Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Csak a tanulatlan emberből...

Csak a tanulatlan emberből lehet vallásos?

Figyelt kérdés
A válaszok gyakran rendkívüli tájékozatlanságra vallanak. Maga a Hit is annyira egyszerű, primitív gondolkodásra épül, hogy valamennyire is tanult ember csak nevet rajta. Aki nem járt sokat iskolába, vagy nem fogta fel az ott tanítottakat, azok érthetően a vallásban keresik a menekülést.

2012. dec. 28. 12:00
1 2 3 4 5
 11/41 anonim ***** válasza:
77%
Jelentem az orvosaink legtobbje nalunk korhazban a gyakorlo hivo ember csak nem veri nagydobra mert tiszteli az ateista hitetlen betegeket.
2012. dec. 28. 13:50
 12/41 anonim ***** válasza:
71%

Tényekkel cáfolnám meg az állításodat.

Az én vallásos ismerőseim között több egyetemi tanár, doktor, több diplomás, kimagaslóan iskolázott ember van. Mivel manapság a végzettség nem garancia semmire, rögtön hozzáteszem, hogy az ő diplomáik mögött tudás is van. Nem kevés.

A tudás az ember hozzáállásától, nyitottságától függően meg is erősítheti a hitében, vagy vissza is tarthatja attól, hogy higgyen. Tapasztalatom szerint a műveltség és a hit nem függ össze. A hit inkább az élethez, a világhoz való hozzáállástól, az alapvető attitűdtől függ, mintsem a tanultságtól.

2012. dec. 28. 13:58
 13/41 anonim ***** válasza:
35%

Szia!

Ahogyan a többiek is leírták a tanultlanság és a vallásosság vagy hit között nincsen ilyen összefüggés.

A gyakoriválasz2 által megfogalmazott "logikus gondolkodás és gyakorlatias szemlélet béklyóinak levetése" sokkal inkább jellemző a tudományos világképben hívő ateistákra, mint a tanult hívő emberekre.

Üdv. Péter

2012. dec. 28. 14:17
 14/41 anonim ***** válasza:
87%

Maga a feltevésed baromság, ezt ateistaként mondom. Nem függ össze a kettő.

Azt viszont érdemes megemlíteni, hogyáltalában a tudományos közösségek elenyésző százaléka vallásos. De ez nem jelenti azt, hogy csak a tanulatlan emberek vallásosak. Ez csak azt jelenti, hogy azok, akik a természettudománnyal foglalkoznak, azok közül kevesebb az istenhívő.

2012. dec. 28. 14:34
 15/41 A kérdező kommentje:
Bocsánat, nem bírálni akartam, csak az eddigi válaszokat tanulmányozva gondoltam ezt. Valóban van néhány értelmesebb gondolat, de az átlag gyenge.
2012. dec. 28. 14:57
 16/41 anonim ***** válasza:
88%

Gyenge kérdésre gyenge válasz.

Bocs, nem bírálni akartam.

2012. dec. 28. 15:49
 17/41 anonim ***** válasza:
54%

Tévedsz Kedves barátom.

Nálunk Jehova Tanúinál is és más egyéb "vallásokban" élő embereknél is vannak igen magas szinten fő iskolát egyetemet végzett emberek.

Sőt orvosok professzorok is.

Ők bár kevesebben vannak, pontosan azért jöttek rá arra, hogy van Isten amit tanultak.

Pl egy építész mérnők azért kezdett el Isten félő ember lenni, mert rájött, hogy semmi nem jöhet létre magától.

2012. dec. 28. 15:57
 18/41 A kérdező kommentje:
Valóban nem, mert mindennek van oka és előzménye.
2012. dec. 28. 16:00
 19/41 anonim ***** válasza:
Miből gondolod, hogy a Teremtő is ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkezik térben, időben és síkban, mint te?
2012. dec. 28. 16:15
 20/41 anonim ***** válasza:
9%

Nemrég volt a kérdés, elég lenne visszanézni.

Lényege: a buta, tanulatlan stb. emberekből hívő lesz.

Aki okos, annak van választási lehetősége. Ő már lehet ateista is - ha van hozzá elég ereje, meggyőződése.

Ha nincs, akor ő is a látszólag könnyebb utat választja.

Mindez nem vonatkozik ennyire élesen az idősekre, mert ők belenőttek egy vallásba. De 40 alatti hívő tudóst szerintem egyet se tudsz mutatni.

2012. dec. 28. 17:21
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!