Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten mindenható (tehát...

Ha Isten mindenható (tehát mindentudó), akkor miért kéne a jövőbe látnia?

Figyelt kérdés
A hívők sokszor érvelnek azzal, hogy Isten ugyan mindenható, de sokszor nem használja ezt a "képességét". Ergo azért nem tudta, hogy a Sátán gonosszá lesz, mert akkor nem nézett bele a jövőbe. Tehát a hívők egyfajta "szuperhero"-ként tekintenek Istenre, aki csak akkor használja természetfeletti képességeit, amikor szükség van rá. De a mindenhatóság nem egy képesség, hanem egy tulajdonság, egy állapot. És már eleve magába foglalja a mindentudást, tehát Isten MINDENről tud, ergo nincs szüksége arra, hogy a jövőbe nézzen, mert ő már mindenről réges-rég tud. De ha meg mindent tud, akkor az mégiscsak csorbítja a szabad akaratot, nem de? Vagy Isten nem mindentudó?

2013. júl. 24. 09:40
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

"1Kor 15,42

Épenígy a halottak feltámadása is. Elvettetik romlandóságban, feltámasztatik romolhatatlanságban;

2013. júl. 24. 14:26
 12/38 anonim ***** válasza:

Na jó,tegyük fel,hogy Isten éppenséggel nem használja ezen tulajdonságait. Ez azt jelenti,hogy amíg az emberiség létezik ő nem lesz mindentudó, ugyanis a mi jövőnket nem tudja.Lehetne mindentudó de most nem az. Viszont a próféciák meg vannak írva, azaz az utolsó próféciáig azért mindent megnézett a jövőben, ergo az utolsó próféciáik nincs mindenkinek szabad akarata, hisz ha azt jósolta,hogy háború lesz akkor bizonyos emberek hiába nem szeretnének háborúzni, AZ MÁR ELŐ VAN ÍRVA nekik nem?

Amúgy szerintem ha min. a múltat megnézi,akkor láthatja,hogy kár volt az emberiséget létrehozni.Nem tudom mi járhatott a fejében mikor minket megteremtett,de,hogy bizonyos fogig miatta szenvedünk az biztos.Sátánról meg csak annyit,hogy már akkor el kellett volna pusztítania mikor az ellent mondott neki. Ha jóindulatból könyörült meg neki, az is nagy butaságra vall. Nálunk az embereknél a bíró sem látja a jövőt,de van annyi esze,hogy lássa ez vagy az az egyén nem fog jó útra térni,egy nála ezerszer rosszabb ördögfajzat meg pláne nem. Ha létezik is Isten,akkor az nem tökéletes vagy legalábbis régen nem volt az.

2013. júl. 24. 14:48
 13/38 Pendulum92 ***** válasza:
Ez van akkor, ha Istent emberi tulajdonságokkal akarjuk felruházni. A legtöbb dolgot ki lehet magyarázni ebben az értelmezésben, de sok a bizonytalan pont. Ezért sem tudok hinni ebben.
2013. júl. 24. 15:15
 14/38 anonim ***** válasza:

Bocs az előbbit nem fejeztem be.

Az Isten Törvényt alkotott,és Önmagát is alá vetette.

Ő betartja,és velünk betartatja.

A Bibliát nem a betű óságában kell értelmezni,hanem Szellemben,és Igazságban.

Ezért nem elmével kell értelmezgetni,hanem szívvel olvasni,imádságos lelkülettel.

És majd szól hozzánk a szívünk által,a lelki-ismertünk által,mert a léleknek tápláléka az.

Úgy mint a testnek a kenyér.

Nem az egós-embernek íródott,hanem a lelki-embernek,és ezért értelmezi mindenki különböző képen.

De Isten a szeretet,és a legfontosabb Őt megismerni.

Mert akit nem ismerünk,azt tisztelni sem tudjuk.:)

2013. júl. 24. 15:21
 15/38 anonim ***** válasza:

Az előbbi válaszolónak:

Nem a sok egós-embernek íródott? Az is egoista dolog ha azt állítót,hogy csak te értelmezed helyesen, illetve tudod értelmezni, nem? Az hogy szívvel kell értelmezni meg ehhez hasonló szövegek eredményezik azt, hogy a hívők többre tartják magukat holott ez nem igaz.(Tisztelet a kivételnek) Nagyképű dolog ilyet állítani azt ugye tudod? Az emberi tulajdonságokkal való felruházás pedig nem tőlünk ered "hitetlenektől". Ha csak annyit mondanátok Istenről hogy megfoghatatlan és kifürkészhetetlen és biztos csak a jót akarja cselekedni, ami nem mindig jön össze akkor nem lenne ez vita tárgya.Az a baj,hogy ezeken kívül még ezernyi dolgot állítotok róla ami nem biztos,hogy igaz és innen erednek a problémák. Jó dolog ha elolvasod a Bibliát de véletlenül se akart kiszínezni a képzelettettel! Ez most nem csak neked íródott ne aggódj. Amúgy meg a sok szekta bizonyítja ez a kiszínezéses dolgot, de erre mindenki rájöhetett.

