Noé bárkájába madarak és barmok közül kettő-kettő ment be, vagy hét-hét? Mert 1Móz.7,8―9 kettőt ír,1 Móz.7,2―3 pedig hetet, ugyanazokból az állatokból.
„A tiszta barmok közül, és a tisztátalan barmok közül, a madarak közül, és minden földön csúszó-mászó állat közül, Kettő-kettő méne be Noéhoz a bárkába, hím és nőstény: a mint Isten megparancsolta vala Noénak.” 1Móz. 7,8―9
„Minden tiszta baromból hetet-hetet vígy be, hímet és nőstényét; azokból a barmokból pedig, a melyek nem tiszták, kettőt-kettőt, hímet és nőstényét. Az égi madarakból is hetet-hetet” 1 Móz. 7,2―3
Titak
szerintem is fura ez az egész dolog. Tegnap még 2,5 oldalas volt a topik, ma meg már alig maradtak páran a hozzászólókból.
Hogy is van ez? Ki nem velem az ellenem!?
Lehet, hogy "új" vagyok, de azért még nem vagyok hulye.
Azért mert két fajta feldolgozás is belekerült: jahvista és papi. Az egyik a 2-2 állatról szól, a másik a 7-7-ről. Ha megnézed, egyikben 40 napos eső van, a másikban 150.
Meg a teremtéstörténet is kétféle van: a 6 napos és amikor minden megvolt és Ádám bordájából alkotta Isten Évát.
Ezek 2 különféle forrás. Nem jelöl egyik sem hamisat, vagy nem az jelenti, hogy ellentmondás van, csupán azt, hogy Isten tanítani akar nekünk valamit ez által: mégpedig azt, hogy ugye Noé esetében a bűn után is megmarad Isten kegyelme az igaz emberek felé. Ez a lényeg és nem az, hogy hogyan és mennyi állatot vitt be. Az csak a keret. Remélem segítettem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!