Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kereszteltetik meg...

Miért kereszteltetik meg mindig a csecsemőket? Honnan tudják a szülők, hogy egyáltalán kereszténységet akar vallani majd a gyerek?

Figyelt kérdés

személy szerint ezt feleslegesnek tartom, meg vagyok keresztelve, mégis mióta megismerkedtem a vallás fogalmával nem hiszek se Jézusban, se Istenben,ateista vagyok.. én soha nem kértem, hogy megkereszteljenek, most meg nem tudom "lemosni" magamról..

ti hogy gondoljátok?

2009. okt. 10. 21:02
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
72%
Nem ott van a gond, hogy valakit megkeresztelnek, mert az semmit sem ér. Hanem ott, hogy a delikvens bekerül az egyházi nyílvántartásba. Na így lesz a fél ország katolikus. Kissé vicces, hogy az egyház csak ilyen furfangok által tudja "megtartani" a híveit.
2009. okt. 10. 22:39
 12/34 anonim ***** válasza:
43%

Kedves Kérdésfelvető!

A Biblia nem tanítja a csecsemőkeresztséget!

A II. század végén Tertullianusz egyházatya még elítélően írt a csecsemők és halottak megkeresztelkedéséről!

A Biblia egyértelműen a szabad választáson alapuló alámerítéssel történő felnőtt keresztséget tanítja.

A IV. századtól, amikor az egyház és az állam szövetségre lépett és a kereszténység lett az uralkodó vallás, akkortól számíthatjuk a csecsemőkeresztség elterjedését, sok más hamis tanítással együtt!

A keresztség a megtérés vagy újjászületés látható megpecsételése, ezért nevezi a Biblia a "megtérés keresztségé"-nek és az "újjászületés fürdőjé"-nek (Mk. 1:4; Tit. 3.5). A Szentírás a tanítványság alapvető kívánalmainak a hitbeli elfogadása alapján hozott, önkéntes választáson alapuló, alámerítéssel történő felnőttkeresztséget hitelesíti. Ez a keresztség - Jézus kijelentése és példaadása szerint - "igazság", amelyet "illik nékünk betöltenünk" (Mt. 3:15; Mt. 28:19). A keresztség cselekedetének belső, lelki tartalma: a régi élet összes bűnének a jelképes "lemosása", vagyis a bűnbocsánat igénylése és elnyerése ezekre nézve. Ezzel együtt a múlt "eltemetése", gyökeres, végleges szakítás vele. A másik döntő eleme a jelképes "feltámadás" egy új, igaz életre, "Isten segítségül hívásával". Az új életben járás mindenkor csak a halálból megelevenítő, hatalmas isteni Lélek által lehetséges (Rm. 6:4-8; Ap. csel. 22:16).

Remélem tudtam segíteni!

Üdvözlettel: Péter

Bibliaház Gödöllő

[link]

2009. okt. 10. 23:21
 13/34 anonim ***** válasza:
52%

A Biblia nem tanítja a felnőttkeresztség kizárólagos voltát. Sőt!

Több helyen olvassuk a Bibliában, hogy valaki "egész házanépével" megkeresztelkedett. Ebbe pedig bele tartoznak a csecsemők és kisgyermekek is.

A keresztény egyházak többsége azért tart ki a gyermekkeresztség mellett, mert ez számukra nem csak egy közösséghez tartozás jelképe, nem az egyén döntése Isten mellett, hanem egy szentség, Isten oldaláról megnyilvánuló ajándék, mely eltörli az áteredő bűnt.

2009. okt. 11. 01:04
 14/34 anonim ***** válasza:
52%

"Több helyen olvassuk a Bibliában, hogy valaki "egész házanépével" megkeresztelkedett. Ebbe pedig bele tartoznak a csecsemők és kisgyermekek is."

Igen szörnyű, hogy egyesek ilyen álságos módon érvelnek a bibliából! Az első századokban egyértelmű volt, hogy a csecsemőkeresztelés nem gyakorlat és helytelen! Még "saját" egyházatyáitoknak sem hisztek? Valaki itt idézett egyet.

A Szentírás nem határozza meg, hogy milyen korban lehet megkeresztelkedni. Az azonban biztos, hogy egy csecsemő nem képes hívővé válni, a hitével összhangban cselekedni, vagy átadni magát Istennek (Cselekedetek 8:12).

Miért fontos ez?