2013. júl. 24. 15:31
 16/38 anonim ***** válasza:

A probléma ott kezdődik, hogy hiszel a Sátánban. Netán valóban pirosként, patákkal, és kis ördögszarvakkal képzeled el?

Egyébként meg egy biztos: a világban semmi sem történhet Isten tudta nélkül.

2013. júl. 24. 22:27
 17/38 A kérdező kommentje:

16!

Én nem hiszek mesebeli lényekben, de hát ha egyszer a Bibliában le van írva, akkor te biztos elhiszed, nem de?

"Egyébként meg egy biztos: a világban semmi sem történhet Isten tudta nélkül."

Tehát azt mondod, hogy minden rossz Istentől ered. Köszönöm. :)

2013. júl. 24. 22:53
 18/38 Bi'blos válasza:

Hali mindenkinek!

A héber Saddaj′, és a görög Pantokra′tór szót úgy fordítják le, hogy „Mindenható”. Ez a kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy ’mindenek felett álló uralkodó; minden hatalom birtokosa, valamint erős, illetve erővel cselekszik.

A Biblia feltárja, hogy Isten „az egyedül bölcs” (Pál levele a rómaiaknak 16,27). Angyalai számos esetben látták megmutatkozni korlátlan bölcsességét. Lelkendezve kiáltottak, amikor elkészítette a földi alkotásait (Jób könyve 38,4–7). Ezek az értelmes szellemteremtmények kétségtelenül nagy érdeklődéssel figyelték az Éden-kertben zajló eseményeket. Mivel Isten ennyire bölcs, mi értelme lett volna annak, hogy miután megteremti a bámulatba ejtő világegyetemet és még számtalan csodálatos dolgot a földön, az angyalfiai szeme láttára megalkot két különleges teremtményt Ádámot és Évát, akikről tudja, hogy kudarcra vannak ítélve? Nyilvánvalóan semmi értelme nem lett volna eltervezni egy ilyen tragédiát.

Isten korlátlan bölcsességéhez természetesen az is hozzátartozik, hogy képes megmondani a jövőt: „ Emlékezzetek meg a messze régi dolgokról, hogy én vagyok Isten és nincsen több; Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos. Ki megjelentem kezdettől fogva a véget, és előre azokat, a mik még meg nem történtek, mondván: tanácsom megáll, és véghez viszem minden akaratomat.” (Ésaiás könyve 46, 9-10)

Istennek nem kell minden esetben használnia ezt a képességét, ahogyan a mérhetetlen hatalmát sem. Isten bölcsen megválogatja, hogy mikor él ezzel a képességével akkor, amikor az ésszerű, és a körülmények megkívánják. Egy modern, technika adta lehetőséggel szemléltethetnénk, hogy Isten miért nem használja mindig azt a képességét, hogy előre látja az események kimenetelét. Tegyük fel, hogy valaki meg akar nézni egy mérkőzést felvételről. Megteheti, hogy először az utolsó perceket nézi meg, hogy megtudja, mi a végeredmény. De nem kötelező így tennie. Ki róná fel neki, ha úgy dönt, hogy elölről nézi meg a mérkőzést? Hasonlóképpen a Teremtő is nyilván azt választotta, hogy nem nézi meg előre, mi fog történni. Inkább úgy döntött, hogy vár, és megfigyeli, hogyan viselkednek földi gyermekei az idő előrehaladtával.

Isten bölcsen nem úgy teremtette meg az első emberpárt, hogy a robotokhoz hasonlóan beléjük legyen programozva, mit kell tenniük. Ehelyett a szeretetéből fakadóan szabad akarattal ruházta fel őket. Ha jól döntöttek volna, azzal kimutathatják a szeretetüket, a hálájukat és az engedelmességüket Atyjuknak.

A Bibliából kiderül, hogy Isten sok esetben nem élt azzal a képességével, hogy tudja, mi lesz a jövőben. Például amikor a hűséges Ábrahám már majdnem feláldozta a fiát, Isten ezt mondta: „most már tudom, hogy istenfélő vagy, és nem kedvezél a te fiadnak, a te egyetlenegyednek én érettem.” (Genesis 22,12). Ezek alapján csakis arra következtethetünk, hogy végtelenül bölcs Istenünk nem akarta előre tudni, hogy az ősszüleink vétkezni fognak-e. Elég ostoba és bizarr lett volna megteremteni az embereket, és utána végignézni, ami velük történik, ha már előre tudja a történet végét.

