Tisztelt keresztény embertársaink -különösen Jehova Tanúi -, miért hivatkoznak pl. evolúció kérdésében olyan tudósokra, akik elszólásokon kívül nem bizonyították és nem védték meg kijelentéseiket, esetleg publikációikat?
teljesen elfogadható amit a hangya kolóniákról, meg a társas viselkedés evolúciójáról írsz. Valószínűleg így történt.
De nézz meg egy képet a hangya idegrendszeréről: ez az agy nem képes tárolni ilysféle információkat, és gondolj bele: az összes tojást egy hangya tojja egy fészekbe, akkor meg hogyan lehet enyire különböző, bonyolult ösztönökkel ellátott hangyaféle egy kolónián belül.
Már írtam hogy az evolúciót én Jehova eszközének tartom, amelyel megformálta a világmindenséget. Az életet meg hagyta formálódni. Az evolúció emberi szemmel nézve rettenetes, kíméletlen és csodálatossan szép, és felemelő egyszerre. Jehova viszont túlláthat a múló dolgokon, és egy olyan szemszögből látja a dolgokat, melyre mi még nem vagyunk képesek.
Továbra is összefoglalom néhány egyszerű mondatba, a mondanivalóm:
Az evolúció a biológiának csak egy kis része, bár nagyon fontos, és komoly eredményeket tud felmutatni. Az evolúció nem tud választ adni az élővilág több fontos tulajdonságára. pl. a komunikáció, a bonyolult ösztön mechanizmusok. ezekre minden magyarázat erőltetett. egy foilozófiai episztematológiai áttekintés kellene. Kant apriori fogalmát kellene biológiai nyelvre lefordítani.
JEhova szándéka hogy az ember kutatssa, megértse, és művelje a természetet, mert ehova legfontosabb parancsa a SZERETET, és amit jobban ismerünk, azt jobban tudjuk szeretni. pl. a természetet.
izidorkata!
Szerinted a hangya agyának a fényképéről meg lehet állapítani,hogy az mennyi információt hordoz? Csodálkozol azon,hogy a királynő hogyan gyarapítja a kolóniát és egy több mint százmillió éves faj alkalmazkodási képességei mögött valamiféle intelligens tervezettséget hiszel? Az evolúció Jehova kezében egy eszköz,amivel felépítette a világmindenséget?Hol olvasod ezt a sok ökörséget,az Ébredjetekben? Ott írnak ennyi marhaságot,a sok ostoba pedig tényekről való tudás és iskolázottság hiányában nem tud kritizálni,csak bután bólogatni.
Amúgy helyesen írva; episztem
...tehát helyesen írva; episztemiológia,amit te írtál,annak nincs jelentése,mint az "apriori"-nak sem. Helyesen,"a priori".
Àltalad nem értett filozófiai kijelentésekkel dobálózol,egyfajta látszatintelligencia érzetét keltve,csak te magad sem érted,miről beszélsz. A tudományokról viszont semmi tudásod nincs,a filozófiához meg semmi közöd,mint ahogy Kantnak sem a biológiához.
igazad van hogy az evolúció ellenzőinek kevés olyan érve van amely figyelmet érdemelne.
ugyanakkor az evolúcióe elmélet jelenlegi formája nem ad választ az élet kialakulására, fejlődésére, formálódására.
egy mondatba:
evolúció létezik, de még nem tudjuk hogy hogyan működik.
az evolúció mostani promitív formáját teljesnek tartani kb. olyan mint a hatnapos teremtés történetbe hinni.
Korunk két nagy mitológiája az evolúció, és a kreacionizmus.
