A rokonaim vallásosak, és a gyerekeik is, akik cinikusak velem, mert nem vagyok keresztény. Mit lehet egy ilyen helyzetben tenni?
A gyerekek kicsik, 8 évesek. Az ő "istenhitük" az a fajta klasszikus, amikor a faluban mindenki keresztény, tehát ők is azok lesznek. Hogy létezik más világnézet, logika, tudomány, szkepticizmus, önálló gondolkodás, azt ők nem ismerik. Számukra szó szerint értendő, hogy az "ördög" lent van a föld alatt, egy konkrét földrajzi helyen és főzi az üstben az embereket.
Én 20 éves vagyok, és nem érdekel a vallás. A kereszténység legalábbis biztosan nem, semmit nem jelent számomra a visszamaradottabb helyek tudatlan tömegein kívül. Nem fogok erről kisregényt írni, se fanatikusokkal vitázni, nekem szerencsére kijutott az, hogy a szüleim önálló gondolkodásra neveltek, és műveltséget szereztem. Azt tartom, hogy a hitnél előbbre való a tudás, a helyes élethez pedig nincs szükség Tízparancsolatra. "Szabályzata" minden kultúrának van. Nem akarok senkit megtéríteni, számomra az a legfontosabb, hogy egy ember GONDOLKOZZON és TUDATOSAN éljen.
Mit kezdjek az ilyen rokonsággal? Hogy magyarázzam el ezeket egy 8 éves gyereknek, aki számára, életkorából adódóan, csakis az az igaz, amit a szüleitől hall?
A gyerekekkel nem kell törődni-- azt az esti-mesét szajkózzák, amit a szülök beletöltöttek a fejükbe.
a szülők az már más kérdés-- amikor régen egy rokonom állandóan szívatott a babonaságaival--egyszerűen megmondtam, vagy abba hagyod, vagy nem látogatlak meg többet-- fárasztó volt és idegesítő az erőszakos győzködése, a gyertyái az ima könyv amit a markomba nyomot, a fekete kandúrjának esete amit a sintérnek adott, mert "mások azt mondták" gonosz a tekintete a cicának és bajt hozhat rá!--- szóval már túlzásba vitte--
---Így 20 éve nem láttam.
14/ sajnos kérdezőnek nincs joga beleavatkozni mások nevelésébe és ahhoz sincs joga, hogy átmossa a gyermekek fejét és ezzel a szülők ellen fordítani.
egyébként ha egy gyermek intelligensnek születik úgy is kinőni lesz képes a szülök ostoba szűklátókörűségéből ha még se, akkor sajnos a szülőkre hasonlítanak.
Nagyon örülök, kedves kérdező, hogy te is felismerted a különbséget a vallásos és a díszvallásos között. A vallásos embernek ugyanis világnézete, életfelfogása, életmódja van, a díszvallásos pedig csak megszokta a vallásgyakorlás ceremoniális részeit.
A te családod díszkeresztény. A gyerekekkel nincs mit tenni, a szülőknek el lehet magyarázni, hogy vagy legyenek keresztények, legyen napi kapcsolatuk Jézussal, Isten létéről győződjenek meg stb., vagy legyenek ateisták és hagyják abba a színjátékot. A legegyszerűbb pedig az, ha egyszerűen nem törödsz velük. Én az egyeset javaslom, hiszen én is hívő vagyok, 8 évesen még én is csak díszkatolikus voltam (hiszen nem is érthettem teljesen a dolgokat), de azóta már valóban katolikusnak mondhatom magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!