A kötelező hittan az iskolákban jót tenne a fiatalságnak, vagy rosszat? Szerintetek?
Rosszat. Nagy felháborodás lenne, az biztos. Vallásszabadság van, mindenki azt a vallást gyakorolja, amit akar, nem szaba senkire sem ráértőltetni a hittant. Nagyon buta ötlet:/
Szavazzatok le, de ha ilyet bevezetnének, én vagy ellógnám, de sz@rnák az egészre...
Szerintem
- hittan
vagy
-erkölcstan
Választhatóan
Érdekesek a hozzászólások... Nem volna jó, ha köteleznék a gyerekeket a hittanórák látogatására? Hát pedig ma is kötelezik őket, csak nem államilag.
A hittantanárnőkkel pedig egyáltalán nincs jó tapasztalatom. Engem egy komplexusos p.csa oktatott, aki mindenért bűntudatot akart ébreszteni bennünk.
Mondok egy példát. Rendszeresen kikérdezett minket egyenként arról, hogy voltunk-e az elmúlt héten a vasárnapi és az egyéb ügyek miatt kötelezőnek számító misén/miséken. Ha pedig azt mondtad, hogy voltál, de ő nem látott téged, akkor azt is el kellett magyaráznod, hogy hol voltál pontosan. Ugyanis a mise közben rendszeresen körbejárt a templomban legalább kétszer-háromszor az ifjú híveket keresve... Azt egy füzetbe jegyezte, hogy ki mennyi misén volt jelen.
Ha pedig kiderült, hogy sokan nem voltunk, akkor szó szerint azt kezdte fejtegetni, hogy leszarjuk azt istent, ráadásul jó magasról, hogy jól csurogjon rá...
Hiába volt sok éve, erre pontosan emlékszem és szinte szó szerint így mondta, egyáltalán nem túlzok.
Az egyik barátnőm pedig mesélte, hogy őket egy másik szentfazék a fürdőruhában való tusolásra buzdította őket.
Gimiben pedig egy pap tanított hittanórát, az pedig szinte hozzánk sem szólt, bejött, beírta a hiányzókat, kiosztott valami keresztény rejtvényeket és felvette érte a pénzt, mint hittantanár...
Felvidéki vagyok, nálunk gimiben is volt. Államilag ugyan nem volt kötelező, de szülők miatt igen.
Egyértelműen rosszat.
Az egyházak kisajátítják istent, és egyáltalán nem a valóságról beszélnek. Annyi vallás van, hogy ember nem tudja eldönteni, melyiknek van igaza.
Én azt mondom, hogy a gyerekek ismerjék meg a vallásokat, az azokhoz tartozó kultúrákat, szokásokat és idővel majd maguk eldönthetik, hogy melyik szerint akarnak élni. Ha nem csak egyfajta hittant tömünk a fejükbe, akkor a szekták sem tudják olyan könnyen elcsavarni a fejüket.
Vallástant valóban lehetne tanítani, ahol megismerhetik a különféle vallások alaptéziseit, és szokásait.
De semmiképpen sem egy vallásra kihegyezve!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!