Nem álszent dolog így megkeresztelni egy gyereket?
Sógornőmék babát várnak.
Már tudható,hogy minket akarnak a férjemmel keresztszülőnek.
Ők hívők,járnak templomba,templomban házasodtak,katolikusok.
Mi meg vagyunk keresztelve bár,én katolikus,párom református vallás szerint,de nem hiszünk istenben,nem házasodtunk templomban,mindkettőnk szerint a vallás egy nagy humbuk,kerüljük a templomokat is.
Így akarnak felkérni?
Ha megerőltetem magam akkor elmondom a mondókát a templomba,de tudhatják,hogy komolyan nem gondolom,én garantáltan nem fogok a gyerekkel templomba menni,megkapja a szüli-névnapi ajándékát,szeretjük,mint unokahug,de ennyi.
És mégis mi leszünk felkérve...
Mi értelme ennek?
Utolsó igazat írt, elvileg nem is lehetnétek keresztszülők, ahhoz katolikusoknál minimum bérmálkozni kellett volna.Nem tudom mit gondol a sógornőd, hogy majd ettől megváltoztok? Vagy csak követi a hagyományt, legalább is erre felé az a szokás, hogy a testvért kérik fel keresztszülőnek.
Amúgy próbáld vele megbeszélni, hogy mindezt a saját egyháza is tiltja, tájékozódjon. A pappal megbeszélést én nem tartom túl jó ötletnek, ha az tiltja meg úgyis rá fognak kérdezni miért és ha elmondja te mit mondtál neki abból oltári balhé lehet.
Leginkabb hagyomanykovetes,plussz anyagilag jol allunk,kereszszulonek errefele szegenyt nem szokas valasztani...
Mintha nem segitenenk oket,ha barmi van,vagy ha lenne veluk valami,hozzank kerulne a baba,mi vagyunk a legkozelebbi rokonok,akik vallalnak.
De vallasos nem leszek,az tuti.
Remelem igazatok van,es a papiron reformatus ferjem nem lehet keresztapa,engem nelkule ugysem kernek fel.
Hivatalosan nem is lehetsz keresztszülő. Mert csak megkeresztelt, megbérmált személy lehet, aki vagy egyedülálló, vagy szentségi házasságban él (tehát nem élettárs és nem csak polgárilag házas) és vállalja, hogy támogatja a szülőket abban, hogy a gyereket ebben a hitben nevelik. Nyilván ez utóbbit nem lehet ellenőrizni, mert be lehet hazudni, hogy támogatod a szülőket ebben, de az első dolgokról van okirat (vagy nincs).
Amúgy nyilván a hagyományok miatt akarnak felkérni, mert közeli rokont szokás.
Szerintem is butaság ez a felkérés, hiszen ti nem vagytok vallásosak (ezt tiszteletben kell tartani). De ha ők olyan vallásosak ahogy mondod, akkor számukra az is fontos kell hogy legyen, hogy olyan keresztszülőket válasszanak, akik segítenek hitre nevelni a gyereket. Nem arra gondolok hogy ti rosszak lennétek, mert biztos szeretnétek a gyereket, s sajnos a keresztszülőségnek ma már semmi köze nincs a valláshoz, de egy vallásos házaspárnál igenis fontosnak kellene lenni, hogy a keresztszülő olyan ember legyen, aki a hit dolgaiban egyetért velük és segíti őket ilyen téren (is) a nevelésben.
Szóval szerintem ne vállald el. Ha nekik tényleg fontos a vallás, akkor ezt meg fogják érteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!