Jobb e, vagy rosszabb a világ manapság, mint régen volt?
Nem Krisztus Kővetői nem tartottak rabszolgát.
De ha még is, akkor nekik megvolt adva, hogy mi képen kell a szolgálatukban levőkkel bánni, mert ellenkező esetben Jézus nem tetszését vonták magukra
(Kolosszé 4:1) 4 Ti urak, továbbra is adjátok meg a rabszolgáitoknak, ami igazságos, és ami méltányos, tudva, hogy nektek is van Uratok az égben.
(Efézus 6:9) 9 Ti is, urak, továbbra is ugyanezeket cselekedjétek velük, elhagyva a fenyegetést, mert tudjátok, hogy aki nekik is, és nektek is Uratok, az egekben van, és nincsen nála részrehajlás.
Modern keresztény gazdák vagy munkaadók sem hagyhattják figyelmen kívül azt a tényt, hogy nekik is van gazdájuk, a Krisztus. Isten Fia iránti felelősségük tudata kellett hogy vezesse őket a rabszolgájukkal vagy munkásukkal kapcsolatos bánásmódban.
Katy Weaver
Pont tőled nem számítottam ilyen kérdésre mint ez kedves tzolko. Asszem pont ma olvastam ezt tőled: Relatív a jó és rossz megítélése. Ez mostanra is igaz. Kellene egy összehasonlítási alap amihez viszonyítva megítélhetnénk: az adott dologtól jobban vagyunk e vagy sem. Minden korszaknak meg vannak a maga kis buktatói amik közt lavírozva megpróbál az ember a víz tetején maradni. Pl nézhetjük úgy is a keresztes hadjáratokat, hogy emberek millióit ölték meg a vallás nevében, de úgy is, hogy egy olyan (mai szemmel nézve) világvallás elterjedését segítették elő ami talán előre el volt rendelve. Most abba ne menjünk bele jól tették e vagy sem, mert a múltat megváltoztatni nem lehet. Nem is az a kérdés hogy mi lett volna ha...
A kérdésedre visszatérve, bizonyos dolgokból biztos tanultunk és még egyszer már nem biztos hogy elkövetnénk ezt a hibát. Előző példánál maradva: térítés ama formája. Így ebből a szempontból nézve jobbak lettünk, viszont ha mindezt egyetlen csepp vér nélkül is végigvihettük volna, nos így nézve az sok milliós áldozat már nem ugyan ezen a véleményen lenne. Relatív. Én személy szerint remélem, hogy jó irányba haladunk és van értelme annak amit csinálunk.
A mai világba egész más harcot vívnak a hívők: Valaki az evolúció mellett valaki ellene kardoskodik. Esetleg az újonan felbukkanó vallásokat próbálják elnyomni. Hisz régen a vallást még nem lehetett összekötni a nyereségvággyal. Manapság már mindenből megpróbálnak pénzt csinálni. Az ilyen "ál" vallásokkal is szembe kell szállniuk a hívőknek. Külső szemlélőként nehéz azonosulni a hívőkkel, viszont bent a közösségben látva a széthúzást, fejetlenséget és azt hogy minden irányból támadnak minket, az azért elég dühítő.
Természetesen 100%-osan megértem azokat is akik nem kérnek a térítésből, és nem is preferálom az emberek meggyőzését a saját hitem valóságáról.
De szerintem senkinek sem kell elmagyaráznom, hogy az ember hajlamos a szélsőséges helyzetek felé húzódni. Ha már lúd, legyen kövér... :)
Asszem röviden ennyi. Nem tudom volt e értelme mindezt leírni, vagy csak rizsázásnak tűnik, de már senki kedvéért sem törlöm ki... Válasz elküldése...
Kedves Tzolko
Nos ez amit leírtál ez mind így igaz.
Viszont egy valamit kifelejtettek a történelem könyvekből.
Hogy Istennek mindegyik korban voltak szolgái, akik inkább vállalták az üldöztetést, halált, mint hogy behódoljanak valamilyen emberi aljasságnak.
Persze akkor még más név alatt éltek ezek a keresztények.
Azért lehet olvasni ezekről az emberekről
Pl egy Római író megemlíti a keresztények kis csoportját, akik még az oroszlánok vermét is vállalták, de nem vonultak hadba a Császár rendeletére.
Fura embernek tartották ezeket az embereket, hogy sok mindentől elzárkóztak amit egyébként még a Judaizmust gyakorló Zsidók is bevállaltak az életükért.
De a keresztények inkább meghaltak, mint sem megalkudjanak.
Mert hát tudjuk, hogy Jeruzsálem Római fennhatóság alatt volt sokáig.
az pedig, hogy Isten nevében az egyházak mit műveltek, nos jól mutatja Jézus szavait, vagy a biblia írói szavait, kik azok akik Jézus nevében tesznek dolgokat, de Jézust egy kicsit sem érdekli ezeknek az embereknek a szavai, kemény büntetésre számíthatnak, ahogy a Jelenések könyve írja is.
Ami pedig a fejlettséget illeti, az emberi törekvések és technikai fejlettségek, nem minden esetben vonható párhuzamba a Teremtő akaratával.
Ő sokkal többre értékeli az alázatos szívű, tanítható egyéneket, akik egy gyermek lelkéhez hasonlóan formálható tanítható.
Ő gyűlöli az erőszakot, és azt is aki szereti az erőszakot, ellensége neki minden ilyen személy.
A próféciákat tekintve pedig a jel összetett, és ez azt jelenti, hogy nem csak a háborúk lesznek globálisan jellemzők mindenhol, hanem ezzel együtt, a katasztrófák, betegségek kialakulása, növekedése, éhezés, földrengések, és az emberek természetének megvadulása is benne foglaltatik a mellett, hogy ilyen körülmények között kel majd Isten királyságának a hírét egy csoportnak hirdetni.
Tehát nem lehet egy jelenséget csak kiemelni,
bocsánat ez lemaradt:
(Máté 24:13, 14) . . .. 14 És a királyságnak ezt a jó hírét prédikálni fogják az egész lakott földön tanúságul minden nemzetnek, és akkor jön el a vég.
Katy Weaver
Jaj, bocs tzolko. Mikor olvastam a kérdésed a kiegészítésben kiragadtam a vallás szót és ennek fényében válaszoltam korábban. Ne haragudj, nem voltam elég figyelmes.
Tehát másodjára nekifutva: Asszem igen. Kijelenthetjük, hogy sok minden megkönnyítette az ember életét. Nemcsak a gépek, de a szocializálódás, az analfabétizmus visszaszorítása, az oktatási rendszer fejlődése is sokban hozzájárult, hogy az emberek szabadabban élhessenek mint korábban. Szólásszabadság és emberi jogok veszik körül az embereket amikkel néha vissza is élnek, de legtöbbször a javunkra váltak a változások.
Katy!
"DE aki lát, és nem csak néz, az tudja, hogy a bajok fokozódnak, és felkészül ezekre."
Hogyan készül fel?
"Persze akkor még más név alatt éltek ezek a keresztények."
ÉS mi volt a nevük?
Kedves kérdező!
Először is nem értem és sose értettem, miért kell egy választ 0%-kal megilletni, amikor feltettél egy tételmondatot és az ember elmondja a véleményét, ami természetes hogy vagy megegyik a tiéddel vagy nem..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!