Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért szúrták be Jehova Tanúi...

Miért szúrták be Jehova Tanúi a "más" szót a Bibliába a Fil 2,9-nél? Így egészen mást jelent. Sem az eredeti görög koiné szövegben, sem a Károliban nincs ott. Sok más jelöletlen beszúrás van még az Új világ fordításban.

Figyelt kérdés

A Károli fordítás pontosan követi a görög szöveget:

[link]

Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, a mely minden név fölött való;

A Fil 2,9-ben nem szerepel az a szó, hogy „más”! A magyar Úvf-ben még csak nem is jelölik, hogy beszúrás történt. Az angol és német NWT legalább szögletes zárójellel jelölte a beszúrást:

Görög koiné: nincs benne hogy „más”:

διὸ καὶ ὁ θεὸς αὐτὸν ὑπερύψωσεν καὶ ἐχαρίσατο αὐτῷ τὸ ὄνομα τὸ ὑπὲρ πᾶν ὄνομα,

dio kai ho theosz auton hüperüpszószen kai ekhariszato autó to onoma to hüper pan onoma

NWT/Úvf, Jehova Tanúi honlapjáról bemásolva:

[link]

9Az Isten éppen ezért magasabb állásba is emelte, és kedvesen megadta neki a nevet, amely minden más névnek felette áll,

[link]

9For this very reason also God exalted him to a superior position and kindly gave him the name that is above every [other] name,

[link]

9Gerade aus diesem Grund hat Gott ihn auch zu einer übergeordneten Stellung erhöht und ihm gütigerweise den Namen gegeben, der über jedem [anderen] Namen ist,

2013. febr. 12. 00:17
1 2 3 4
 21/37 anonim ***** válasza:
100%
A szentháromság is azt tanítja, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek KÜLÖN SZEMÉLYEK, de egyazon isteni lényegűek.
2013. febr. 14. 20:12
 22/37 anonim ***** válasza:
0%
"de egyazon isteni lényegűek." Ezt kifejtenéd bővebben mit jelent? Te akkor elveted azt a fajta, jópár egyház által tanított, háromságot, miszerint az atya, jézus és a szentlélek egyazon személyek?
2013. febr. 15. 15:16
 23/37 lőrinc3 ***** válasza:
15%
Igaz ez rágalmazás ez övön aluli ,egy ember aki hitében megvilágosodott az nem beszélhet így,hogyan lehet valamiről véleményt mondani amit nem ismerek nem értem,hogy lehet ez akár hogy is ez számomra is morbid kijelentés volt.
2013. febr. 15. 17:36
 24/37 lőrinc3 ***** válasza:
39%
Ezt ahhoz a hozzá szóláshoz írtam,amely azt állítja a Jehova tanúiról.hogy csúnya dolgokat művelnek a gyülekezetükbe.Ja és egyet értek István érveléseivel.
2013. febr. 15. 17:41
 25/37 anonim ***** válasza:
100%

Valaki 2-3 mondatban össze tudná foglalni, miről szól az említett "Palotás László: Gyüliszex" c. könyv? Nem olvastam.

Tényleg orgiákról ír, amit a cím sugall? Ha igen, ezt cáfolom, nincs ilyen a Tanúknál. Egyéni kicsapongás lehet bárhol, de szervezett módon, szervezetileg biztosan nincs orgia. Nincs "motoszka est", amit még a nyolcvanas években terjesztettek róluk. Ezt több évtizedes tapasztalat alapján állíthatom. A főként nyugaton tomboló pedofil ügyek sem orgiákról, gyülekezeti szexről szólnak, hanem a piszkos egyéni perverziók bűnös(!) szervezeti elkendőzéséről.

De azt el tudom képzelni, hogy a cím csak próbál figyelemfelkeltő lenni...

Ezzel nem védeni akarom a Tanúkat: a Biblia mellett - Tanúk tanítása ellen - szoktam itt fellépni. De maradjon meg mindenki a tényeknél!!!

2013. febr. 16. 00:25
 26/37 anonim ***** válasza:
100%
Hogy lehetnének egyazon személyek, amikor hárman vannak? Három személy, akik együtt alkotják az Istent. De ezt a gondolatot emberi elme teljességel befogadni, megérteni nem bírja, csak megsejtheti az igazságát. Hit kérdése, mivel nincs logikai analógia rá a mi világunkban. El kell fogadnunk, hogy Isten ennyivel több nálunk.
2013. febr. 16. 10:53
 27/37 lőrinc3 ***** válasza:
Lehet hogy igazad van,de akkor Isten aki képes volt feláldozni a saját fiát is a világért ,akkor mond meg mi az oka hogy nem jelentette ki magát úgy a világnak, hogy nem egyedül őt illeti meg az Isten tisztelet,hanem még van rajta kívül még két ugyan olyan személy is mint ő.Érdekes ez az egész háromság az emberek között nem egységet alkot hanem ellentétet ,úgy tapasztaltam meg hogy ez meg osztja a kereszténységet.Mert sokan abba hisznek hogy csak Istennek kell imádatot bemutatni, megint mások meg azt,hogy 3 személyről van szó,a bibliában akit egy ugyan azon kell imádni.
2013. febr. 16. 11:22
 28/37 anonim ***** válasza:
2013. febr. 16. 12:09
 29/37 lőrinc3 ***** válasza:
El olvastam de,még mindig csak az ellentétet látom a monitoromon keresztül.Sajnos ez van nem tudunk egyet érteni még a hitben sem,pedig ez az a dolog amibe össze kellene tartaniuk az embereknek ,mert míg így tusakodnak az emberek egymással, így ezáltal meg oszlanak az emberek véleményei, s mindenki megy a saját elvei alapján ami nem egységre utal hanem széthúzásra,addig a SÁTÁN rafináltan ezt kihasználva építi a Királyságát.
2013. febr. 16. 13:32
 30/37 anonim ***** válasza:
0%

"El olvastam de,még mindig csak az ellentétet

látom a monitoromon keresztül." Másra ne is számíts, még azok sem tudják, hogy mit jelent a háromság, akik kitalálták. És igazad van, ez tényleg csak ellentéteket, széthúzást csinál a különböző magukat keresztényeknek valló felekezetek között. De azért feltennék egy kérdést, vajon istennek ez a célj a Bibliával? Nem, egyáltalán nem, és mivel nekünk szánta ezt a könyvet, ezért én nem tudom elképzelni róla, hogy egy ilyen bonyolult, az ember számára érthetetlen, és nagy horderejű dolgot, mint a szentháromság, csak úgy magyarázat nélkül kihagyott volna a Bibliából. Egyértelműen kirí a Bibliából, hogy nem belevaló dolog ez, hiába próbálják egyesek belemagyarázni.

2013. febr. 16. 15:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!