Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Éva és Ádám tökéletesek...

Ha Éva és Ádám tökéletesek voltak, akkor hogyan tudtak vétkezni?

Figyelt kérdés

2013. febr. 9. 12:56
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
0%

Először úgy gondoltam válaszolok 10-es válaszoló felvetésére, de rájöttem, hogy már találkoztam a mindenhatóságot megkérdőjelezésre való utalásával

Valószínűleg nem olvasta el a válaszomat, vagy nem fogadja el.

A Mindenhatóságot ne mérjük már a tökéletlen ember agyának mércéjéhez, csak azért, hogy jobbaknak tüntessük fel magunkat nála.

A mindenhatóságnak nem lehet negatív megnyilvánulása, mert akkor megint csak rosszul járnánk, ha szabadjára engedné ezen hatalmát.

Hát látszik milyen távol állunk az élet forrásától, de azért még vannak akik dacolnak vele...

Hát ti tudjátok

2013. febr. 9. 18:52
 12/30 anonim ***** válasza:
57%

Ki mondta, hogy tökéletesek voltak?

Senki.

Csak Isten tökéletes, csak ő taszítja a bűnt.

Ádám és Éva szabad akaratú, örök életű, és Istenhez hasonlatos lelkű volt, de nem tökéletes, hiszen szabad akarata volt de nem volt mindentudó. Nem is lenne poén egy mindentudó lényekből álló világ. Ezért lehetséges az, hogy Isten az eredeti, tökéletes tevét, miszerint aki vétkezik, halált érdemel, enyhítette, és a megbánásért, jóvá tételért, bocsánatot kérésért és a jövőben elhagyásértmegbocsát, és az ítéletnapon testben is feltámaszt.

Viszont aki a többieknek ártani akar, pedig lehetősége lenne rá, hogy ne tegye, az ne várjon megbocsátást. Az csak árt a többieknek.

2013. febr. 9. 20:56
 13/30 Salx Narval ***** válasza:
85%
Érdekes válaszok érkeztek, bár nem igazán adnak magyarázatot semmire, nyilván, ha akarjuk, bármelyiket elhihetjük. Vajon mi fog megváltozni, ha eljön az ítélt napja? Mitől lesznek az ott megváltott emberek jobbak, mint Ádámék? Azt mondják a keresztények, hogy eltörlik a bűnt örökre a földről és megsemmisül a gonosz, ettől válik a föld eszményi lakhellyé. Ezzel nincs is semmi gond, a probléma azzal van, hogy elsőre miért nem így indította útjára az emberpárt Isten, hiszen tudta jól, hogy csakis így fog működni a dolog. Mondhatjátok, hogy Jézusnak sikerült enélkül is, de azért Jézus mégiscsak más, bármennyire emberi életet élt, őt azért nem hozhatjuk egy szintre Ádámmal. A kérdésem az lenne, ha Isten tud bűn nélküli világot is teremteni, akkor miért nem azt teremtett? Miért volt szükség erre a temérdek szenvedésre, ha végül úgyis eltörli az egészet? Tiszta sor, hogy az ember csak egy gonoszságoktól mentes környezetben tud megfelelni Istennek, akkor miét engedte közénk? Az egy baromság, hogy Isten mindent tud és lát, de csak akkor, ha épp kedve tartja, ha elgondolkodunk ezen a kijelentésen láthatjuk az értelmetlenségét is.
2013. febr. 10. 02:45
 14/30 anonim ***** válasza:
0%

töftöftöf

az ugye már nem zavar,hogy ki lett fejtve, nem voltak örök életűek, de azok lehettek volna még bűnbeesés után.A Biblia nem támasztja alá az álláspontodat,te meg csak szajkózod a magadét-.-

2013. febr. 10. 08:09
 15/30 anonim ***** válasza:
2013. febr. 10. 08:11
 16/30 anonim ***** válasza:
77%

Kedves töftöftöf!

Nagyon nyakatekert az a tökéletes isteni terv.

Egyszerűbben is lehetett volna.

Ha már mindenható, akkor nyugisabban is megcsinálhatta volna a dolgokat, semmi macera, meg bűn, meg fenyegetés, próbatétel, özönvíz, Szodoma meg ítélkezés meg egyéb franckarika.

Talán mégiscsak elcseszte?

Esetleg mese az egész?

Hm...

2013. febr. 10. 14:11
 17/30 anonim ***** válasza:
64%

Ádám és Éva nem voltak tökéletesek.

