Miért szúrták be Jehova Tanúi a "más" szót a Bibliába a Fil 2,9-nél? Így egészen mást jelent. Sem az eredeti görög koiné szövegben, sem a Károliban nincs ott. Sok más jelöletlen beszúrás van még az Új világ fordításban.
A Károli fordítás pontosan követi a görög szöveget:
Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, a mely minden név fölött való;
A Fil 2,9-ben nem szerepel az a szó, hogy „más”! A magyar Úvf-ben még csak nem is jelölik, hogy beszúrás történt. Az angol és német NWT legalább szögletes zárójellel jelölte a beszúrást:
Görög koiné: nincs benne hogy „más”:
διὸ καὶ ὁ θεὸς αὐτὸν ὑπερύψωσεν καὶ ἐχαρίσατο αὐτῷ τὸ ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα,
dio kai ho theosz auton hüperüpszószen kai ekhariszato autó to onoma to hüper pan onoma
NWT/Úvf, Jehova Tanúi honlapjáról bemásolva:
9Az Isten éppen ezért magasabb állásba is emelte, és kedvesen megadta neki a nevet, amely minden más névnek felette áll,
9For this very reason also God exalted him to a superior position and kindly gave him the name that is above every [other] name,
9Gerade aus diesem Grund hat Gott ihn auch zu einer übergeordneten Stellung erhöht und ihm gütigerweise den Namen gegeben, der über jedem [anderen] Namen ist,
Valaki 2-3 mondatban össze tudná foglalni, miről szól az említett "Palotás László: Gyüliszex" c. könyv? Nem olvastam.
Tényleg orgiákról ír, amit a cím sugall? Ha igen, ezt cáfolom, nincs ilyen a Tanúknál. Egyéni kicsapongás lehet bárhol, de szervezett módon, szervezetileg biztosan nincs orgia. Nincs "motoszka est", amit még a nyolcvanas években terjesztettek róluk. Ezt több évtizedes tapasztalat alapján állíthatom. A főként nyugaton tomboló pedofil ügyek sem orgiákról, gyülekezeti szexről szólnak, hanem a piszkos egyéni perverziók bűnös(!) szervezeti elkendőzéséről.
De azt el tudom képzelni, hogy a cím csak próbál figyelemfelkeltő lenni...
Ezzel nem védeni akarom a Tanúkat: a Biblia mellett - Tanúk tanítása ellen - szoktam itt fellépni. De maradjon meg mindenki a tényeknél!!!
"El olvastam de,még mindig csak az ellentétet
látom a monitoromon keresztül." Másra ne is számíts, még azok sem tudják, hogy mit jelent a háromság, akik kitalálták. És igazad van, ez tényleg csak ellentéteket, széthúzást csinál a különböző magukat keresztényeknek valló felekezetek között. De azért feltennék egy kérdést, vajon istennek ez a célj a Bibliával? Nem, egyáltalán nem, és mivel nekünk szánta ezt a könyvet, ezért én nem tudom elképzelni róla, hogy egy ilyen bonyolult, az ember számára érthetetlen, és nagy horderejű dolgot, mint a szentháromság, csak úgy magyarázat nélkül kihagyott volna a Bibliából. Egyértelműen kirí a Bibliából, hogy nem belevaló dolog ez, hiába próbálják egyesek belemagyarázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!