Augustus Neander egyháztörténész az egyik könyvében a következőket jelenti ki az első századi keresztényekről: „Először csak felnőtteket kereszteltek, mivel az általános felfogás az emberek között az volt, hogy a keresztelés és a hit szorosan összetartozik” (General History of the Christian Religion and Church).

Igen, valójában minden Bibliai példa ezt igazolja!

A GYERMEKEK „akkor legyenek keresztények, amikor Krisztust meg tudják ismerni!” E szavakat egy Tertullianus nevű író jegyezte le az i. sz. második század vége felé. A csecsemőkeresztelés ellen tiltakozott, mely szokás kezdett gyökeret verni napjainak hitehagyott kereszténységén belül. Ellentmondva Tertullianusnak és a Bibliának, Ágoston egyházatya azt állította, hogy a keresztelés eltávolítja az eredeti bűn szennyét, és a csecsemők, akik kereszteletlenül halnak meg, elkárhoznak. Ez a hiedelem elősegítette annak a szokásnak az elterjedését, hogy a csecsemőket a születésük után amilyen hamar csak lehetett, megkeresztelték.

A kereszténység sok nagyegyháza még mindig keresztel újszülött csecsemőket. Továbbá a történelem során az úgynevezett keresztény nemzetek uralkodói és vallási vezetői elrendelték a leigázott „pogányok” kényszerkeresztelését. De a csecsemőkeresztelésnek és a felnőttek erőszakos megkeresztelésének nincs bibliai alapja.

2009. okt. 11. 15:22
 15/34 anonim ***** válasza:
42%
Igen szörnyű, hogy egyesek még a Bibliának sem hisznek...
2009. okt. 11. 17:15
 16/34 anonim ***** válasza:
88%
Nyugodtan ki lehet keresztelkedni a saját vallásodból.Semmi más nem kell hozzá,csak egy levelet írnod az adott paphoz,és azt benyújtani neki.Ebben a levélben megírod,hogy nem kívánsz többé az egyház tagja lenni,és kéred,hogy töröljenek a hívek sorából.Én is így voltam ,és semmi akadályba nem ütköztem.Egyébként is ellene vagyok a gyermek kersztelésnek,mivel megkeresztelni csak azt az embert szabad akinek van hite.Namár egy csecsemőnek aligha van.
2009. okt. 11. 23:32
 17/34 anonim ***** válasza:
69%

Nem tudom megérteni az olyan lepontozókat, akik vakon és merő rosszindulatból, vagy "bosszúból" nyomkodják a piros jelet. Nem engem pontoztok le, ti szerencsétlenek. Nem is magam miatt írom ezt. Nehogy azt gondoljátok, hogy egy anoním oldalon, a magam "dicsőségét", "királyságát" zsírozom!

Csak azért jegyzem ezeket meg, mert kíváncsi lennék arra, vajon mi igaztalant írtam kettővel feljebb?! És vajon mi adott egyeseknek okot arra, hogy ilyen módon reagáljanak?

2009. okt. 12. 08:16
 18/34 anonim ***** válasza:
40%
A "10-11 01:04"-nél a pont. Teljesen igaza van. Én se hagynám, hogy a gyermekem keresztség nélkül maradjon.
2009. okt. 14. 16:56
 19/34 anonim ***** válasza:
85%
Azért azt megnézném, hogy hányan kapnak vallásos nevelést, és hányan élnek vallásos életet, akik meg vannak keresztelve! :D
2009. okt. 14. 17:47
 20/34 anonim ***** válasza:
84%

Sziasztok!

Nem olvastam végig a kommenteket, de beleolvasgatva azt vettem észre, hogy többen támadják a kérdésfeltevőt. Én hívő vagyok és mégis egyetértek bizonyos nézetével. Ő annak ellenére, hogy ateista, mégis nyilván van tartva, mint katolikus (vagy református v. bármi). És valóban ezért van az, hogy a vallásos emberek verik a mellüket, hogy pl. a katolikus vallás az igazi, mert Magyarország (mondjuk) 70%-a katolikus! Pedig ő nem is az! És így még sokan vannak.

A bibliában azt olvassuk, hogy aki HISZ és megkeresztelkedik, AZ üdvözül! Sőt, nézzétek meg a Keresztelő János munkáját és történetét!!! Egy csecsemő nem tud hinni! Ezért nem helyes a csecsemőkeresztség! Sőt, hiba azt gondolni, hogy mivel meg van keresztelve, úgyis a mennybe jut! Ez a legnagyobb átverése az ördögnek!

2009. okt. 14. 17:58
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!