A kötelező hittan az iskolákban jót tenne a fiatalságnak, vagy rosszat? Szerintetek?
Rosszat. Nem kell hülyeségekkel tömni a fejünket, van éppen így is elég gondunk. A közoktatás katasztrófa, egész nap csak magolok, miközben esélyem sincs megérteni, amit épp tanulok... arról már nem is beszélve, hogy teljesen fölösleges dolgokat kérnek számon, ahelyett, hogy valami normális, hasznos dolgot tanítanának. Tavaly is volt mindenféle órám: etika (tanár a saját lányairól mesélt egész órán), zenetöri (nem lehetett megtartani a többiek magatartása miatt, de ez a tantárgy egyébként sem lenne hasznos, kivéve, ha valaki zenei pályára lép - de az menjen olyan suliba, könyörgöm!), művészettöri, filozófia (tömény elmélet a filozófusok életútjáról, ahelyett, hogy érdekes dologkról beszélgettünk volna. Tanárnő rendes volt, mert voltak órák, mikor ezt csináltuk, de hát a tananyag...). Biológián, ahelyett, hogy mondjuk a helyes táplálkozásról vagy a terhességről beszélnénk, a DNS-molekulákat elemezgetjük, egyenleteket rendezgetünk, meg kémiázunk. Annyi minden van, amivel nem vagyunk tisztában, egyik osztálytársam azt hitte, hogy egy emberben 50 (ötven!) liter vér van. Mert senki se tanította neki. Az egész úgy katasztrófa, ahogy van. Ezek a hülye, haszontalan tárgyak töltik ki az egész napomat, miközben sorban buknak meg matekból, mert nagy a tananyag és kevés az óraszám. Délután még ugye mehetek fakultációra, és volt merszem beiratkozni rajzszakkörre is. A zenét kénytelen voltam abbahagyni, mert minden időmet a magolás tölti ki, meg hogy jó jegyeket tudjak szerezni a lehetetlen számonkéréseken.
Szóval nem, nem díjaznám, ha ennek tetejébe még hittanra is kellene járnom. Így is örülök, ha késő délután hazaérek, és már állhatok is neki az otthoni tanulásnak. Az nem lenne rossz ötlet, ha valami etikát tanítanának - de ezalatt nem a tanárnő családi életének boncolgatását értem. Egyesekre tényleg ráférne, ha már otthon nem tanították meg nekik, hogy nem kell minden hétvégén lerészegedni és kórusban hányni az árokban. Tudom, hogy jobb helyeken a hittanon inkább a helyes viselkedésre tanítanak, mint a vallásosságra. Az én iskolámban viszont biztos Jézus életét meg az apostolokat kéne bemagolnunk, hogy aztán minden órán röpcetli legyen... Emellett nem vagyok vallásos, és nem is tartom jó dolognak a vallást, legyen az bármilyen. És nem akarom, hogy mindennap 7-8 órám legyen.
Szerintem felesleges, mert csak felesleges óra lenne, a gyereket mégjobban leterhelnék. Akinek van kedve, az úgy is fog járni a délutáni hittanra.
Amúgy némelyik egyházi iskolában is inkább csak beszélgetnek órán, osztályfőnökit tartanak helyette.
Rossz. Erkölcs, etika lehet (lehetőség szerint ebből is gyakorlati, hétköznapi), de vallásos maszlag nélkül.
Egyrészt, a vallással mindig csak a baj van. Katolikus utál mindenkit, aki nem katolikus, de főképp a protestánsokat, a zsidókat és a muszlimokat (tisztelet a kivételnek), sokszor a protestáns is, de a katolikust mindenképp (szintén t.a.k.), zsidó utálja a keresztényt és a muszlimot (t.a.k.), muszlim a zsidót és a keresztényt (t.a.k.). Jeruzsálem és általában Izrael mai hétköznapjai remekül szemléltetik mindezt élőben.
Másrészt, NE azért legyen valaki rendes és emberséges, mert retteg a bosszúálló istentől és a pokoltól, hanem egyszerűen azért, mert EMBER, van benne empátia, együttérzés és józan ész. Aki csak isteni parancsra tiszteli embertársát és felebarátait, az isteni parancsra meg is öli őket, vagy még szörnyűbb dolgokat művel velük.
Ahogy a mondás is tartja, nagyon pontosan: "Vallás nélkül a jó emberek jó dolgokat tesznek, a rossz emberek pedig rossz dolgokat. De ahhoz, hogy egy jó embert rossz dolgokra vigyél, már vallás kell".
Ha lehetne választani, hogy milyen vallási nevelést kérek a gyereknek vagy a gyerek maga választana (és a kis egyházakat is belevennék, pl Kelta-wicca hagyományőrzők) és egyben lenne etika is a hittan, emellett lenne egy olyan tárgy, hogy "erkölcs és etika" vallás nélköl, és lehetne a vallásos és nem vallásos erkölcsoktatás között is választani, ebben a formában szerintem oké lenne. csak sajnos ez nem igazán megvalósítható...
Mert pl én nem szívesen jártam volna keresztény hittanra, de ha lett volna valami érdekes természeti-vallás-hittan, az biztos érdekelt volna és nem sajnáltam volna rá az időt.
De hogy kötelezően katolikus hittan és erkölcstan, nha attól én a falnak mennék, nem szabadna senkire ráeröltetni valami vallási dolgot, ha nem kér belőle...
Szóval inkább legyen csak "etika és erkölcs" így, vallás nélkül.
A másik 18:27-es vagyok. Le lehet pontozni, de szerintem még mindig felesleges. Hittanon nem etikát tanítanak, hanem a Bibliai történeteket magyarázza el a tanár, mesél belőle. Tudom, mert én is jártam hittanra, sőt Karácsonykor rendszeresen járok templomba. (tudom többször is lehetne ,de én úgy vagyok vele, hogy nem kell ahhoz istentisztelet, hogy beszéljek Istennel)
Az összes történet közül, amit hallottam hittanórán szerintem egyedül a tékozló fiú volt, ami nevelésre alkalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!