Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A házasság és a szabad akarat...

A házasság és a szabad akarat hogy nem zárja ki nálatok egymást?

Figyelt kérdés

Én nem vagyok vallásos, a kérdéssel nem akarok senkit megsérteni. Viszont tegyük fel, hogy van egy isten, aki ugye nekünk adta azt a szuper ajándékot, hogy szabad akarat, akkor hogy lehet az, hogy egyesek ugyanannak a vallásnak a nevében ezt el is dobják?

A kérdés NEM arról szól, hogy a házasság jó vagy rossz dolog (erről is megvan a véleményem, de most nem ez a kérdés), hanem arról, hogy ugye onnantól már nem szabad akaratunkból vagyunk valakivel.

2013. szept. 24. 13:56
1 2
 1/12 nagylzs ***** válasza:
62%

Ha szabad akaratodból házasodsz meg akkor de, szabad akaratból vagy vele. Ha később meggondolod magadat és elválsz, akkor szabad akaratból válsz el. Na persze van olyan akiket erőszakkal házasítanak össze, vagy erőszakkal választanak el. Nincs hatalmad mindent megtenni. Sőt a szabad akaratod is csak korlátozott mértékben szabad (pl. nem akarhatsz olyat amit nem vagy képes felfogni). De mint alapelv, az akarat szabadsága létező dolog.

Természetesen senki nem kényszerít rá hogy használd a szabad akaratodat. Vannak akik önként feladják a szabadságukat (ide értve esetleg az akaratuk szabadságát is). De ez még nem teszi a szabadságot nem létezővé.

2013. szept. 24. 14:08
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

A szabad akarat nem azt jelenti, hogy naponta változtatom a véleményem. Szabad akaratból házasodom valakivel, én döntök, hogy hűséget esküszöm-e, de ha megteszem, ahhoz tartani kell magam.

Ilyen alapon csak akkor lenne szabad akaratom, ha bármilyen ígéretemet szabadon megszeghetném. :)

2013. szept. 24. 14:10
 3/12 nagylzs ***** válasza:
63%

Példák a különféle szabadság fajtákra és azok feladására:

* Éhségsztrájkoló ember, aki annyira legyengül hogy képtelen fölállni és odébb sétálni. Önként föladta a fizikai szabadsága egy részét. Igazából ehetne, és képes lehetne fizikai mozgásra.

* Az az ember aki nem képes magától eldönteni hogy miben higyjen. Elmegy mindenféle szektákhoz, és önző érzelmi motivációktól vezérelve boldogan hagyja hogy mások mondják meg neki, miben higyjen. Önként feladja a hit szabadságát. Igazából szabadon választhat hitet, de föladja.

* Az az érzékeny és dühös ember, akit konfliktus helyzetben elragad az indulat: hagyja hogy külső körülmények határozzák meg az érzéseit. Lehet hogy képes lenne kordában tartani és irányítani őket, de enged a külső nyomásnak és mindenféle romboló és negatív érzelmek lepik el. Föladja az érzelmek megválasztásának szabadságát.

* A lusta ember aki egész nap a TV-t nézi, és nem kapcsolja le a hangot a reklámszünetben. Vagy politikai műsorokat néz ahol hazugságokkal tömik tele a fejét. Hagyja hogy káros gondolatokat és vágyakat ébresszenek föl benne, majd ezeket megerősítsék. Feladja a szabad gondolkodását. (Talán mert azt hiszi hogy ezzel a felelősségét is átháríthatja, pedig nem...)

Ezek a példák mutatják, hogy a szabadságot önként föl lehet adni. De ez nem jelenti azt hogy a szabadság nem létezik. Minden ember valamilyen mértékben szabad és nem szabad egyszerre.

2013. szept. 24. 14:16
 4/12 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Nem értem, hogy mi köze a vallásnak és a házasságnak mindehhez? Szabad akaratommal választottam a társamat és szabad akaratom van a házasságon belül is.
2013. szept. 24. 14:40
 5/12 anonim ***** válasza:

Egy döntés nem a szabadság vége. A szabadság pedig nem azt jelenti, hogy az ember soha nem dönt.

A szabadság az, ha választhatunk. De ha választunk, attól még nem veszítjük el a szabadságunkat.

A szabadság egy lehetőség, de nem attól maradunk szabadok, ha nem élünk vele.

2013. szept. 24. 14:41
 6/12 A kérdező kommentje:
Arra gondolok, hogy én eldönthetem, hogy vagyok valakivel életem végéig, és ezt így gondolhatom/érezhetem minden nap, de onnantól kezdve, hogy ez le van papírozva, ez egy kötelesség, vagyis ebben a kérdésben a szabadság önkéntes eldobása.
2013. szept. 24. 15:20
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Egy ígéret tétele nem a szabadság eldobása. Egymással szemben vannak elvárásaink és kötelességeink. Az egyik az ígéret megtartása. Az jelentené a szabadságot, hogy soha semmit nem vállalunk másokkal szemben? Ha mindenki úgy ismer téged, hogy nem tartasz meg semmilyen ígéretet, akkor fogod magad szabadnak érezni? :)
2013. szept. 24. 15:42
 8/12 nagylzs ***** válasza:
74%

> de onnantól kezdve, hogy ez le van papírozva, ez egy kötelesség

Még ha nem lehetne elválni, ez akkor is csak egy főleg fizikai korlát lenne. Az akaratod szabadságát nem túlságosan korlátozza. De még ha korlátozná, akkor se tenné a szabadságot nem létezővé. A szabad akarat nem azért szabad, mert bármit akarhatsz! Hanem azért, mert nem mások rendelkeznek afölött, hogy mit akarj és mit ne.

Ez hasonlóan van másféle (nem akarati) szabadságokkal is. Például, a fizikai szabadság nem azt jelenti hogy fizikailag korlátlanul bármit megtehetsz. Hiszen nyilvánvalóan nem így van - például nem tudsz puszta kézzel fölemelni egy autót. Hanem azt jelenti, hogy te döntöd el hogy (fizikailag) mit teszel. Azaz: nem mások rendelkeznek fölötte hanem te.

Korlátok vannak és lesznek. A szabadságodnak vannak korlátai, de ettől még létezik.

2013. szept. 24. 15:53
 9/12 anonim ***** válasza:

Azert ez a szabad akarat elegge relativ am!

En szabad akaratombol szivesen eltoltenek egy mamoros ejszakat vele:

[link]

Feltetelezem, hogy o viszont velem nem.

Akkor most csorbult a szabad akarathoz valo jogom?

2013. szept. 24. 16:39
 10/12 nagylzs ***** válasza:

> Akkor most csorbult a szabad akarathoz valo jogom?

Akarhatsz olyan dolgokat, amiket nem vagy képes megvalósítani. Sőt, olyan képtelen dolgokat is akarhatsz amik a valóságban nem léteznek, csak kitaláltad őket. (Pl. találkozni akarsz Harry Potter-rel a nagy varázslóval). A szabad akarathoz való jogod nem fontosabb mint az, hogy mire használod a szabad akaratod. Sok dolgot lehet akarni, de nem mindent érdemes.

2013. szept. 24. 17:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!