Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha nem szabad ölni (mert az...

Ha nem szabad ölni (mert az élet-halál kérdése Isten dolga abba halandónak beleavatkozni nincs joga) akkor miért mentjük meg az öngyilkosságra készülőket?

Figyelt kérdés

Halálbüntetést ellenzők: az embernek nincs joga élet és halál dolgába beleszólni. Nem ölhet.

Na de ha nem szólhatok bele élet és halál dolgába, miért mentem meg az öngyilkosságra készülőt? Miért gyógyítom meg a halálos beteget?

Ezzel nem élet és halál dolgába szólok bele? Nem az az amit nekem nem szabad? Hátha az öngyilkosnak az volt megírva hogy meghaljon - és én az isteni tervbe beleavatkozok azzal hogy megmentem?

(és nem, nem teszem fel a kérdést egy mindenható és mindentudó lény tervét hogyan lehet keresztülhúzni. Ha előre tudom hogy el fogok esni, leülök. És nem esek el.)

2013. máj. 29. 19:02
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Nem értem mi a baj, aki megment egy életet nem embert öl hanem, mint a neve is mutatja: Életet Ment.

Az emberi élet kioltása a tiltott dolog nem pedig a megmentése. Valamit összekevertél szerintem.

2013. máj. 30. 06:52
 12/19 anonim ***** válasza:

Kérdező tudod mindent meg lehet magyarázni,maximum egyesek nem hiszik el. Pl ha neki nem az volt a sorsa,hogy meghaljon,hanem az,hogy valaki megmentse attól,hogy meghaljon.

Ha viszont valaki ,akit meg akarsz menteni,de mégsem tudod és előtted ugrik a vonat elé,akkor neked azt a sorsot szánták,hogy ne sikerüljön megmenteni és ebből tanulj stb..

2013. máj. 30. 09:49
 13/19 anonim ***** válasza:
90%
Azért, mert saját magadat sem szabad megölni. Ha megmentesz egy öngyilkosságra készülőt, akkor épp azt akadályozod meg, hogy ő szóljon bele élet és halál kérdésébe, nem te szólsz bele abba!
2013. máj. 30. 15:23
 14/19 anonim ***** válasza:
9%

Már a kérdés eleje ferdítés: az

embernek nincs joga élet és halál

dolgába beleszólni.

Az embernek nincs joga senkit sem megölni, mert az élet érték és kötelező menteni is, ha arra mód van.

2013. máj. 30. 18:06
 15/19 anonim ***** válasza:
egy korábbi hozzászóló szerint életet elvenni nem szabad, életet adni viszont nem bűn. Nem? Kivéve ha katolikus papnak van gyermeke, vagy leányanyának, és még sorolhatnám.
2013. máj. 30. 20:50
 16/19 anonim ***** válasza:
9%
Nincs kivéve. A cselekedet a bűn, nem a létrehozott élet. Az élet szent, még ha katolikus papé a gyerek vagy leányanyáé.
2013. máj. 30. 21:16
 17/19 anonim ***** válasza:
Akkor most miről beszélünk? Mert ha öngyilkost ment meg az ember, vagy esetleg rákost, akkor egyik esetben sem ölünk, azaz nem követünk el bűnt. Erre próbáltam rávilágítani korábban is, csak nem érettétek.
2013. jún. 2. 00:47
 18/19 anonim ***** válasza:
Valóban nincs kivétel, maga az életadás, azaz a megtermékenyítő cselekedet a bűn. igaza van Franeinsteinnek. Azaz mégis bűn az élet adása, ugyebár.
2013. jún. 2. 13:01
 19/19 nagylzs ***** válasza:

Nem tudom feltűnt-e, de a kérdező nem említett a bűnöket. Nem azt kérdezte, hogy mi a bűn, hanem hogy ha "nem szabad ölni...". És ez a helyesebb megfogalmazás egy általános jellegű kérdésnél.

Ahogyan azt korábban is kifejtettem, egy konkrét eset elbírálása során (amit a vallásosak általában úgy tesznek föl hogy "bűn vagy nem bűn") ismerni kell a részleteket! Részletek ismerete nélkül nem szabad ítélkezni. Ha pedig nincs konkrét eset, hanem csak úgy általában beszélünk a kérdésről, akkor meg pláne semmi értelme eldönteni, hogy mi a "bűn" és mi a "nem bűn". Avagy: mi a helyesebb döntés. Mert ennek eldöntéséhez mindig figyelembe kell venni a konkrét helyzetet, például hogy mi lett volna még az adott személy választási lehetősége, mennyire volt kényszer helyzetben, miben hitt, milyen volt a kultúrális háttere, milyen társadalomban követte el a tettét stb. De ha nincs konkrét eset, akkor nincs mit figyelembe venni, és konkrétan nincs mit eldönteni.

2013. jún. 3. 23:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!