Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Egy szekuláris humanistának...

Egy szekuláris humanistának szükségszerűen ateistának "kell" lennie?

Figyelt kérdés
2013. okt. 11. 19:20
 1/5 anonim ***** válasza:
Mivel az eszme eleve elutasítja az erkölcs vallási eredetűvé tételét, illetve az embert helyezi a középpontba, minimum agnosztikusnak.
2013. okt. 11. 19:52
 2/5 anonim ***** válasza:
0%

A humanizmus egyébként nem egoizmus.

Nem arról szól, hogy nekem mindent szabad.

Csak a biztonságért jegyeztem meg.

2013. okt. 11. 20:27
 3/5 A kérdező kommentje:

Ez most, hogy jön ide?

Hülye vagy?

2013. okt. 11. 20:32
 4/5 fairi1 ***** válasza:
maga módján hihet egy istenben vagy isteni lényekben, de fontos hogy a hitét elválassza munkásságától, és az embereknek fontos szerepet szánjon.
2013. okt. 11. 21:51
 5/5 nagylzs ***** válasza:
74%

Szerintem nem kell ateistának lennie. Az elsőnek mondom: az igaz, hogy erkölcsi kérdésekben nem akar vallási alapokra helyezni, illetve hogy szerintük az erkölcseink szempontjából a természetfölötti nem fontos.

De a "nem fontos" és a "nem hisz benne" az két különböző dolog. Attól még hogy nem tart fontosnak valamit (Pl. Istent az erkölcs szempontjából), hihet benne!

Plusz, ne keverjük össze a dolgokat (nemrég még én is kevertem őket). A vallás (teizmus) ellentéte antiteizmus. Szerintem egy szekuláris humanista feltétlenül antiteista, mert tagadja hogy Isten egy a világ menetébe közvetlenül beható, legfőbb hatalom lenne. Semmiképp nem vallásos.

De nem feltétlenül ateista, mivel hihet Isten létezésében.

2013. okt. 13. 10:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!