Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Pro-kontra. Írnátok nekem...

Pro-kontra. Írnátok nekem ilyeneket vallásokról?

Figyelt kérdés

Pl. Kereszténység:

Pozitív:

- 2000 éven át működő rendszer kialakítása

- hasznos tanácsok pl.10 parancsolat, méregtelenítő 40 napos böjt.

Negatív:

- Sötét középkor

Azért írtam a példát, hogy mindenki értse mire gondolok. Ettől még írhatsz a kereszténységről vagy kifejezetten valamelyik ágáról, vagy bármi másról. Azt kérem, hogy gyűjtsetek nekem össze ilyeneket, ha van hozzá kedvetek és időtök. Köszönöm :)

2013. febr. 17. 20:29
 1/4 Ozmium42 ***** válasza:
93%

Ebből csak vita lesz. Pl. mennyiben felelős a kereszténység a "sötét középkorért", nem-e inkább a keresztény tanítások ellenére volt az "sötét"?

Meg aztán a 2000 éves rendszer a katolikus egyházra vonatkozik, csak az állt fent megszakítás nélkül 2000 évig, de ez nem fedi le az egész kereszténységet, legalábbis a reformáció óta.

Meg aztán lehet vallásos elfogultságtól terhes érveket is írni? Pl. a kereszténység Isten igaz kinyilatkoztatása, más meg majd kontrázik rá, hogy a katolikusok fényűzőek.

2013. febr. 17. 23:39
 2/4 anonim ***** válasza:
94%

Egyetértek Ozmiummal, ebben nem nagyon van objektív álláspont. Másrészt sokszor még az is nézőpont kérdése, hogy mi számít pozitívnak és negatívnak.

Talán pozitív elemekként lehet venni azokat a dolgokat, amikkel az adott vallás az emberiség kulturális kincséhez hozzájárult. A kereszténység esetén például lehet hozni a művészeti alkotásokat, az antik vallásoktól és filozófiáktól örököltük például a humanizmus eszméjét, a távol-keleti vallásokból a testkultúrát stb. egyetlen világvalláshoz s sok mindent fel lehet sorolni.

Amit pedig általában negatívumként említenénk, azért nem igazán okolható szerintem a konkrét vallás, sokkal inkább emberi gyarlóság, ami önző érdekeknek vetette alá az eszméket. A vallások ebben szerintem annyiban hibásak, hogy vannak olyan vonatkozásaik, amikben kihasználhatóak.

2013. febr. 18. 00:51
 3/4 A kérdező kommentje:
Amit írtam az csak arra szolgált, hogy lássák mit is akarok. De igaz, amit írtál rá. És valóban, nem tudjuk kizárni az elfogultságot, talán annyival lehetne szűkíteni a kört, hogy az "enyém az egyetlen és igazi" típusú érveket hanyagoljuk. Persze még így is becsúszhat sok minden, de kiemelném, hogy a kérdés nem provokatív. Lehetőség szerint próbáljon meg a tényekre koncentrálni, aki úgy dönt, hogy ír nekem egy ilyet.
2013. febr. 18. 09:54
 4/4 Zsizsik666 ***** válasza:
50%

Spirituális sátánizmus:

Pozitív:

-meditálnak, fejlődnek lelkileg, spitituálisan

-jóga hasznos hatásainak megtapasztalása

-csoport rituálék

negatív:

-népcsoportok ellen vannak átkokkal, nem egyénekre irányul a bűnösség, hanem a népcsoport minden tagjára

Sámánizmus

pozitív:

-ayahuasca

-légyölő galóca, varázsgomba

-elégedettebb élet ezekből kifolyólag

negatív

-mostmár szintetikus fosra szoknak rá, szellemi vezető nélkül----->zártosztály

kereszténység

pozitív:

-lehet pletykálni a templomban a falusiaknak, ha unatkoznak

negatív:

-10 parancsolat

-boszorkányüldözések, inkvizíció

-2000 évig elnyomták a népet a "jól működő" rendszerben, hazugságaikkal megfélemlítették a buta népet

Najó, az enyém is jöjjön

pogányság:

pozitív:

-természetes ritmushoz igazodik

-az erkölcs belülről jön, nincsenek parancsolatok

-spirituális fejlődés

-normális kultúrák fejlődtek ki általa

negatív:

-falun, természetközeli életben alig van shoppingolási lehetőség :D

2013. febr. 22. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!