De ha kialakult a semmiből, akár véletlen tűnhet ilyen öregnek. Soha nem a tudomány az elsődleges igazság, hanem a természet. Ti pedig a prekoncepcióktól nem bírtok elszakadni.

"Miért nehezebb arra válaszolni, hogy a majomból?"

Értem, szóval csak a majommal van bajod. Ha mást mondok, sokkal logikusabb lesz...

"

Szerinted ha előrébb mennénk az időben, akkor néhány cm méretű előemberekkel találkoznánk?

-Tessék? Mi van?

"

Nem a majommal van bajunk, hanem az egész semmiből véletlen folyamatos mesével.

Azzal, hogy gilisztából lettél.

"Igen? Több ezer, különböző területről származó bizonyíték nem meggyőzőbb, mint egy kitalált gyerekmese? Minden rendben amúgy nálad?"

Mire vannak bizonyítékok? Az neked, hogy bizonyíték, hogy lehet véletlen néhány milliárd éve becsapódott egy meteór és valami trugyit generált, amiből élet lett?

Vagy néhány x korú kő?

"Sátán... Megint a gyerekmeséknél tartunk? "

Te indítottad...

"Újra kérdezem, hogy jönnek ide a különböző szörnyű, genetikai betegségek?

Ez pont egy hatalmas cáfolat Istennel szemben, és egy nagy támogatás a véletlenszerű genetikai mutációk felé."

Szoktam hangosan gondolkodni. Nekem nem téríteni a célom, mint Dawkingsnek.

Ja és nem olvasok el semmilyen könyvet, azért kérdeztem, amit kérdeztem, mert tudom, hogy fogalmad sincs a válaszról, csak úgy csinálsz. És ez idegesít.

De mindegy, részemről ennyi volt.;)

Hülyének nézitek azokat, akik a részleteket akarják érteni.

u.i.

"Ez nem igaz, ez egy téves/ferdített elképzelés volt, valamint ez egyébként sem bizonyítana semmit."

Ezt mire írtad? Mert igaz.

2013. okt. 15. 12:35
 27/38 A kérdező kommentje:

"Milyen furcsa, mert én pont ezt gondolom rólad...."

Minden jogod meg van bármit is gondolni. :)

Maximum nem lesz igaz... :)

"Hanem hogy halljanak róla és higgyék el, mindenféle háttértudás nélkül, mint a protont és az elektront."

Ismétlem, ezeket a dolgokat nem elhinni kell, hanem megérteni. Nyilván ahhoz, hogy az ember tökéletesen értsen mindent, sokkal többet és sokkal alaposabban kell tanulni, de attól még az alapokat meg lehet érteni.

Ahogy például a gyerekek is tudnak összeadni, szorozni anélkül, hogy lenne fogalmuk az algebrai testek fogalmáról.

"Ráadásul olyan mesét higgyenek el, amit később használni sem lehet."

Újra és újra: Nem elhinni, megérteni.

Használni sem lehet? Petőfi verseit mikor használod? Vagy a Bibliai történeteket?

Nem ezért kell tanulni.

"Attól, hogy valami valamennyire logikusnak hangzik és lehet hozzá találni némi bizonyítékot, még nem lesz igaz és nem következik belőle semmilyen más kitalált tény."

A diákoknak nem kell bebizonyítani mindent a nulláról, ez az oktatási rendszer lényege.

Tudósok, tanárok, professzorok ezt megteszik, mások igazolják.

Utána ezt már jóval egyszerűbben át lehet adni, meg lehet értetni a fiatalabbakkal.

Szép lenne, ha például a matematikát minden évben újra kellene kezdeni a halmazelméletnél, mert Kovács Pistike nem maga találta ki a másodfokú egyenletek megoldóképletét...

"De nem értem, hogy miért az evolúcióval támadja a két csapat egymást. Ebből látszik, hogy nem tudják mi az."

Az ateisták nem támadnak senkit, a hívők nagy mániája, hogy cáfolgatják az evolúciót (vagyis azt, amit evolúciónak hisznek).

"A hívők csak az ezotérikus, homályos részeket tagadják"

Miféle homályos, ezoterikus részek? Ilyenek garantáltan nicsenek benne, ugyanis ezzel nem lehet számolni, mérni, bizonyítani.

"amit automatikusan igazzá akartok minősíteni, mint az ősrobbanást."

Hogy jön ide az ősrobbanás? Tisztában vagy egyébként az ősrobbanás matematikai, fizikai hátterével, alátámasztásival?

Nyilván nem, akkor meg szintén minek böfögsz bele?

"Neked csak Istennel van bajod."

Utálom Istent, mint a szart, ez tény.

""A bibliai teremtést tökéletesen kizárja."

Hogyan? Maximum a világ kora lehetne kérdőjel. De ha kialakult a semmiből, akár véletlen tűnhet ilyen öregnek. Soha nem a tudomány az elsődleges igazság, hanem a természet. Ti pedig a prekoncepcióktól nem bírtok elszakadni."

