Ha nem szabad ölni (mert az élet-halál kérdése Isten dolga abba halandónak beleavatkozni nincs joga) akkor miért mentjük meg az öngyilkosságra készülőket?
Halálbüntetést ellenzők: az embernek nincs joga élet és halál dolgába beleszólni. Nem ölhet.
Na de ha nem szólhatok bele élet és halál dolgába, miért mentem meg az öngyilkosságra készülőt? Miért gyógyítom meg a halálos beteget?
Ezzel nem élet és halál dolgába szólok bele? Nem az az amit nekem nem szabad? Hátha az öngyilkosnak az volt megírva hogy meghaljon - és én az isteni tervbe beleavatkozok azzal hogy megmentem?
(és nem, nem teszem fel a kérdést egy mindenható és mindentudó lény tervét hogyan lehet keresztülhúzni. Ha előre tudom hogy el fogok esni, leülök. És nem esek el.)
Istentol fuggetlenul az lenne az eszszeru ha nem mentenenk meg az ongyilkosokat, a halalos betegeket vagy az afrikai ehezoket, mert beleavatkozunk a termeszetes kivalasztodasba, tulnepesedik a fold es romlik a genallomany.
A masik oldala az ermenek viszont az hogy minden ongyilkos, minden halalos beteg valakinek a gyereke/szuloje/baratja stb es sokaknak fajna az elvesztesuk.
Meg az is elgondolkodtato, ha isten nem akarja hogy beavatkozzunk, akkor miert adott az ember birtokaba eszkozoket amivel elkerulheto/enyhitheto a baj?
Fordítsuk meg a kérdést!
Aki öngyilkos lesz, annak van_e joga megölnie magát?
Ha valaki egy égő épületből menekül, akkor milyen jogon terelnéd vissza az épületbe? Ha megteszed, akkor meghal, vére rajtad.
A halálos betegre ugyanez.
Egyébként szerintem sem kell elítélni azt, aki öngyilkos lett vagy eutanáziát kért. De az öngyilkosság tényleg azért rossz, mert sokszor mások életét is tönkreteszi....
Eutanáziára meg nem mindenkinek lenne szüksége.
Jogunk van beavatkozni élet-halál dolgába. Csak gyilkolni tilos, érthető okból, de ezen kívül jogunk van. Miért?
Mert az alap az, hogy szeresd Istent és az embertársaidat, akkor is, ha embertársaid utálnak.
Ebből következik, hogy nem ölöd meg, és ha öngyilkos akar lenni, megakadályozod.
Az öngyilkosság azért tilos, mert
1. Az élet Isten ajándéka, és ezt orvul visszadobod. Ahelyett, hogy jobbá tennéd a világot, mások életét, kivonod magad belőle.
2. Minden, így az emberek is Isten tulajdonai, és ha megölsz valakit, az ő tulajdonában okozol kárt.
A zárójeles megjegyzéshez: neki terve van, de ezt nem mindig erőlteti ránk, inkább hagyja, hogy magunk válasszuk azt. Ellen is állhatunk. De ez már nem kapcsolódik szorosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!