Jehova tanúi miért nem látják be, hogy ők is ugyanúgy használják a pogányságból átvett szokásokat?
"Az meg egyenesen undorító, hogy azért, mert a testvér megemlítette a Januári hónapot, azzal vádolnak, hogy kimondta egy pogány Isten nevét.
Hát komolyan mondom ekkora aljasság nincs a világon."
Nem undorító, inkább tény, és való. A "Január" kifejezés gyökere >>pogány eredetre nyúlik vissza<< tessék:
"Nevét Janusról kapta, aki a kapuk és átjárók istene volt az ókori római mitológiában. A népi kalendárium szerint január neve Boldogasszony hava.[1] A 18. században a magyar nyelvújítók a januárnak a zúzoros nevet adták. Az Arvisurák szerint Fergeteg hava." ( [link]
Ahogyan napjainkban a Januárban senki sem a pogány istent látja, hanem egy aktuális jelentését, ez ugyanúgy elmondható más, pogányságból eredő dolgokra is, amelyek ugyancsak beépültek a hétköznapi nyelvbe, és használjátok ti is, mások is. Ti mégis elítéltek másokat, ez a képmutatás.
Újabb példa, hogy egy tudatlan okosnak hiszi magát, mert feltesz egy előítéletektől vezérelt kérdést és
a többi nagyokos már ugrik is a kérdésre, hogy minél jobban kifejezzék az egyetértésüket a süket dumáról.
Nem sok lapot tudtok előhúzni JHVH tanúi ellen, ezért kell ugye találgatni?!
Ha-ha...
Újabban a "szekta" jelzőt használjátok rájuk, mintha ez a szó mindent elárulna róluk.
Csak, hogy a szekta szóra nem kellene automatikusan úgy gondolni, hogy az egy negatív, vagy egy rossz jellegű jelző, amit csakis egy gonosz illetve megtévesztő és hazug
vallási csoportra lehet használni.
Wikipédia:
A szekta a latin sequi szóból származtatható, jelentése: követni. A szekta fogalom mai használata viszonylag pontatlan és kevéssé szelektáló. Egyik jelentése: az uralkodó egyháztól elszakadt, többnyire nem bevett vallási csoportok, a másik jelentés szerint: szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport; zárt csoportosulás valamely közösségen belül. A szó mind a köznyelvben, mind a publicisztikában pejoratív tartalmú. Eredeti értelmében azonban – és vallásszociológiai használatában is – értékmentes: egy sajátos vallásos közösségi forma megjelölésére használják. A vallásszociológia megkülönbözteti a szektákat az új vallási mozgalmaktól, valamint a (destruktív) kultuszoktól.
Hogy ezek közül rájuk illik-e valamelyik fogalom?
Persze, hogy IGEN! De mit is olvastunk?
" Egyik jelentése: az uralkodó egyháztól elszakadt, többnyire nem bevett vallási csoportok, a másik jelentés szerint: szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport; zárt csoportosulás valamely közösségen belül"
Ezek feltétlenül rossz dolgok? Mert szerintem NEM!
Az, hogy ők nem tartoznak hozzá a legfőbb vallási egyházhoz egy nagyon jó dolog. Mert így ők nem részesei a hataloméhes világnak és a hamis vallásnak, ami már megfertőzte az egész világot. Sátán elérte, hogy a Hamis Próféták legyenek a hatalom középpontjában, akik örömmel vesznek rész a politika és a világ irányításában. Pontosan azt teszik évszázadok óta, amit az Úr megtiltott. Világi életet élnek és hamis tanításokkal butítják emberek millióit, hogy ezáltal uralkodhassanak rajtuk.
nem kellenek Jehova tanúi... Karácsony, Jézus nem december 24-én született. Azért esett erre a választás mert:
"A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a szaturnália ünnepségek. Az ókori Rómában december 17-25 között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét. Ekkor nagy táncos vigadalmakat tartottak birodalomszerte. A fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett." - Wikipédia
Fény diadala.. remélem nem kell magyaráznom :)
Igen, látszik a "fény diadala" azon vallásos csoportok legnagyobb részénél, melyek ünneplik a karácsonyt. Jó, ha fegyverszünetet kötöttek arra a két napra, amikor egymás vérét ontották!!!!
