"Szektás", vagy "nem szektás" - miért vagyunk ilyen képmutatók?
Arra gondolok, hogy sokan cimkéznek meg bizonyos csoportokat azzal, hogy "szektás", holott még a legtöbbször a szó jelntésével sincsenek tisztában.
Arra kellene gondolni esetleg, hogy tudunk-e őszintén (vagy egyáltalán) válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik a legnagyobb szekta a világon?!
A szekta szónak mára nem egyértelmű a jelentése.
Általánosan elfogadott (az egész világon) azonban, hogy a közírásban szektának a destruktív vallási alapon nyugvó közösségeket hívják.
(Igy van pl. Az EU-ban a szekták vizsgálatával megbízott ombucman)
Kedves Kérdésfelvető!
Jómagam egy kicsiny közösség tagja vagyok, csupán 1600 megkeresztelt taggal rendelkező kisegyház vagyunk, mivel felnőttkeresztség van nálunk így a rendszeresen járó tagok száma kb. 3000 lehet. Előtte református voltam 21 évesen váltottam. Végeztem teológiát, és jól ismerem gyakorlatból is a többi egyház tanítását, gyakorlatát. Sokszor megkapom, hogy szektás vagyok, engem megvallom nem bánt, valahol meg is értem. Jó a gondolatmeneted, hisz maga az ókereszténység is szekta volt a nagy római birodalomban, akkor volt igazán kereszténység a kereszténység. Amint államvallás lett szinte azonnal üldözni kezdte a másként gondolkozókat, így a valódi keresztények azóta folyamatosan szektások!
Mert mi is a szekta? A szekta a latin sequi szóból származtatható, jelentése: követni. A gyakrolatban minden szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport szekta, így az igazi kereszténység is az: "ne szeressétek a világot, se azokat, a mik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete." írja János apostol. A keresztények mindig elkülönültek a világtól!
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
Valami ilyesmire gondoltam, mint amit a második válaszoló feszegetett. Erről a fajta hozzáállásról beszélek.
Jó lenne, ha többen gondolnának arra, hogy a szektásodás folyamata már az első században elkezdődött, és hogy mi lett az első sz.-i tanítványok "igazságából" néhány száz év alatt, azt nem nehéz kideríteni, csak össze kell hasonlítani a Bibliát a későbbi hivatalos verziókkal.
Fenyegetés a vallásszabadságra nézve Európában
Egy nemrégiben Washingtonban (USA) tartott sajtókonferencián a torinói (Olaszország) Massimo Introvigne római katolikus hittudós azt állította, hogy számos országban szektaellenes névsorokat vagy beszámolókat állítanak össze. A „veszélyes szektaként” célba vett szervezetek közé tartoznak a baptisták, buddhisták, hászid zsidók, Jehova Tanúi, katolikus karizmatikusok, kvékerek és a Young Women’s Christian Association (Fiatal Nők Keresztény Egyesülete). Egy Németországból származó beszámoló 800 csoportot említ meg, egy Belgiumból származó 187-et, egy Franciaországból származó pedig 172-t. Introvigne azt írja, hogy Franciaországban „több évi becsülettel végzett munka után pusztán azért bocsátottak el tanárokat az iskolákból, mert Jehova Tanúi szervezetének a tagjai voltak”. A Compass Direct hírszolgálat beszámolója szerint Introvigne kifejezte amiatti aggodalmát, hogy a vallásellenes megmozdulásokat nyilvánosan támogatják. Ezt mondta: „Teljesen nyilvánvaló, hogy ezek a mozgalmak a felelősek a vallásos kisebbségekről terjesztett félrevezető és gyakran teljesen hamis információért, valamint hogy ők a felelősek egy intoleráns világnézetért.”
Ezt sem értem, mi a baj azzal az emberrel, aki hosszú évek fáradtságos kutatómunkája után, ragaszkodik a felfedezett igazához?
Az hogy bizonyítottnak véli? Mindenkinek ott a lehetőség, tessék bizonyítani, vagy megcáfolni - bárki vélt, vagy valós igazáról is van szó!!! Persze, ezt korrekt és kulturált módon, személyeskedéstől mentesen kellene tenni, vagy ez esik sokaknak nehezére?
De itt (szerény kivételtől eltekintve) mindenki csak ostobán köpköd azokra, akik mernek állítani valamit, és ki is tartanak mellette!
És a legtöbben bizony egymás hülyeségét majmolják, mert cáfolni, érvelni nincs eszük.
Bocsi a határozott hangnemért, de cáfoljanak rá az érintettek. :)
Kedves tegnap 14:45-ös!
Látod, pont előtted próbáltam megvilágítani kicsit, hogy ne legyenek csak azért az emberek szemetek, mert mernek hinni valamiben (főleg ha azt bizonyítani is tudják), és kitartanak mellette!
Mindegy miről van szó! Ez teljesen mellékes! Lehet az ember bármely tudomány, politika, vallás, filozófia híve, ha valaki(k) rájön valamire, ami más, mint az addig vallott tanok, attól még lehet igaza!!!
Sőt, szinte minden tudományos, vagy egyéb igazság olyan körülmények között született meg, hogy örülhetett a illető, ha az életét meghagyták a "kritikusai".
Brutális az a szellem, amely sokszor kritikátlan hangnemben igyekszik lejáratni a másik oldalt, csak azért, mert igazából nem nézett utána semminek!
Igen, ez a pontos Biblia ismeret általános hiányával is kapcsolatban van, ha vallás és kereszténység a téma. Gyakran olyanok szolnak hozzá "szakértőként", akiknek inkább csukott könyv volt az életében.
És még hogy szólnak hozzá! Nos itt van a kultúra hiánya.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!