Ha Isten mindenható (tehát mindentudó), akkor miért kéne a jövőbe látnia?
Csak beleolvastam a kommentekbe, de jelezném, hogy AZ EGY BAROMSÁG, HOGY ISTEN NEM LÁTTA ELŐRE A SÁTÁN BUKÁSÁT!
Igen, látta, és látta az ember bukását is, tudta, hogy ez a lehetőség bizony benne van a pakliban, sőt, mindenbizonnyal azt is tudta, hogy be is fog következni, de EZZEL EGYÜTT LÁTTA ÚGY, HOGY ÉRDEMES TEREMTENI SZABAD AKARATÚ LÉNYEKET!
Mert az hülyeség, hogy Isten nem lát előre egy bajt és amikor bekövetkezik, akkor ő kapkod, hogy basszus, most mi a fenét csináljunk, nem gondoltam, hogy ez lesz, nem tudok egy UNDO-t nyomni? Nem tudom, ki alapozza teológiai érveit ilyen kretén lúzer isten-képre, de az ilyennek foglama sincs az Ő valódi hatalmáról, egyszerűen nem ismeri Istent! Az is nagy lúzerség lenne, hogy Isten egy ilyen lényeges fordulatot azért nem lát előre, mert egyszerűen és valljuk be: tök felelőtlenül! nem használja egy ilyen léyneges dologban a tőle elvárható bölcsességet és képességet! Nem: Isten a rosszal együtt is bevállalta a teremtést!!! Mert hatalmasabb Ő annál, mint képzeljük a mi békaperspektívánkból!
Nézzük csak meg: Isten meg akarja osztani a szeretetét, de ez a szeretet szabad akaraton alapszik. Ha pedig egy teremtmény teremtmény mivolta miatt nem olyan tökéletes, mint Isten, akkor a szabad akaratban benne van az, hogy a tökéletestől eltérő irányba működik ez az akarat. A rosszat kizárólag a teremtmények szabad akarata hívja életre, amikor eltávolodnak Istentől! De ugyanilyen szabad akarattal közeledhetnek is Istenhez! Ő nem rabszolgákat akart, hanem a szeretetére szabadon reagáló lényeket. Igen, dönthetett volna úgy is, hogy rabszolgákat akar. Az jó lett volna? Mi lenne kedves olvtársak, ha Isten nem engedné, hogy vétkezz, hogy más csinálj azon kívül, hogy Őt szolgáld az Ő akaratát teljesítsd? Az jobb lenne? Jaj, hát izé... azért nem, így jobb! Na látod: de arról senki nem tehet, hogy ha a legfőbb Jó, Isten akaratától elhajolsz, akkor az rossz hatású, azzal a rosszat hívod életre! Nem a Sátánon kell csámcsogni, hanem azon, hoyg mi magunk életünk minden órájában rosszat teszünk! Aztán mégis azt mondjuk: hát jobb így, mintha rabszolgál lennénk és kényszerítve lennénk a jóra... A kérdést mi magunk válaszoljuk meg ha normálisan gondolkodunk.
De még csak azt se mondhatjuk - és nagyon nem! - hogy Isten passzívan hagyja a szarban az embert! Még abból is kimenti a szabadság csorbítása nélkül, amibe az ember süllyesztette saját magát! Bizony a mi bűnünk miatt Isten az életével fizetett! Persze mindenhatóságában tehett volna msát is, de Ő a szeretet, és kinyilvánította, hogy annyira szeret, hogy képes velünk a rossz minden következményében osztozni: a szenvedésben és a halálban! Azt miért nem kérdezzük meg:
AZ EMBER MIÉRT HAGYTA, HOGY ISTEN MEGHALJON AZ EMBER BŰNE MIATT?
Hmmm, ezt miért nem tesszük fel önmagunknak! Éppenséggel az ember a saját bűne miatt küldi Istent halálba! Nem mintha Istent rángathatná, de a lelkület az emberben bizony ez: az Istengyilkosság iszonyatos lelkülete! Mert hogy nem a Sátán ölte meg Istent, hanem mi, amikor emberré lett!
És Isten valószínűleg ezt is tudta előre, és ezzel együtt vállalt mindent! Hatalmában állna egy szempillantás alatt végetvetni az egésznek, de az jó lenne nekünk? Nem! Isten miattunk csinálja mindezt! Megment minket a bűntől és a haláltól! A Sátánt is meg tudná menteni, de az angyali világban véglegesebbek a döntések, mivel valóban ők végtelenebb idősíkokban gondolkodnak, a Sátán és angyalai maguk nem akarnak megmenekülni, döntöttek az ellen az Élet ellen, amit színről-színre láttak! De nem egy súlcsoport egyik teremtmény sem Istennel: a Bibliában látszik, hogy csak azt teheti az ördög, amit Isten enged neki! Bizony: Isten felhasználja a rosszat is szeretete és hatalma kinyilvánítására! Pont azért erős, mert a rossz semmilyen szinten nem képes Őt lenyomni: vállalja a termemtmények szabad akaratát és tökéletes uralja így is az univerzumot, annak ellenére, hoyg mi állandóan káoszt és romlást generálunk! És képes életét is adni azért, akit szeret: érettünk, a por és hamu istengyilkos teremtményért!