Üdv: Bi'blos

2013. júl. 25. 11:11
 19/38 anonim ***** válasza:
76%

Istennek azért nincs szüksége a jövőbe nézésre, mert az időt nekünk teremtette. Nála nincs idő. Ha a mennyben odaszólsz a másiknak és az meghallja, akkor ő a múltat fogja hallani, mert az már korábban elhangzott. Legalábbis te így gondolnád. Vagy ha tükörbe nézel, akkor is a múltat látod, mert a fénynek van terjedési sebessége. Vagy ha lépsz egyet és azt nézed ahogyan az végbemegy, hogy egyik lábad követi a másikat, akkor is a múltat látnád. De a mennyben ezek nem így fognak működni, mert ott nincs idő, így múlt sincs. Minden egyszerre van.

Ezért Isten sem jövőbe látó, hanem mindent egyszerre lát.

A jelenések könyvében van az a rész, amikor Isten megmutatja Jánosnak azt a nagy János számára megszámlálhatatlan sokaságot akik a mennyben lesznek majd a jelenlegi földi világ végén. Ez majdnem 2000 éve volt már de Isten már akkor megmutatta az összes embert aki odajut hozzá. Azokat is akik ma élnek és még meg sem születtek, mert ott volt mindenki aki a bárány vérével tisztára mosatott.

Mivel Istennél nincsen idő, így a jelenleg már sátánnak titulált bukott angyalának sincs kezdete, pedig Isten teremtette és még sincsen kezdete. Ezek olyan dolgok amiket emberi ésszel nem lehet felfogni helyesen és kár is róluk beszélni, mert Jézus is azt mondta, hogy olyan helyet készít számunkra amit egy ember sem tud elképzelni mert meghaladja a képességeinket.

Istennél már akkor vége volt a földi életnek, amikor még csak megteremtette az angyalait és háborúztak egy nagyot, mert az egyikük irigykedni kezdett Isten hatalmára. De Isten tudta jól már akkor amikor megteremtette a Lucifer nevű angyalát, hogy mi lesz a következménye.

Azt, hogy miért hagyta Isten hogy a földön garázdálkodjon ez a lény az Ő tökéletesnek teremtett szabad akarattal rendelkező legszeretettebb teremtményei között, szerintem azért lehet mert tudta jól, hogy az ember nem becsüli meg a jót, amikor azt sem tudja, hogy mi a rossz, a fájdalom, a kín, a szenvedés és valószínűleg nem akarta, hogy olyanok legyünk mint egy üres bádog doboz, akik semmit sem tudnak, csak élnek, hanem tűzben edzett hű követői legyünk akik akár meg is halnak az Ő nevéért, mert ott van az Ígérete, hogy Ő az életre viszi a halálból az Őt meg nem tagadókat. Isten terve, volt, hogy az ember elbukjon és én személy szerint jobban élvezem ezt az életet mint ami akkor lett volna, ha a sátán nem jön el a földre és nem eteti meg a tiltott gyümölcsöt az őseinkkel, mert szerintem az nem lenne élet, ha pucéran rohangálnánk(bármilyen jól is hangzik:) mert nem tudnánk, hogy azok vagyunk és nem tudnánk, hogy a másik is az, ráadásul magunkról sem tudnánk semmit sem, csak ösztönösen cselekvő egész nap viháncoló üres bádogdobozok lennénk, akik bármit elhisznek és nem gondolkodnak csak esznek isznak ürítenek meg amit még egy férfi csinálhat egy nővel. Tiszta hippi korszak lett volna az egész.

Szóval én hálás vagyok hogy szenvedhetünk is az életben és örülhetünk is, hogy nem kell szenvednünk, mert ez a két érzés tesz minket emberré. Ezek nélkül csak robotok lennénk. De így ott van előttünk a lehetőség, hogy fejlődjünk a számunkra tetsző dolgokban. Legyen az a munkánk, vagy egy hangszer, vagy a különböző emberek megismerése vagy tudom is én.

Lényeg, hogy így tudjuk élvezni az életet, ebben az állapotban amiben vagyunk és ezt Isten is így tervezte el, mert bár sok az öröm de sok a szenvedésünk is de így jobban megfogjuk becsülni azt az új létformát amit majd akkor kapunk amikor meghalunk, mert most már tudjuk, hogy mi a rossz, a szenvedés.

Szép napot!