A világ kora, a készre teremtett élőlények, a sorrendjük, az ember a teremtés koronája, satöbö, satöbö.

""Miért nehezebb arra válaszolni, hogy a majomból?"

Értem, szóval csak a majommal van bajod. Ha mást mondok, sokkal logikusabb lesz... "

Nem, csak amíg a majom egyszerű ferdítés, addig egy cickányszerű lényben van némi igazság.

"Nem a majommal van bajunk, hanem az egész semmiből véletlen folyamatos mesével.

Azzal, hogy gilisztából lettél."

Én nem lettem gilisztából, te igen?

Itt vagy a kérdés tökéletes élő példája, fogalmad sincs mi az az evolúció.

"Mire vannak bizonyítékok? Az neked, hogy bizonyíték, hogy lehet véletlen néhány milliárd éve becsapódott egy meteór és valami trugyit generált, amiből élet lett?

Vagy néhány x korú kő?"

Újra: fogalmad sincs mi az evolúció, meg is említettem a "fajtádat" a kérdésben.

Innentől kezdve teljesen hiteltelen bármi amit írsz, ugyanis az alapfogalmakkal sem vagy tisztában.

""Sátán... Megint a gyerekmeséknél tartunk? "

Te indítottad..."

LoL, mit? :D

Szoktam hangosan gondolkodni."

Egészségedre.

"Nekem nem téríteni a célom, mint Dawkingsnek."

Dawkins, és ő garantáltan nem térít, hiszen igen híres vallásellenes tudós, ellenben tanítani különösen szeret.

"Ja és nem olvasok el semmilyen könyvet"

Kivéve a Bibliát, ugye? Hehe...

"azért kérdeztem, amit kérdeztem, mert tudom, hogy fogalmad sincs a válaszról, csak úgy csinálsz."

Hát most nem teljesen világos, hogy a 30 kérdésedből melyikre gondolsz, de szerintem mindegyikre válaszoltam. Ha valami kimaradt emeld ki külön és válaszolni fogok rá.

"És ez idegesít."

Annál jobb, idegesítsen csak. :

"De mindegy, részemről ennyi volt.;)"

Nincsenek érvek, ideje menekülőre fogni, igen, megszoktam már tőletek.

"Hülyének nézitek azokat, akik a részleteket akarják érteni."

Bolond vagy?

Pont ezért lesz valakiből tudós, mert szeretné a részleteket érteni.

De ezredjére: Amíg valaki az alapfogalmakkal sincs tisztában ne akarjon a részletekbe belemenni, mert hatalmasat fog bukni.

Elég nehéz úgy integerálni, hogy az ember egyenletet rendezni sem tud...

""Ez nem igaz, ez egy téves/ferdített elképzelés volt, valamint ez egyébként sem bizonyítana semmit."

Ezt mire írtad? Mert igaz."

A magzat fejlődése bejárja az evolúciós törzsfát.

2013. okt. 15. 13:15
 28/38 anonim ***** válasza:

#23 Ja, hogy te tulajdonképpen nem a véleményemre voltál kíváncsi, hanem vitaindítónak szántad a kérdést, hogy elmondhasd a sajátodat!

Akkor vedd úgy, hogy nem szóltam semmit.

Nem szeretem az ilyen hitvitákat, mert sehova nem vezetnek.

2013. okt. 15. 13:20
 29/38 A kérdező kommentje:
Mindenki véleménye érdekel, de csak ahhoz szólok hozzá, amelyik részével nem értek egyet, egymásra bólogatni nem sok értelme van. :)
2013. okt. 15. 13:22
 30/38 anonim ***** válasza:
3%

"u.i.

"Ez nem igaz, ez egy téves/ferdített elképzelés volt, valamint ez egyébként sem bizonyítana semmit."

Ezt mire írtad? Mert igaz."

...no, ebből most semmit sem értek...XD..ti tényleg nem értitek azt, hogy a TERMÉSZETBEN ISTEN igazolja Önmagát...és"... amint fenn, az lenn"...ugye (H.Triszmegisztoszmár megmondta...

a TERMTÉS leírása a Bibliában a betű ó-ságában olvasva valóban gólyamese, de aki már (mondjuk úgy fejlettebb aggyal rendelkezik) képes a Belső Látásával Látni, az éppúgy integrálni képes azt a gólyamesét, hogy megérti annak VALÓSÁGÁT is..:)

ti még nem tartotok ott, tehát nektek a hitre van szükségetek (és a gólyamesékre is :X, bár nagyon tiltakoznátok, mert azt gondoljátok, hogy ti okosak vagytok, de ez biozony nem más mint az ember eredendő bűne, amiért a paradicsomból kiűzetett...a gőg megnyilvánulása...ezzel nem fogtok örök életre jutni semmiképpen,mert azt sem tudjátok, ki kaphat örök életet, és az miért...

...de jó gondolat, majd felteszem kérdésként XD

2013. okt. 15. 15:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!