Isten a felelős?
Ebben a kérdésben
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..
olvasom, hogy a jog szerint a szabad akaratot adó felelős a teremtménye tetteiért. Más írások a katonai önműködő és felfegyverzett robotokkal foglalkozva hasonló felelősséget vetnek fel. A keresztény hit szerint a szabad akaratunkat Istentől kaptuk. Akkor most Isten a felelős, ha megöljük egymást? (A kérdés komoly. Érdekel, kinek mi ezzel kapcsolatban az álláspontja, de úgy, hogy az ember alkotta autonóm rendszerekről is emlékezzen meg.)
Hát jogilag felelősségre vonni Istent elég fura ötlet. De ha már felmerült az ötlet akkor szerintem ilyen alapon maximum egy "másik Isten" vonhatná Őt felelősségre. Hisz a fegyvergyártót is azért vonhatták felelősségre a példádban mert Ő mint készítő jogi személy volt, része egy társadalmi rendnek aminek része a törvényes jog. Másrészről az ember nem egy szabad akarattal rendelkező robot. Annál sokkal több, összetettebb lény.
Harmadrészt a robot a "teremtő" világának más részeiben randalírozott az ember viszont Isten által teremtett világban öldököl (nem azon kívül). Ez kb olyan mintha valakit azért akarnának felelősségre vonni, hogy az akváriumában eszik a halak egymást...
Személy szerint én azt vallom, hogy a szabad akaratával az ember azt tesz amit akar. Nem a teremtő a felelős azért, hogy öldössük egymást.
De a halacska az akváriumban felelőséggre vonhatja Istent, amiért egy olyan akváriumba zárta össze több hallal, akik meg akarják enni.
A halacsak végül is el lenne egy másik akváriumban is, ahol nem eszik meg.
Pereljenek be. :)
Én nem mondtam nekik, hogy jöhetnek a testembe élni.
Kedves Kérdező.
Jelenleg azért vannak ezek megengedve, mert felvetődött az édenkertben az a kérdés, hogy Isten jogos uralkodó-e, és jó uralkodó, ha nem engedi az embereknek a rosszat megtapasztalni.
Isten Sátán felvetésére válaszolva engedi uralkodni, és ez a személy sok embert befolyásol a földön, bár sokan nem is tudják, hogy Őt szolgálják a Tetteikkel
A háború, a gyűlölködés, nem Isten támogatásával zajlik, így nem Ő a felelős.
Ha a gyermekednek megengeded hogy tegyen belátása szerint, és rosszat tesz, akkor Te vagy a felelős?
Nem mert tudta hogy az nem jó, hiszen tájékoztattad arról mi az ami nem jó, és ne tegye.
Katy Weaver
Szabad akarat nélkül nincs szellem. Isten max. olyan lényeket hozhatna létre, mint az állatok. Ez hülyeség lenne, így vannak szellemek, akik jók maradnak a teremtésükkor, és mehetnek a mennybe. Az mekkora buli!
Robotokat felfegyverezni bűn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!