2013. júl. 25. 11:58
 20/38 anonim ***** válasza:

Még valami. Isten a törvényeit az embereknek hozta létre. Az hogy ne ölj vagy ne paráználkodj a saját érdekünkben parancsolja. Persze te megteheted, de neked lesz rossz mert nem fogod magad jól érezni, ha megölsz valakit vagy ha még ép eszű ember vagy akkor attól sem, ha más emberek szexuálisan kihasználsz. Vagy az sem okozhat neked örömet normális esetben, ha anyádnak fájdalmat okozol azzal, hogy tiszteletlenül bánsz vele, ellent mondasz neki stb.

Igen Isten gyermekeket ölt Egyiptomban, mert övé a bosszúállás joga. Az egyiptomiak megölték az ő választott népének a gyermekeit Ő pedig megbosszulta azt. Isten nem hagyja büntetlenül az emberek rossz cselekedeteit az őt követőkkel szemben és mint itt láthatjuk, van, hogy ugyanolyan kegyetlenül bánik el az őt megtagadókkal mint ahogyan azok bánnak az Ő népével. Veheted úgy is, hogy nem szabad packázni a benne hívőkkel mert bár az embernek azt mondta Isten, hogy tartsa oda a másik orcáját is, attól Isten még megbosszulja ha valaki bántalmazza az egyik gyermekét. Ahogyan ezt régen megtette Egyiptomban a zsidókért úgy ezt ma is megteszi minden őt követő emberért, mert övé a bosszú, mert ő az Isten. Megtehette, hogy életet ad így megteheti, hogy el is veszi. Nem véletlenül Isten. De bármit is tesz, azt szeretetből teszi az őt követők javára.

Tudod elég nagy hülyeség valamit úgy elítélni és megtagadni, hogy még nem tapasztaltad meg.

És tévedés, hogy egy rakás dolgot megtilt a keresztényeknek. Szabadon tehetünk bármit, de mindennek következménye van. Rágyújthatunk egy szál cigire nem fog miatta eltaszítani minket magától. De ott van a hátulütője, hogy rászokunk és a rabjai leszünk és ha nem kapjuk meg az kívánt adagot akkor szenvedni fogunk tőle mert függünk tőle. Kárt okozunk vele magunknak és másoknak is. Vagy alkoholt is nyugodtan ihatunk mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül, mert van rá szabadságunk, hogy megtegyük, de ha mértéktelenné válunk, akkor annak is a rabjai leszünk és lássuk be az senkinek sem jó.

A tíz parancsolat pedig helytelen fordítás. Helyesen inkább tíz tanácsnak kellene nevezni, mert a szenvedésink elkerüléséért adatott nekünk, hogy bár érnek minket rossz dolgok a világban önhibánkon kívül is, de akkor is legalább a saját hülyeségeink ne kínozzanak amiket megbántunk, hogy valaha is elkövettünk. Isten nem azért "tilt" meg nekünk dolgokat, hogy neki jó legyen, hanem azért, hogy mi jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ha valakinek ez nem elfogadható, akkor menjen ölje meg a szomszédját és amit majd akkor érez az lesz a szenvedés. Istennek nem árt vele. Talán a szomszédnak sem, ha hitt Istenben, de önmagának nagy károkat okozna a tudat, hogy megölt valaki. Az autóbaleseteknél is tuti azért marad életben az okozó, mert Isten azzal bünteti, hogy szenvedjen amiért felelőtlen volt és megölte az embertársait.

Isten mindent a mi javunkra tesz. Ha neked nem kell hogy egy ilyen Isten irányítson, tereljen a helyes irányba, akkor egye fene, nem nekem fog fájni. Azt pedig téves, hogy mi esetleg szenvednénk Isten uralma alatt. Sőt. Amíg nem követtem, el sem tudtam képzelni ekkora békességet és szinte állandó euforikus érzést.

Amíg valamit nem tapasztalsz meg, addig ne mond rá, hogy rossz, főleg ha több mint egy milliárd ember azt hitegeti, hogy márpedig ez mindennél jobb, legyen az alkoholtól mámoros állapot, vagy drogtól beállt repülő üzemmód. Ha nem kell neked Isten, akkor te fogsz szenvedni jobban és nem Isten bármennyire is szeret téged is, akkor is neked fog jobban fájni. És ha azt hiszed, hogy te így is boldog vagy és ennél már nem lehet jobb akkor tévedsz, ahogy én is tévedtem amikor azt hittem, hogy Istent megtagadva, kizárva jobban fogom érezni magam. Most már tudom ,hogy nagy bolond voltam, hogy nem engedtem, hogy hamarabb munkálkodjon bennem és kívánom, hogy te is ráébredj majd egyszer, hogy mekkora bolond voltál, hogy ilyen sokáig vártál.

2013. júl. 25. 12:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!