A bűnbeesésről meg annyit, hogy sokáig úgy voltam vele, hogy miért nem mutatta meg nekik egy pl. egy látomásban az éhínséget, a háborúkat stb.

Ám az is igaz, hogy látni a dolgokat nem ugyanaz, mint átélni.

Viszont kiküldhette volna őket egy időre a Földre tapasztalni. Persze éhezés nem lett volna egyből, de látták volna, hogy az élelem nem csak úgy van, hanem dolgozni kell érte, meg az időjárás viszontagságai ellen kell védekezniük.

Azontúl szerintem betartottak volna minden törvényt. :D

2013. febr. 10. 15:56
 18/30 titak ***** válasza:
81%

#2.

Valamit nagyon nem értesz a Bibliában. „Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket” (1Mózes 1:27)

- Ennek semmi köze Ádámhoz és Évához,(még kevesebb az útmutatóhoz(1Mózes 2:17)), mivel Őket Isten később teremtette az Édenkertben. Sőt ott is először csak Ádámot, majd az ő részére a többi mindent és a sor végén Évát. Ez olyasmi lehetett, mintha én vennék egy aranyhalat az akváriumba, apránként feldíszítem a "birodalmát", 'oszt mikor látom, hogy az egyetlenkém elveszik a háttérben veszek mellé másikat.

Kérdésre:

Ki mondta ki Ádámra és Évára a "vétkes" szót.- Isten

Az előbbi példámmal élve: Ha én aranyhal helyett piranhát veszek, és az "simogatás közben" beleharap az ujjamba, Ki a vétkes? Az a szegény hal, vagy én? És ha hirtelen haragomban lehúzom őket a WC-n, mit fog rólam gondolni? Kiűztem a paradicsomból?- mert idáig élt mint "hal a vízben", most meg a csatorna koszos szennyében tengődik. Máskülönben is, amíg Ádámék nem ettek a tudás fájáról addig honnét a fenéből tudták volna, hogy mi a jó és mi nem.

2013. febr. 10. 18:12
 19/30 anonim ***** válasza:
Akik az Ószövetség tanulmányozásában elmélyülnek, rájöhetnek, hogy a tudás, nem puszta ismeretét jelenti egy dolognak. A tudás a tapasztalatot, a kipróbáltságot jelenti. Nos ha az ember tökéletes volt, szabad akarattal rendelkezett, hogy tudhatta/ismerhette/tapasztalhatta volna meg a rosszat? És ha nem tapasztalta meg a rosszat, hogyan mondhatta volna hogy valami jó, hiszen nincs viszonyítási alapja. A bűnesetkor az ember megtapasztalta a rosszat. Megtapasztalta azt, hogy lehet Isten ellen vétkezni, rájött arra, hogy szabad akarat van rosszat tenni. Ismerős a közmondás: Kinyílik valakinek a csipája? vö. megnyilatkozának az ő szemeik. Ekkor jött rá az ember, hogy van hatalma Isten ellen szegülni. Itt nem az a kérdés, hogy ki a hibás, vagy ki nem. Hiszen Ádámnak mi volt a válasza? Az asszony a hibás akit TE mellém adtál. Évának? A kígyó (akit TE teremtettél) csábított el. Itt éppen az egymásra mutogatást, a tetteink fel nem vállalását, és Isten törvényének megszegését ítéli el az Írás.
2013. febr. 12. 00:50
 20/30 anonim válasza:

Szó sincs itt bűnről, vagy vétekről, ez az igazság későbbi torzítása. A tudatossági folyamatról van szó, amelynek során az egyén különválik az egy-ség -től és kívülről tekint vissza reá. Az önálló Én-tudat kezdetéről van szó. Ez egy "eltervezett" folyamat. Ha például mindig minden fehér lenne, nem ismernénk a színeket, sőt azt sem, hogy minden fehér, mert nincs mihez viszonyítani. Amikor megjelennek a színek, már tudjuk, hogy addig minden fehér volt.

A bűnbeesés egy félreértelmezés, rossz fordítása az eredeti tudásnak és igazságnak. Szó sincs róla, minden az "Isteni terv" szerint zajlott. Tehát nem születünk bűnben, csupán tudatosodási folyamaton megyünk keresztül.

Ádám és Éva története az egyéni Én-tudat fejlődésének egy mozzanatát mutatja be szimbolikus módon.

2013. febr. 13. 09:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!