Ezen elmélkedjünk inkább, már ha az elménk képes behatolni ebbe...
Végig olvastam az összes kommentárt amibe most nem igazán kötnék bele,mert hisz egy újabb vitának nem lenne értelme. Egy valamit szögezzünk le, de véglegesen! Ha jót cselekszik az ember, de nem hisz Istenben akkor ő még bejuthat a mennyországba?
Erre az egyre adja meg világosan a választ valaki,mert ebből is rengetek vita keletkezik aminek se vége se hossza.
:) Ja volna miről vitázgatni.
Na de a kérdésednél maradva:
Nem a cselekedetei alapján jut az ember a mennybe, hanem hit által kegyelemből.
Lehetsz akármilyen jó ember, segíthetsz millióknak hogy ne éhezzenek vagy akármi, te akkor sem fogsz a mennybe jutni ha nem fogadod el Jézust uradnak.
Kedves 23-as!
Én azért megnyugtatlak! Először is nem áll jogunkban meghatározni, kikötni ki részesül Isten kegyelmében és ki nem. Az ítélkezés Isten dolga, és köztudott, hogy mivel nagyon elmaradunk az ő dicsőségétől messze nem úgy látunk dolgokat ahogy Ő. (Ésaiás könyve 55,8-9 "Mert nem az én gondolataim a ti gondolataitok, és nem a ti útaitok az én útaim, így szól az Úr! Mert a mint magasabbak az egek a földnél, akképen magasabbak az én útaim útaitoknál, és gondolataim gondolataitoknál!")
Az Apcsel 24,15-ben ez áll: "Reménységem lévén az Istenben, hogy a mit ezek maguk is várnak, lesz feltámadásuk a halottaknak, mind igazaknak, mind hamisaknak." Valószínűleg azok az emberek akik sok jót tettek életükben, hitetlenek voltak ugyan, de nem hallottak Istenről, vagy nem volt lehetőségük állást foglalni Isten oldalán (talán idő előtt meghaltak, azoknak ad Isten egy esélyt irgalmából, vagyis megemlékezik az ilyen emberekről. Ő nem szőrösszívű, hanem jóságos, kegyelmes Isten és maga a Szeretet megtestesítője. (János apostol közönséges 1 levele 4,8: "A ki nem szeret, nem ismerte meg az Istent; mert az Isten = szeretet.")
Üdv: Bi'blos
Azért a sok vita,mert fogalmi zavarok is vannak.
Kicsoda az ember??
Ki vagy mi a sátán??
Ki vagy mi az Isten??,és Jézus Krisztus??
Erről lehetne beszélgetni,ha van kedvetek!:))
Lehet erről beszélni, nincs ezzel gond. Annyit ellehetne dönteni,hogy filozofikusan vagy tudományosan közelítjük meg a dolgot.Az utóbbit most dobnám mert 3-ból csak 1-re tudna értékes választ adni, így marad a filozofikus hozzáállás.
A beszélgetés során nagy segítség lenne,ha mindenki a kommentjébe belecsempészi milyen felekezethez/egyházhoz tartozik.(Hogy félreértés ne essék)
Nem ez a kedvenc témám így nem is szólnék bele,csupán lefektettem az alapokat (Ha nem gond)
19
20
21
24-es vagyok és Baptista.
Isten azt jelentette ki, hogy nem cselekedetei alapján igazul meg az ember Isten előtt, hanem Jézus vére árán, kegyelemből. Akik nem fogadják el Jézust uruknak, azok nem részesülnek a kegyelemben, ami az örök élet. Isten megadta a hatalmat Jézusnak élők és holtak felett, hogy Jézusé legyen a tisztelet, ami Őt megilleti.
Nem nagyon hiszem, hogy ezen túl sok magyarázni való van. :)
szia 29-es! Köszönöm,hogy válaszoltál.
"Akik nem fogadják el Jézust uruknak, azok nem részesülnek a kegyelemben, ami az örök élet. Isten megadta a hatalmat Jézusnak élők és holtak felett, hogy Jézusé legyen a tisztelet, ami Őt megilleti."
Ez igaz,de ezek csak szavak.
A hogyanra volnék kiváncsi,hogy a minden napokban ez,hogy realizálódik,hogyan lehet megélni.
Mit kell tenni,vagy éppen nem tenni??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!