"Arról fogják az emberek megismerni, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretet van köztetek"
Jézus nyilván erre a két napra gondolt, igaz?
Én nem így értettem, hanem:
A kereszténység sem egy teljesen eredeti vallás, hiszen láthatjátok, hogy a pogány vallásokból vettek át dátumokat, majd mint ebben az esetben átnevezték az egyiket karácsonyra.
A választás szimbolikus jelentőséfű volt. A téli napforduló idején van a leghosszabb éjszaka, hogy felkel a nap, a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Tovább úgy tartják, hogy ilyenkor, amikor a legnagyobb a külső fény, akkor a legnagyobb a belső fény.
Ezt azért vezették át Jézusra, mivel az ő megszületése elméletileg fényességként diadalmaskodik, a sátán sötétsége felett.
A korábban válaszoló Jehova Tanúinak:
Itt pusztán arról van szó, hogy a JT által hangoztatott érvelés önellentmondásaira világítunk rá. Érdekes, hogy erre konkrétan nem reagált senki, csak bevágtátok a durcit. (Ilyenkor mindig jön a "nem toleráljátok a vallásom" duma, pedig intolerancia tekintetében a Jehova Tanúi példát mutatnak mindenkinek, s ami azt illeti, még büszkék is rá. Mire fel ez a kettős mérce?)
Például gyakran hallottam Jehova Tanúitól itt a fórumon, hogy a kereszt pogány jelkép, a születésnap pogány szokás, és hogy ezért ezek használata illetve megülése kerülendő, mert a pogány dolgok nem kedvesek Istennek. Erre már többször felvetettem, hogy mi különbség van ez és mondjuk az között, hogy mondjuk a magyar nyelvben pogány vallási szokásokat követünk. Sosem érkezett válasz (most sem). Ha nincs különbség, akkor Jehova Tanúi nem követik következetesen a saját ideáikat.
Ha pedig van különbség, akkor pedig azt nem lehet azzal kimagyarázni, hogy a régi magyar állatnevekből már kikopott a pogány vallási jelentés, ugyanis ugyanezt az érvelést a Tanúk következetesen elutasítják, amikor mondjuk a katolikusok hozzák fel a kereszttel vagy a karácsonnyal kapcsolatban (hogy ti. velük kapcsolatban is kikopott már az eredeti pogány jelentés).
Egyébként a probléma nem speciálisan magyar, mert a többi európai nyelvben is meg lehet találni hasonló példákat. Volt már itt is (ál)kérdés a Gyakorin, hogy a tüsszentésnél használt angol "Bless you!" köszöntés szintén kerülendő, mivel szintén pogány hiedelemhez kötődik.
Tehát adott az ellentmondás, tessék feloldani, de azzal, hogy kiveritek a hisztit, csak azt közlitek felénk, hogy magatok sem tudtok erre válaszolni, és ez sérti az önérzetetek. Persze tudom, ez nehéz kérdés, és az Őrtoronyból sem lehet beollózni a választ, mert egy amerikai folyóirat aligha foglalkozik a magyar nyelvi különlegességekkel, szóval ezúttal nem lehet releváns kész választ találni. Kérdés, vállaljátok-e a saját gondolataitok?
Mindig is nagy gondot okoztak a vallási ellentétek.
Mióta léteznek a keresztények azt gondolják a pogányokról, hogy a pokol tüzén fognak elégni.. volt amikor nemcsak gondolták, de szerették is volna demonstrálni a pokol tüzét még evilági fájdalmak okozásával (máglyahalál).
Azt viszont nem tudhatom, mit gondolhattunk mi annak idején, talán azt, hogy "csak hagyjatok békén, nem akarunk mást", de kívánhattuk a halálukat is, őszintén: nem tudom.
Én személy szerint soha nem gondoltam arra, hogy átkozzam a keresztény vallást.
Én úgy gondolok rájuk, mint társadalmilag pozitív erkölcsi normákkal rendelkező gigantikus csoportosulás, akik egyistenhívők, ennyi... semmi más.
A keresztények minden bizonnyal ma is a fentebbieket gondolják a pogányságról, szánalomra méltónak, örülteknek, undorítónak találnak minket.
