Pro-kontra. Írnátok nekem ilyeneket vallásokról?
Pl. Kereszténység:
Pozitív:
- 2000 éven át működő rendszer kialakítása
- hasznos tanácsok pl.10 parancsolat, méregtelenítő 40 napos böjt.
Negatív:
- Sötét középkor
Azért írtam a példát, hogy mindenki értse mire gondolok. Ettől még írhatsz a kereszténységről vagy kifejezetten valamelyik ágáról, vagy bármi másról. Azt kérem, hogy gyűjtsetek nekem össze ilyeneket, ha van hozzá kedvetek és időtök. Köszönöm :)
Ebből csak vita lesz. Pl. mennyiben felelős a kereszténység a "sötét középkorért", nem-e inkább a keresztény tanítások ellenére volt az "sötét"?
Meg aztán a 2000 éves rendszer a katolikus egyházra vonatkozik, csak az állt fent megszakítás nélkül 2000 évig, de ez nem fedi le az egész kereszténységet, legalábbis a reformáció óta.
Meg aztán lehet vallásos elfogultságtól terhes érveket is írni? Pl. a kereszténység Isten igaz kinyilatkoztatása, más meg majd kontrázik rá, hogy a katolikusok fényűzőek.
Egyetértek Ozmiummal, ebben nem nagyon van objektív álláspont. Másrészt sokszor még az is nézőpont kérdése, hogy mi számít pozitívnak és negatívnak.
Talán pozitív elemekként lehet venni azokat a dolgokat, amikkel az adott vallás az emberiség kulturális kincséhez hozzájárult. A kereszténység esetén például lehet hozni a művészeti alkotásokat, az antik vallásoktól és filozófiáktól örököltük például a humanizmus eszméjét, a távol-keleti vallásokból a testkultúrát stb. egyetlen világvalláshoz s sok mindent fel lehet sorolni.
Amit pedig általában negatívumként említenénk, azért nem igazán okolható szerintem a konkrét vallás, sokkal inkább emberi gyarlóság, ami önző érdekeknek vetette alá az eszméket. A vallások ebben szerintem annyiban hibásak, hogy vannak olyan vonatkozásaik, amikben kihasználhatóak.
Spirituális sátánizmus:
Pozitív:
-meditálnak, fejlődnek lelkileg, spitituálisan
-jóga hasznos hatásainak megtapasztalása
-csoport rituálék
negatív:
-népcsoportok ellen vannak átkokkal, nem egyénekre irányul a bűnösség, hanem a népcsoport minden tagjára
Sámánizmus
pozitív:
-ayahuasca
-légyölő galóca, varázsgomba
-elégedettebb élet ezekből kifolyólag
negatív
-mostmár szintetikus fosra szoknak rá, szellemi vezető nélkül----->zártosztály
kereszténység
pozitív:
-lehet pletykálni a templomban a falusiaknak, ha unatkoznak
negatív:
-10 parancsolat
-boszorkányüldözések, inkvizíció
-2000 évig elnyomták a népet a "jól működő" rendszerben, hazugságaikkal megfélemlítették a buta népet
Najó, az enyém is jöjjön
pogányság:
pozitív:
-természetes ritmushoz igazodik
-az erkölcs belülről jön, nincsenek parancsolatok
-spirituális fejlődés
-normális kultúrák fejlődtek ki általa
negatív:
-falun, természetközeli életben alig van shoppingolási lehetőség :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!