Az evolúciónak semmi köze az élet kialakulásához,nem azt a folyamatot írja le,hanem az élőlények létfenntartási lehetőségeit a változó körülményekhez. Minden élőlényben dolgozik a létfenntartási alapösztön és az a csoport,kolónia,faj él tovább,amelyik sikeresebben alkalmazkodik a környezetéhez,ami lehet gyorsan változó és nagyon lassan. Ennek tendenciái,folyamatai vannak. A világűr dugig van alap-anyaggal(H, C,N,O...) és itt az élet kialakulásához kedvezőek voltak a feltételek és a nagy számok törvénye alapján kedvező
lehetőségek milliónyi helyen lehetnek még.
Valóban,korunknak két nagy mitológiai elképzelése van,amire semmi bizonyíték nincs, az egyik az Istenhit,a másik a kreacionizmus. Ezzel szemben a tudomány a tényekre,a valóságra,a mérhetőségre,definiálhatóságra,bizonyíthatóságra alapozva fogalmazza meg a kijelentéseit.
Kedves kérdező...
Szerintem a válaszoló (bár nem teljesen értek vele együtt) most kifejezetten az evolúció elméletre gondolt, nem magára (al elfogadottan tényként kezelendő) evolúcióra. Sajnos mindkettő (véleményem szerint) egy befejezhetetlen kutatás. Sosem lesz végük a hiányosságok miatt. Mindig hiányozni fog egy két puzzle darab, de ennek ellenére biztosak lehetünk a már megszerzett tudást illetően.
Azt most kokolyan gondolja valaki hogy pl. a szövő hanygyák addig szelektálódtak amíg nem tanultak meg úgy szőni mint most? Aki rosszabul szőtt azok kivesztek, és akkor maradtak a jó szövők? Szerintem ez elképzelhetetlen, van még itt calami amit nem tudunk. Minden tiszteletem azoké a tudósoké akik az evolúcó útjait kutatják, de szerintem egy átütő erejű felfedezés lesz, (ami még hátra van), ha valaki vagy valakik kikutatják az élőlények inteligenciáját.
Megpróbálom leírni hogy mire gondoltam: valahogy öröklődnek a szerzett tapasztalatok, valamiképpen az élővilág a szerzett tapasztalatok szerint formálódik. Önmagában elégtelen az az elképzelés kevés hogy csak az előnyös tulajdonságok öröklődnek tovább.
Én inkább úgy látom hogy egy fajta újrakonstruálás jelenik meg az új generációkban, amely sokkal előnyösebb. Jehova valami elementáris inleigens mátrixba helyezte a világot, és az élőlényeket. Erre gondoltam hogy tudást megelőző a priori tapasztalata van az élővilágnak. A megismerés a-priori 12 kategóriája amelyet Khlant felálított, az emberi értelemre vonatkozik, és lehet hogy korunkban érdemes lenne tovább gondolni, az élővilág értelmi mechanizmusának a tanulmányozásához.
A szövő hangyák csodájáról az Ébredjeztek nevű teológiai folyóiratban olvastam, ahol rengeteg hasonló példát hoznak fel, az élővilágból.
Én nem vagyok tanú, de minden tiszteletem azért hogy ilyen tudással ajándékozzák meg az embereket.
Különben: illene már megnéznem hogy kik is azok akiket a kedves kérdés kiíírója bírál, hogy nem igazi tudósok, de ilyen színben tüntetik fel magukat. Én azt láttom hogy az Ébredjetek folyóirat teológusai sok kérdést nyitva hagynak, igyekeznek megmaradni a tudás határain belül, és nem merészkednek ki a vélekedések kalandos, de ingoványos vizeire. Ez nekem nem szimpatikus mert az embernek válalni kell a tévedés lehetőségét.
Kedves izidorkata, ha ennyire hülye vagy a témához, akkor ne szólj bele.
"evolúció létezik, de még nem tudjuk hogy hogyan működik."
Csak a magad nevében beszél, TE nem tudod, hogyan működik.
Viszont a tudomány elég sok dolgot tud a működéséről.
Az evolúcióelméletnek ráadásul nem is feladata, hogy megmagyarázza az élet keletkezését, ebből is látszik, mennyire "értesz" a témához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!