A keleti vallásokról mi a véleményed?
A buddhizmus eredetileg egy materialista filozófia volt, nem voltak benne istenek és a lélekvándorláson kívül természetfeletti elemek sem. Azok később épültek bele, amikor keveredett az ősi tibeti, mongol, satöbbi vallásokkal.
Ateista vagyok de az eredeti buddhizmus, Sziddhárta Gautáma tanai nagyon szimpatikusak nekem. Olyannyira, hogy atesita-materialista létemre kitettem Buddha szobrát a polcomra. Ugyanúgy, mint Einstein képét. Végülis mindketten nagyot alkottak a maguk helyén.
A hinduizmust, viszont a kasztrendszer miatt (ami szerintem a rasszizmussal rokon dolog) nem igen szívlelem.
"A hinduizmust, viszont a kasztrendszer miatt (ami szerintem a rasszizmussal rokon dolog) nem igen szívlelem.
"
(ami szerintem a rasszizmussal rokon dolog) - ez óriási tévedés, felületes tudásból ered! :)
Tudom, hogy az indiai emberek egy rasszba tartoznak. De a kasztrendszer is származási alapon szerveződött dolog, aki egy kasztba beleszületik az SZÜLETÉS, SZÁRMAZÁS alapján egy életre ott kell, hogy maradjon, a feljebblépés esélye nélkül. A kasztrendszer merev társadalmi berendezkedés, amiből nem lehet kilépni (!). Azt hirdeti, hogy az emberek egyenlőtlennek születtek (!!!), és hogy vannak, akik születésüknél fogva tisztátalanok.
Nem véletlenül tiltja a modern India törvény erejével a kasztokba sorolást. A betartatás persze nehézkes...
Nem vagyok vallásos, de nekem szimpatikusak, főleg a buddhizmus.
Ha valamilyen vallást, akkor azt tudnám elképzelni magamnak. Tetszik a filozófiájuk és a gondolkodásmódjuk.
a keleti vallások a keleti despotizmus (=zsarnokság) szellemi termékei
(a nyugati vallások viszont a nyugati despotizmus szellemi termékei)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!