Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Fanatikusak a hívők?

Fanatikusak a hívők?

Figyelt kérdés

Én egy átlagos keresztény családhoz tartozom. Elmegyek gyülekezetbe,igyekszem erkölcsös életet élni. Semmi olyant nem teszek ami a fanatizmusra utalna. Nem járok házról házra,nem térítgetek az utcán és még senkit nem kergettem az öngyilkosságba.

De sajnos már többször előfordult,hogy ha leírtam a véleményemet csak egy kérdésre válaszolva,jött a visszajelzés,hogy fanatikus vagyok. De ugyan ezt más keresztényeknél is észrevettem.

Miért lennénk mi fanatikusabbak mint az az ateista aki ilyen titulussal illet minket?

Ha leírom a véleményemet,hogy hiszek Istenben akkor már fanatikus vagyok?

2013. szept. 12. 14:58
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
:) ok szent a béke!
2013. szept. 12. 18:01
 12/15 anonim ***** válasza:
"... és még senkit nem kergettem az öngyilkosságba." Ha szerinted ez a határ????
2013. szept. 12. 18:14
 13/15 A kérdező kommentje:
Miért? Szerinted van kegyetlenebb határ kedves utolsó????
2013. szept. 12. 18:51
 14/15 nagylzs ***** válasza:
51%

Fanatikus jelentése: Megszállottan rajongó, vakbuzgó; féktelen, türelmetlen. (Idegen szavak szótárából.)

Ahogy a megszállottságnak, a féktelenségnek és a türelmetlenségnek is vannak fokozatai. A szélsőséges esetekre könnyen rá lehet nyomni a bélyeget. A többi esetben az egyes emberek különböző módon értékelik a helyzetet. Ami az egyik számára fanatikus az a másiknak még nem. Egy másik témában lehet hogy ez a véleményük megfordul.

Ha te sérelmesnek találod az ilyen támadó általánosításokat, akkor az arra utal hogy (érzelmileg) azonosítod magad az összes kereszténnyel, és a rájuk vonatkozó sértéseket magadra vonatkoztatod. Ettől a kellemetlen érzéstől úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni ha tudatosítod magadban a két dolog (te és a kereszténység) nem egy és ugyan az, és hogy egy szűkebb látókörű ember által egy népes csoportra kimondott általánosító vélemény nem vonatkozik személyesen rád. Véleményhez mindenkinek joga van.

> Miért lennénk mi fanatikusabbak mint az az ateista aki ilyen titulussal illet minket?

Ez egy jó kérdés, és szerintem az a jó válasz hogy nincs értelmes válasz. Ha minden egyes embert be tudnál sorolni két csoportba (keresztény és nemkeresztény), és ezek után valahogy objektív módon meg tudnád mérni a fanatikusságuk mértékét, és ebből átlagot számolnál, akkor kijönne neked két szám. Egyrészt, ezt a tesztet nem lehet elvégezni. (A kereszténységnek is van mértéke, és a fanatikusságot nem lehet objektíven mérni stb.) Másrészt, még ha lehetséges lenne, akkor sem lenne semmi értelme. Kapnál két számot: keresztény-nemkeresztény = 8%-12%. De ez nem jelent semmit. Aki egy kicsit is értelmes az látja, hogy nincs értelme úgy gondolni bármely konkrét keresztényre, vagy akár a kereszténység egészére, mint "8%-ban fanatikus emberek csoportjára". Aki mindenáron egyetlen számra le szeretné redukálni ezt a pár milliárd embert tartalmazó népcsoportot, az az információk túlnyomó részét szándékosan eldobja, és ami marad, azzal nem lehet jól leírni a valóságot. Ezért nem használható megalapozott vélemények alkotására. Viszont jól hangzik. Talán egy koktélpartin be lehet dobni töltelék szövegként amikor mindenki kifogyott a mondanivalóból.

2013. szept. 12. 20:44
 15/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm Nagyizs!

Ez tökéletes válasz volt!

:)

2013. szept. 12. 21:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!