Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » "Szektás", vagy "nem szektás"...

"Szektás", vagy "nem szektás" - miért vagyunk ilyen képmutatók?

Figyelt kérdés

Arra gondolok, hogy sokan cimkéznek meg bizonyos csoportokat azzal, hogy "szektás", holott még a legtöbbször a szó jelntésével sincsenek tisztában.

Arra kellene gondolni esetleg, hogy tudunk-e őszintén (vagy egyáltalán) válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik a legnagyobb szekta a világon?!

2009. szept. 29. 16:45
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

Én nem vádaskodtam, tényekről írtam.

A JT hivatalos oldalán olvasható, hogy vannak hamis vallások, akik a sátán szolgálatában vannak és van egy igaz, aminek a megtalálásában a JT szervezete kézséggel segít. Ebből számomra és szerintem mindenki számára egyértelmű, hogy magukon kívül mindenkit a sátán szolgáinak tartanak. Ez pedig szerintem a szektások egyik ismérve.

[link]

2009. okt. 1. 13:44
 12/20 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó hozzászóló!

Az egész eddigi szövegelés ebben a kérdésben arról szólt, hogy helytelen-e, bűn-e, vagy természetellenes-e, ha valaki, vagy valakik, EGY adott igazság mellett kitartanak?!!! Nem tudom érthető volt-e a kérdés?

Persze, sokan hiszik, hogy az övéké az igazság, de ez nem csak a vallásos kérdésekben van így. Ez így van a tudományos felfedezések milliói esetében is.

Sokan, sokféle "igazságot" fogalmaztak már meg, de utóbb, mikor nagyobbá lett a tudás, letisztult a kép, és nem maradt sohasem két, egymásnak ellentmondó igazság!

Miért baj az, ha van olyan ember, vagy közösség, aki/amely látszólag szembe megy a többség véleményével? Szerinted azoknak, akik nagy hangon hirdetik a sokszor demagóg, és egyoldalú "igazságaikat", hány százalékuk győződött meg valóban arról, hogy az érveik ténylegesen igazak-e???

2009. okt. 2. 01:38
 13/20 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Látom JT vagy. Öröm veled társalogni abban a tudatban, hogy a sátán szolgájának tartasz mindenki mást magadon kívül. Nem tudok mást mondani, ez a szektások egyik ismérve.

2009. okt. 2. 08:10
 14/20 A kérdező kommentje:

Látod, már itt is az a legfontosabb szempontod, hogyan tudnál beskatulyázni engem, mintha ezzel megnyerhetnéd a vitát. Szórod az értelmetlen és logikátlan frázisaidat, pedig az nem felel meg a valódi érvek szabályainak. Úgy is mondhatnám, hogy egy álérv!

Szerinted mindig azoké az igazság, akik többen vannak?!

Vajon Jézus is erről beszélt, amikor felkészítette tanítványait az előttük álló időkre? És vajon a Biblia mely oldalán olvasol olyan tanításról, ami szerint "minden út Istenhez visz", meg hasonlókat? Vajon Jézus és minden Bibliaíró, nem csak két útról beszéltek, amiből az egyik a pusztulásba visz? Hányfajta (egymástól eltérő) "útról" lehet beszélni a Szentírás értelmében?

Akkor Ők is "kirekesztő" és "destruktív szekta" voltak?!

Vagy csak azok szemében voltak azok, akik elvetették Jézust? Lehet, hogy ma is ez a helyzet?

2009. okt. 3. 00:23
 15/20 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Látom JT vagy, még ha nem is mered nyíltan felvállalni. Öröm veled társalogni abban a tudatban, hogy a sátán szolgájának tartasz mindenki mást magadon kívül. Nem tudok mást mondani, ez a szektások egyik ismérve.

2009. okt. 3. 09:59
 16/20 A kérdező kommentje:

Az demagógia pedig azok ismérve, akik "leszektáznak" másokat a jelen dominancia és nem az igazság alapján.

Ezt ismered ugye: bagoly mondja verébnek, hogy...

2009. okt. 3. 13:28
 17/20 anonim ***** válasza:
Én nem tartalak a sátán szolgájának. De te magadon kívül mindenki mást igen. Ezt pedig a szektások ismérve, akármennyire sértő is ez számodra, ez van.
2009. okt. 3. 13:45
 18/20 A kérdező kommentje:

Az hogy ki Sátán szolgája, döntse el Szentírás!

Jehova Tanúi senkit nem fognak személyesen "Sátán szolgája" jelzővel 'sértegetni'. De, mint a Bibliaírók is, tisztában vannak vele, hogy nem szolgálhatják Jehovát ezerféle, ellentétes módon, hogy az imádat irányát illetően, csak két lehetőség lehetséges. Ebből pedig logikailag következik, hogy az egyik fajta imádat iránya, nem Jehova felé történik.

A Biblia világos leírása és a logika is ezt a felfogást erősíti.

Vajon miért nem vagy kíváncsi a valódi, első sz.-i gyökerek tanúságára ez ügyben?

2009. okt. 3. 15:23
 19/20 anonim ***** válasza:
Azt hiszem a kereszténység, de lehet, hogy az iszlám nagyobb.
2009. dec. 10. 19:36
 20/20 anonim ***** válasza:

szekta (a lat. seco, 'levág' igéből): intézményes vallási közösségtől elkülönült, kis eretnek csoport. Eredeti közössége tanításából bizonyos tételeket egyoldalúan hangsúlyoz, és tagjait általában a szokásosnál szigorúbb aszkézisre kötelezi.

[link]

2009. dec. 13. 02:51
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!