Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Csak a tanulatlan emberből...

Csak a tanulatlan emberből lehet vallásos?

Figyelt kérdés
A válaszok gyakran rendkívüli tájékozatlanságra vallanak. Maga a Hit is annyira egyszerű, primitív gondolkodásra épül, hogy valamennyire is tanult ember csak nevet rajta. Aki nem járt sokat iskolába, vagy nem fogta fel az ott tanítottakat, azok érthetően a vallásban keresik a menekülést.

2012. dec. 28. 12:00
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:

20-asnak mondanám, hogy a tanulatlan emberek előtt 3 út áll: nem vallásos, álvallásos és vallásos.

Én művelt emberek között még nem láttam álvallásosat, vallásosat és nem vallásosat annál többet.

2012. dec. 28. 17:33
 22/41 anonim ***** válasza:
45%

Nem: a tanulatlan ember előtt egyetlen út áll: a hit.

Aztán, hogy miben hisz, az a nevelésétől függ.

A tanult embernek van csak választási lehetősége.

2012. dec. 28. 18:18
 23/41 anonim ***** válasza:
47%

A vallásos és/vagy hites ember szerint a földi lét nem jöhetett létre megszámlálhatatlan véletlenek során, kellett egy teremtő, aki mindezt összekalapálta.

De semmi problémát nem okoz neki feltételezni, hogy csak úgy magától, végtelen idők óta létezik egy szupervalami, a Nagy Tüsszentő, aki megpörgette az üveggolyókat (akiről egyébként a konkrét ismerete = nulla)

Namármost, istentelen gazemberként hajlok azt mondani: öcsém ezek bekattant elmebetegek! De ahogy nézem őket a környezetemben a mindennapok során, úgy tűnik, nem azok. De mindenképp gyanúsak :)

2012. dec. 28. 18:32
 24/41 anonim ***** válasza:
56%
Nagyszüleimet hoznám fel: nem kifejezetten tanultak egyszerű emberek, mezőgazdasággal foglalkoznak. Ennek ellenére egyik se vallásos. Megbukott az elméleted, 22-es.
2012. dec. 28. 19:50
 25/41 anonim ***** válasza:
76%

Tudod, az ezzel a baj, hogy teljesen fordítva látom. Történelemből diplomáztam, és én is vallásos vagyok. Egy bizonyos intelligencia fölött csak olyanokkal találkozom, akik vagy vallásosak, de legalábbis nem egyoldalúan elítélőek vele szemben.

Ellenben vallásellenes hőbörgést rendre csak tanulatlan proliktól hallok szinte mindig....

2012. dec. 28. 20:13
 26/41 anonim ***** válasza:
71%

Mert meg sem értetted, amit írt. Nem azt írta, hogy a tanulatlan ember vallásos, hanem hogy hisz. Kibontva ezt a rövid mondatot, aki tanulatlan az vagy elhiszi valamelyik mitológiát, valamelyik szent írást, ezoterikus akármit, vagy elhiszi a tudomány állításait és elutasítja az előbbieket. De ez mindkettő csak hit lesz, mert nincsenek meg hozzá az ismereteik, ami alapján különbséget tehetne a kettő között.

Nincs minőségi különbség aközött, hogy valaki azt állítja, hogy van isten és ő teremtette a világot, mert mikor gyerek voltam azt mondták hittanon, úgyhogy biztos igaz, vagy hogy a világ ősrobbant és nincs isten, mert a szemüveges fazon a TV-ben azt mondta, meg még sok más okos dolgot, úgyhogy biztos igaz.

Egy tanult ember viszont választhatja a hitet, viszont birtokában van olyan tudásnak, ami alapján el tudja dönteni, melyik álláspontnak mennyi hitelt adhat. Lehet úgy istenhívő, hogy közben meg van győződve arról, hogy olyan tudományos állítások, amelyeket a tudatlan istenhívők tagadnak, valójában megállják a helyüket.

2012. dec. 28. 20:14
 27/41 anonim ***** válasza:
59%

Sziasztok!

A 20-as hozzászólónak és a többi kételkedőnek:

Dr. Szilágyi Imre vegyészmérnök, a Protestáns Teremtéskutató Kör társalapítója.

Dr. Szilágyi Imre 1979-ben született, nős, református. Vegyészmérnök végzettségű, anyagtudománnyal és nanotechnológiával foglalkozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Kutatómunkáját már számos díjjal elismerték, Nemrég a Science folyóirat Careers magazinja egy riportot közölt róla a 2008-ban neki ítélt Scopus Fiatal Kutatók Fődíja kapcsán.

Gyermekkora óta érdekli a Föld és az élet kialakulása, megtérése (1994) óta foglalkozik a bibliai teremtéselmélettel (világméretű özönvíz, fiatal Föld,), ezt tartja tudományosan és hitbelileg is elfogadhatónak. 2002-ben Cserháti Mátyással együtt megalapította a Protestáns Teremtéskutató Kört, melynek tagjai a bibliaközpontú tudományt népszerűsítik (előadások, újságcikkek, könyvek, tanulmányi versenyek, rádió, tévé, internet).

Tessék mutattam... ;-)

Üdv. Péter

2012. dec. 28. 21:13
 28/41 anonim ***** válasza:

Gratulálok a 0%-ért.

Jó, akkor legyen úgy, ahogy gondoljátok. A tanulatlan embereknek rengeteg lehetőségük van, csak a tanultak nem mennek semmire.

Minek tanulni akkor?

Agyrém.

2012. dec. 28. 21:57
 29/41 anonim ***** válasza:

Én azt nem bírom, hogy vannak olyanok, akiknek fogalmuk sincs az egészről, mint ennek a zoligyereknek, de azért ír valamit, csak hogy itt is legyen nyoma, hogy erre járt.

Legalább minimális ismerettel rendelkezne. Ebben az a félelmetes, hogy ezek köztünk járnak és ahogy itt is, a való életben is képesek ítélkezni olyan felett, amihez nem értenek és tétje van.

2012. dec. 28. 22:07
 30/41 anonim ***** válasza:
Felhasználhatod, ha éppen mutogatni kell valakire :)
2012. dec. 28. 22:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!