Érdemes e, lehet e összehasonlítani a vallásokat, vallási közösségeket?
A mohamedán világ 1,4 milliárd emberből áll és csak hat nyert közülük Nobel díjat. (ebből 3 békedíj).
A zsidó vallást 13 millió ember vallja és 165 Nobel díjat nyertek el.
Mivel a rasszizmus bizonyítottan ostobaság, nyilvánvalóan kulturális különbség van közöttük, ami megnyilvánul az oktatásban is és a kultúra egyik fő eleme a vallás.
Szerinted van köze hozzá?
A kereszténységet hová sorolnád?
Mint említettem, volt zsidó osztálytársam, aki némileg a barátom volt, (ma is az) és erősen ateista családból származott. Mindez azonban nem változtatott azon, hogy rabbihoz is járt tanulni, az iskolán kívül természetesen, mert ez így szokás náluk.
Amikor az üldöztetések kerültek szóba, nekem támadt, hogy - mit tettetek Ti velünk, zsidókkal...- és hiába magyaráztam, hogy ártatlan vagyok, ez nagyon megfogta, pedig a többi fejtágításon csak nevetett. Végül sikerült jobb hangulatot szerezni neki, mert megértettem vele, hogy a történelem az egy dolog, nem lehet bírálni visszamenőleg, hiszen ha egyik ősét nem űzik aki a spanyolok, a másikat meg a lengyelek, akkor most nem is élne, mert lennének szép spanyol és lengyel zsidógyerekek helyette. Persze azt nem mondom, hogy teljesen figyelmen kívül kell hagyni a történteket, de csak a jövőre nézve lehet tanulságot levonni.
Mindezt azért írom, hogy a szokások, a kultúrakör igenis átadódik a hagyományok által, különösen a zsidóknál, akik erre hangsúlyt fektetnek és lehetséges, hogy valójában nem számít, hogy vallásos e, ha már a hagyományos értékítéletek híve.
Természetesen a nyelv is nagy hatással lehet erre, bár megjegyzem, a mai magyar zsidóknak csak csekély része ért héberül és feltételezem ez az egész világon hasonló lehet.
Mindezért inkább a vallási szokások formálhatják jobban a kultúrát, bár nem vagyok benne teljesen bizonyos, azért kérdezem, mi a véleményetek?
Cigánysongoku!
Azt ajánlom, hogy sürgősen változtasd meg a felhasználónevedet, mert az ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokkal teljesen lejáratod az igazi romákat! /egy roma/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!