Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A pápát miért a bíborosok, és...

A pápát miért a bíborosok, és nem isten választja?

Figyelt kérdés
2013. márc. 14. 10:39
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Csatlakozom a 9-es hozzá szólóhoz.

A bibliában le van írva, hogy Jézus a feje a gyülekezeteknek, és a gyülekezeteken belül, véneket és felvigyázókat neveznek ki, akik felelősséggel tartoznak a nyáj szellemi jólétéért.

2013. márc. 14. 20:08
 12/22 mustafa33 ***** válasza:

felvigyázó = kápó

te jó ég, csak nem...?

2013. márc. 15. 02:24
 13/22 anonim ***** válasza:
Öööö, Isten hogyan választaná? Megszólal az égi szózat, hogy "Péter/Józsi/Juan Carlos/Abdul fiam, te leszel a pápa!"? Jó is lenne, ha így működne...
2013. márc. 15. 21:45
 14/22 anonim ***** válasza:
38%

Kedves Kérdező!

Azért mert a biborosoknak van szükségük pápára, viszont Istennek nincs.

Figyeld meg a következő Bibliaverseket:

Cselekedetek 7:48 "De ama Magasságos nem kézzel csinált templomokban lakik, mint a próféta mondja"

Pál nem irt pápákrol:

Efézus 4:11 "És Ő adott némelyeket apostolokúl, némelyeket prófétákúl, némelyeket evangélistákul, némelyeket pedig pásztorokúl és tanitókúl"

Kolossé 1:18 " És Ő a feje a testnek(vagyi Jézus), az egyháznak......"

És folytathatnám a sort, de a lányeg, hogy a Biblia sehol sem ir arrol, hogy legyenek pápák, azt sem, hogy legyenek biborosok. ezt csak emberek találták ki.

De a papok hamarosan megkapják a saját büntetésüket a tetteikért. Nem lesz már kegyelem számukra.

2013. márc. 15. 23:26
 15/22 anonim válasza:

Mert Isten nem segíti a gonoszt ,ez az egész pápa dolog hülyeség mivel Jézus megmondta a Mate 23-ban hogy ne legyen se mesterunk ,se atyank ezen a földön Jézuson kívül,de több milliárdon "Jézus helytartojanak" nevezik . Amúgy a Jelenések könyvében sok olyan dolog van ami ra illik a pápá-ra ..a bibor szintol kezdve minden .

Nem hiába mondta azt Isten hogy "sok a hivatalos ,de kevés a kiválasztott.." :)

2013. márc. 16. 16:07
 16/22 mustafa33 ***** válasza:
Szóval vén úgy lehetek ha kineveznek. Pedig én jobb szeretnék magamtól vénülni meg ☺.
2013. márc. 17. 01:18
 17/22 anonim ***** válasza:

Mi a szösz, egy kegyetlen tündérke!

Én még egy mesében sem olvastam hasonlót, de változik a világ.

Persze ismert a Hollywoodi történet, a gonoszok gonoszul garázdálkodnak a filmben, de a jók a végén jóságosan lemészárolják őket. Golyót a fejébe, attól majd megjavul, vagy legalább is tanul belőle.

:)

Nekem jobban tetszenek a magyar népmesék, sokkal barátságosabbak.

Szerintem minden szervezetnek szükséges egy szervezettség, ha elég nagy, akkor egy piramis szerű felépítmény.

A név mindegy, de úgy gondolom, a JHT szervezete is rendelkezik felsőbb vezetéssel, mindenképpen koordinálni kell az egyes alapsejteket, irányvonalat adni, felügyelni és a hatalmi rendszerben vannak lépcsőfokok.

Igazából a Katolikus egyház hierarchiáját nem ismerem pontosan, de világos, hogy van alsóbb papság, kissebb hatáskörrel és felsőbb papság, akik átfognak területeket és nagyobb a hatalmuk.

Miért, a JHT szervezetében nem így van?

2013. márc. 17. 06:39
 18/22 anonim ***** válasza:

Ns szóval...biztos le leszek oltva a sok jehovástól, hogy megint előállok itt a Szentlélekkel, de legyen. A bíborosokban Isten Szentlelke működik, tevékenykedik, mikor pápát választanak. Előtte hosszasan imádkoznak Istenhez, s ráhagyatkoznak a döntésre, s így meghallják a sugalmazott szót. Ugyanígy keletkezett a Szentírás is, Isten sugalmazta, a szentírók meg leírták. Így valójában a pápát Isten választja, nem a bíborosok. Ők csak Isten keze, aki leírja a nevet a papírra.

A pápaság intézményének valósságáról pedig nem vagyok hajlandó többet győzködni, itt keresgélj, lehet a menüpont nem jó, akkor valamelyik másikban: [link]

2013. márc. 17. 17:42
 19/22 Alaque ***** válasza:
Azér', mer' különben minden bíboros azt mondaná, hogy őt választotta Isten, és akkor legyilkolnák egymást a pápaságért, az meg hatalmas veszteség lenne a világnak!
2013. márc. 22. 13:42
 20/22 anonim ***** válasza:

Nos az előbb írtam a hagyományokról.

Azok kialakulása sajnálatos körülmények miatt történt, ugyanis a Pápai állam politizált is, királyokat átkozott ki, akik nem tűrték az ilyesmit. Angliában megalakult az anglikán egyház és Franciaországban is majdnem sor került erre. Avignonban ellenpápa választására is sor került, amiben szintén részt vettek egyházfők, bíborosok is.

Időnként a politika akkora viszályt szított a pápaválasztáson, hogy nem is sikerült sokáig dűlőre jutni és az Egyház hatalma megrendült.

A spanyol uralkodók V. Károly, vagy fia II. Fülöp szabályosan sakkban tartották a bíborosokat, sőt, a szentszéket is és a megválasztott pápák szuverén politikája nagy nehézségek árán sem valósulhatott meg, bárhogyan csűrték csavarták az ügyeket.

Mindez arra utal, hogy a Pápaság intézménye világi hatalmat is képvisel, méghozzá jelentőset.

Vallási kérdésekben az ateisták nem kérdőjelezik meg kompetenciáját, tiszteletet érdemel, mint a világ számos polgárának vezetője, de ezt a hatalmat a kereszténység több irányzata kétségbe vonja. A fentebb leírt érveim miatt én sem gondolom, hogy szent lenne, a választása sem lehetséges Isteni sugallatra, de tiszteletre mégis érdemes, különösen, ha tettei is hozzájárulnak ehhez...

2013. márc. 22. 18:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!