Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kereszteltetik meg...

Miért kereszteltetik meg mindig a csecsemőket? Honnan tudják a szülők, hogy egyáltalán kereszténységet akar vallani majd a gyerek?

Figyelt kérdés

személy szerint ezt feleslegesnek tartom, meg vagyok keresztelve, mégis mióta megismerkedtem a vallás fogalmával nem hiszek se Jézusban, se Istenben,ateista vagyok.. én soha nem kértem, hogy megkereszteljenek, most meg nem tudom "lemosni" magamról..

ti hogy gondoljátok?

2009. okt. 10. 21:02
1 2 3 4
 1/34 A kérdező kommentje:
vagy ma már ez a divat?
2009. okt. 10. 21:05
 2/34 anonim ***** válasza:
82%

Ha nem hiszel benne, akkor csak egy kis víz volt. Mit kéne "lemosni" magadról.

Azért vagyok megkeresztelve, és a gyerekeim is, mert hiszek Istenben.

Ha valaki csak divatból keresztel, annak úgysincs semmi értelme. De mivel a lakosság többsége vallja magát Istenhívőnek, ha nem is vallásgyakorlónak, gondolom, hogy a legtöbben Istenhitből keresztelik a gyerekeiket.

2009. okt. 10. 21:08
 3/34 A kérdező kommentje:

de honnan tudják,hogy a gyerekük is majd ebben az istenben akar hinni, és nem valami keleti istenségben vagy egyéb?

ráerőltetéssel nem sok jót lehet tenni

2009. okt. 10. 21:12
 4/34 anonim ***** válasza:
80%
Én pont ezért nem fogom megkeresztelni a gyerekeimet. Majd ha akarnak, választanak maguknak. Egyébként szerintem manapság már majdnem inkább divat az, hogy meg legyen keresztelve a gyerek. Sok olyan szülőt ismerek, aki maga is meg van keresztelve ugyan, de templomban is csak a saját keresztelőjén volt, vagyis vitték, de azért megkeresztelteti a gyerekét!
2009. okt. 10. 21:18
 5/34 anonim ***** válasza:
69%

Szó nincs ráerőltetésről, ugyanis egy csecsemő nem tud önálló döntéseket hozni, így nincs mi _ellen_ erőltetni a dolgot. Keresztelni a család vallási hagyományai alapján szoktak, nem kényszer, nem divat, nem kötelezettség.

A gyerek pedig felnőtt korára elhagyhatja a hitét. Ha megkereszteltek, de nem vagy vallásos, akkor itt a pont. Kitért zsidók sem verik az asztalt a móhelnél, hogy kérik vissza a fitymájukat.

6/34 anonim ***** válasza:
84%

Nem mindenki rendelkezik ilyen fejlett öntudattal, mint te. :)

Ha pedig nem hiszel se Jézusban, se Istenben, akkor tulajdonképpen a keresztelés szentségében sem hihetsz(legalábbis így lenne logikus), olyan dolgot pedig ami nincs, azt nem lehet lemosni; téged csak lelocsoltak ezek szerint egy kis vízzel.

Az meg hogy divat.... jóval előtted meg volt már, valószínűleg túl is fog élni ez a hagyomány.

Egyébként pedig azért keresztelik csecsemőkorban a gyermekeket, mert mondjuk 600 éve nagy volt a csecsemő halandóság, és az akkori szakrális értékrend szerint nem kerülhet a mennybe az, aki nincs megkeresztelve.

7/34 anonim ***** válasza:
64%

Mi ebben a ráerőltetés? Nem sütnek a homlokukra bélyeget.

Az pedig, hogy vallálosan lesznek nevelve, az ugyanúgy a szülők döntése, minthogy milyen nevet adunk neki, hogy milyen ruhában járatjuk és mit adunk neki enni, engedjük-e tévét nézni....stb.

Úgyis a gyerek dönta saját hitéről, ha már tud dönteni róla.

De "ártani" nem árt egy keresztelő senkinek.

(Ha azt hiszed, hogy ártott neked, akkor hiszel valamiben. Akkor oda az ateizmus)

8/34 anonim ***** válasza:
78%

Papolnak itt szabad akaratról, meg egyéniségről meg mindenről, de a valóság az, hogy az embert 99%-ban a genetika és az a környezet alakítja, ahol felnőtt.

Vagyis ha a gyerek vallásos közegben nőtt fel és nincsenek rossz tapasztalatai a kereszténységgel kapcsolatban, teszem azt a pap molesztálta, vagy hasonlók, akkor ugyanúgy hinni fog, mint a szülei és eszébe se jut áttérni az iszlámra, vagy ilyenek.

Amúgy meg egyet értek az előttem szólókkal. Ha nem hiszel Istenben, akkor mit érdekel, hogy csecsemő korodban lelocsoltak egy kis vízzel? Akkor az neked úgyse jelent semmit.

Amúgy ez szerintem kultúrális hagyomány. Mint ahogy ilyen erővel minek ünnepli mindenki a karácsonyt? Mert ne meséljétek be nekem hogy az ateisták nem állítanak fát és nem ajándékoznak, mert úgysem hiszem el.

2009. okt. 10. 22:03
 9/34 anonim ***** válasza:
70%
Én azért fogom megkeresztelni a gyerekemet, ha majd lesz, mert ez egyfajta jelkép, papok, rokonok és más emberek előtt felvállalom, hogy vallásosan fogom nevelni a gyereket. Ha meg nem fog hinni, az az ő döntése lesz. Sokan leírták már előttem, de ha te nem hiszel semmiben, akkor ezzel az erővel amiatt is hisztizhetnél, hogy kicsi korodban a szüleid minden nap megfürdettek. Az is víz, nem? :)
2009. okt. 10. 22:17
 10/34 Brain Storming ***** válasza:
69%

Én ugyanitt megkérdeztem, hogyan lehet kikeresztelkedni - a válasz az volt, h bizony azt nem lehet. Ezzel a csecsemőkeresztelést gyakorló egyházak súlyosan visszaélnek egyrészt az egyén szabad választásával a vallásokat illetően, másrészt jogalapot teremt az anyagi követeléseihez, miszerint "mennyi sok keresztény van M.o.-on", stb.

Én már felemletem a szavam egy cikkben a BS-STUDIO-ban: "Modernkori keresztelkedés – az egyház keresztjének felvétele?" címmel, és buzdítanék mindenkit ezen gyakorlat megkérdőjelezésére és eltörlésére!

2009. okt. 10. 22:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!