Mi a véleményetek a cölibátusról?
Én nem értem hogy a papnak hogy lehet gyereke!? Megszegik az elvárásokat ?? A papok szerintem a pokolra jutnak amiért Isten nevében cselekednek!
Ha hiszünk Istenben annak semmi köze a papokhoz.. a papok elmebeteg emberek.. ha gyerekük van az meg milyen pap már? Felesége nincs gyereke meg van? vagy hogy van ez?!
sztem a lelkészek jobb arcok. magyarul református papok. ők házasodhatnak, lehet gyerekük, így hitelesebbek is számomra, hiszen hogyan beszélhetne egy katolikus pap a családról, és abban kiteljesedő életről, ha neki ez nincs, max felmenői...
nálunk a lelkész nagyon laza ember, van 7 gyermeke, tisztességgel neveli őket, aranyos, rendes srácok.
Kedves Kérdésfelvető!
A cölibátus egy latin kifejezés, ami nőtlenséget jelent. Csak a katolikus egyházban van jelen, méghozzá kötelező jelleggel. Ez is egy olyan katolikus "találmány" amit a Biblia félremagyarázásával alkottak meg. Jézus Krisztus szavait idézem a Bibliából (katolikus fordítás):
Mt 19.12 "Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról."
A hangsúly az "önként" kifejezésen van. Ugyanis a cölibátus nem önkéntes, hanem elvárt!
Pál apostol írja a nőtlenséggel kapcsolatosan:
1Kor 7,7 "Mert szeretném, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; de kinek kinek tulajdon kegyelmi ajándéka vagyon Istentől, egynek így, másnak pedig úgy."
Vagyis a nőtlenség, vagy házasság nélküli élet egy "kegyelmi ajándék", amely nem mindenkinek adatik meg, de ettől még az illető lehet(ne) kiváló prédikátor, lelkész, ahogyan arra az előttem szólók írtak példákat!
AZ egyedül élők, ha szeretik Istent és felebarátaikat, akkor sok-sok előnyét fedezhetik fel ennek az életformának, mások szolgálatában teljes örömet nyújtó, megelégedett, gyümölcsöző életet élhetnek, ahogy Pál is írja: "Azt akarnám pedig, hogy ti gond nélkül legyetek. A ki házasság nélkül van, arra visel gondot, a mi az Úré, mimódon kedveskedhessék az Úrnak..." Nem helyes azonban emberi elgondolásból, vagy elhatározásból választani az egyedül maradást! Ez ugyanis azzal a veszéllyel jár amire Pál is figyelmeztet:
"De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni."
Csak azoknak jó házastárs nélkül élni, akiknek ez "adatott", ez a "kegyelmi ajándékuk."
Ezért veszélyes és rossz tehát a cölibátus, mint elvárt kötelező papi nőtlenség.
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
Mt 19.12 "Van, aki azért képtelen a házasságra, mert úgy született. Van, akit az emberek tettek a házasságra alkalmatlanná. Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról."
A hangsúly az "önként" kifejezésen van. Ugyanis a cölibátus nem önkéntes, hanem elvárt!
Hol itt az elvárás? Senki nem várja el senkitől, hogy római katolikus papnak menjen. Az önkéntesség ott jelenik meg, hogy magad döntöd el, akarod-e csinálni. Ha r.k. pap akarsz lenni, előtte nyilván tájékozódsz, hogy mivel jár ez, és ha nem tetszik, legfeljebb mást választasz (nem csak a papok foglalkoznak a vallással, rengeteg lehetőséged van még arra, hogy Istennek tetsző hivatást találj).
"Hol itt az elvárás? Senki nem várja el senkitől, hogy római katolikus papnak menjen. Az önkéntesség ott jelenik meg, hogy magad döntöd el, akarod-e csinálni. Ha r.k. pap akarsz lenni, előtte nyilván tájékozódsz, hogy mivel jár ez, és ha nem tetszik, legfeljebb mást választasz (nem csak a papok foglalkoznak a vallással, rengeteg lehetőséged van még arra, hogy Istennek tetsző hivatást találj)."
Neked 0 az IQ szinted ha ezt nem értetted meg, nem is kezdem el magyarázni.. hülye vagy, fogadd el! -.-' vagy olvasd el újra az előtted szólót és figyelj az idézet végére és a jelentésekre!
cölibátus=papi nőtlenség
idézetben=önként
Tehát valaki kitalálta a papi nőtlenséget miközben a bibliában "önként" van írva..
Nem arról volt szó ki megy papnak meg ki nem.. miért nem figyelsz oda ha írsz valamit... -.-'
Mégis elmagyaráztam, mert nem bírom a hülyéket!
hogy miért hasznos a cölibátus??? a r.k. egyháznak sok pénzt hoz.
kb 500 éve vezették be. nem véletlenül ilyen gazdag a r.k. egyház.
persze azt is tudjuk, hogy egészségtelen, ha vki huzamosabb ideig nem hozza egyensúlyba a hormonháztartását.
"...Hol itt az elvárás? Senki nem várja el senkitől, hogy római katolikus papnak menjen. Az önkéntesség ott jelenik meg, hogy magad döntöd el, akarod-e csinálni. Ha r.k. pap akarsz lenni, előtte nyilván tájékozódsz, hogy mivel jár ez, és ha nem tetszik, legfeljebb mást választasz (nem csak a papok foglalkoznak a vallással, rengeteg lehetőséged van még arra, hogy Istennek tetsző hivatást találj)..."
Kedves Testvérem!
Bár nem írtad alá a nemedet (nevedet), úgy gondolom, hogy nőtestvérről van szó, méghozzá katolikusról...(ha nem cáfolj meg!)
Foglalkozásomból kifolyólag több katolikus plébánián is megfordultam, és láttam mi a gyakorlat (nevezzük házvezetőnőnek...). Az ember alapvetően társas lény. A házasság és azon belül a szexuális élet az életünk természetes része. A mi közösségünkön belül is vannak igehirdetők, akik nem házasodtak meg, már idősebb korosztály, érdekes módon inkább nők, mint férfiak.
Visszatérve a felvetésedre! Nem attól lesz valaki jó pap, lelkész, vagy igehirdető, esetleg bibliamunkás, hogy nem házasodik meg! Vagyis kimondhatjuk, hogy ez egy túlzott elvárás, ráadásul emberi rendelés, ami értelmetlen! Jómagam is végeztem teológiát, bár igehirdetőként nem, de bibliaoktatóként, bibliakör vezetőként munkálkodok, és éppen azért választottam világi foglalkozást, hogy el tudjam tartani a családomat, két gyermekemet.
Meggyőződésem, ha nem lenne kötelező, elvárt cölibátus, sokkal több egészséges pap élne, és nem kellene hallanunk pedofil botrányokról!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!