Ha egy megrögzött keresztény meghallaná, hogy én pogány vagyok, 10ből 7nek az lenne az első benyomása rólam, hogy a pincémben kutyákat, macskákat, esetleg véráldozatokat mutatok be és hatalmas orgiákat tartok.
"Itt pusztán arról van szó, hogy a JT által hangoztatott érvelés önellentmondásaira világítunk rá."
Semmiféle "önellentmondásról" nem tudok, miért akarsz "megválaszolatlan" kérdésre hivatkozni, ha nincs olyan?!
"pedig intolerancia tekintetében a Jehova Tanúi példát mutatnak mindenkinek"
Akkor lehet, hogy te fogalomzavarban szenvedsz??? Mert hogy az intoleranciáról alkotott fogalmad kissé torzult!
"Erre már többször felvetettem, hogy mi különbség van ez és mondjuk az között, hogy mondjuk a magyar nyelvben pogány vallási szokásokat követünk."
De érkezett válassz, néhányaknak le is esett, de nyilván voltak, akik nem voltak elég figyelmesek. Vagy éppen intoleránsak irányunkba?!
Magyarázd már el, hogy szerinted mit jelent a "magyar nyelvben pogány vallási szokásokat" követni?? Csak mert nem tudom megfejteni.
"Ha pedig van különbség, akkor pedig azt nem lehet azzal kimagyarázni, hogy a régi magyar állatnevekből már kikopott a pogány vallási jelentés, ugyanis ugyanezt az érvelést a Tanúk következetesen elutasítják, amikor mondjuk a katolikusok hozzák fel a kereszttel vagy a karácsonnyal kapcsolatban (hogy ti. velük kapcsolatban is kikopott már az eredeti pogány jelentés)."
Nagyon alaposan félremagyarázod, ami azt bizonyítja, hogy a Tanúk bibliai hitével kapcsolatban csak felületes ismereted van - ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a bibliai tudásod sem a pontos ismereten alapszik.
A magukat kereszténynek vallók, az állításuk szerint "megszentelt" pogány jelképei szöges ellentétben állnak a Biblia Istenének elvárásaival, szellemi útmutatójával. Istent ma "szellemben és igazságban" kell imádni, nem pedig kegytárgyakon, ereklyéken, "megszentelt" vallási jelképeken keresztül, vagy ezek segítségével, melyekről bármit is állítanak használóik, a bibliai "bálvány" fogalmát gyakran bőven kimerítik.
A kereszt pl. ma is csupán egy kínzó és kivégzőeszköz, nem pedig "szent jelkép". A Biblia szellemét messze sérti a vallásos használata. Ugyan hogyan "kopott volna ki az eredeti pogány jelentése" ezen dolgoknak, mikor ma is ezekkel a jelképekkel mélyen összefonódott, pogány tanokat tanítanak a hitehagyott vallási csoportok, melyek ezeket használják.
Vagyis leírtuk már korábban: ezek hitehagyott vallásos gyakorlatokkal vannak kapcsolatban ma is, melyek elfogadhatatlanok az igaz keresztényeknek!!!
"Mindig is nagy gondot okoztak a vallási ellentétek."
Az önző, az igazságtól és az erényes viselkedéstől elrugaszkodott embereknek MINDENFÉLE ellentét nagy gondot okozott, nem csak a vallási. Lehet az politikai, gazdasági természetű, mindegy! Minden mögött végső soron világnézeti ellentétek húzódnak meg, melyekre a komoly problémák épülnek.
"Mióta léteznek a keresztények azt gondolják a pogányokról, hogy a pokol tüzén fognak elégni.."
Nem igaz, a pokol tüze egy, a hitehagyott kereszténységbe csak később bekerülő pogány mítosz. Nem keresztény, nem bibliai tanítás!
"A keresztények minden bizonnyal ma is a fentebbieket gondolják a pogányságról, szánalomra méltónak, örülteknek, undorítónak találnak minket."
Az ún. "kereszténység" és a valódi Krisztus-követők (a "keresztény" szó gyökere) között hatalmas különbség van!! Nem kéne összemosni őket. Mellesleg az általad "megrögzöttnek" nevezett keresztény ember az milyen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!