Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Mindenhatóság paradoxona-...

A Mindenhatóság paradoxona- feloldható?

Figyelt kérdés

Hónapokkal ezelőtt felmerült bennem a kérdés egy vallásos ismerősömmel kapcsolatos vita közben:

Ugyebár ha Isten létezik, akkor mindenható (ha nem egy isten van, akkor a kollektívájuk mindenható), tehát bármit megtehetnek. Ez persze nem jelenti hogy meg is teszik, de elméletben lehetséges. Ebben az esetben:

Isten (elméletben) képes: létrehozni egy követ, amit nem tud felemelni, aztán felemeli. (ez egy példa, tetszőleges számú ilyen kérdés feltehető, pl. eltörhetetlen vasrúd, két fix pont, stb.) Ebből viszont következik, hogy nem lehet semmi/senki mindenható. Persze feltételezzük, hogy Isten nem csal, mert az megint csak kizárja a mindenhatóságot, hiszen akkor a "csalás nélkül", vagy más kritériummal ismételten előáll a paradoxon.

A kérdésem a következő: ezt a paradoxont hogy lehet feloldani?

2012. dec. 9. 14:59
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:

Ha nem hiszel a Mindenhatóban, akkor eleve értelmetlen maga a kérdés. Akik pedig hisznek benne, azok mindenféle körmönfont válaszokkal kibújnak a kérdés megválaszolása alól, nehogy csorba essék a Mindenható mindenhatóságán, ezért értelmetlen a kérdést feltenni.

Egyébként ez a paradoxon eleve egy kreált paradoxonból lett kreálva, miszerint a Mindenható létezik (ez már önmagában egy paradoxon).

2012. dec. 17. 20:44
 32/36 anonim ***** válasza:
Pedig nem az! Bizonyíték?
2012. dec. 17. 20:59
 33/36 anonim ***** válasza:
A Mindenható nem léte lenne paradoxon, hiszen akkor "az Univerzum egy olyan ház lenne, aminek nincs tervezője és építője sem".
2012. dec. 19. 19:29
 34/36 anonim ***** válasza:

Én fel tudom oldani ezt a paradoxont!

Paradoxont csak paradoxonnal lehet feloldani:

1, Isten megteremti az eltörhetetlen követ, majd elvágja, vagy ketté lehhelli.

2 Isten megteremti az elkörhetetlen követ és nekifeszül de majd csak végtelen idő múlva lesz képes eltörni(de akkor eltörik majd, csak ki kell várni a végtelent). Így a káposzta is megmarad és a kecske is jól lakik. :)

2013. febr. 10. 07:12
 35/36 anonim ***** válasza:
Szerintem feloldható. A legegyszerűbb azt mondani, hogy képes rá, mivel mindenható, de ha __meg is tenné__, akkor megszűnne mindenhatónak lenni. Ez szerintem nem ellentmondás: én jelenleg élő vagyok, aminek következtében ha akarnám, képes lennék megölni magam. Egyes minőségek tehát magukban hordozzák saját megszűnésük lehetőségét. A mindenhatóság is lehet ilyen. A kérdés abból indul ki, hogy már az elméleti lehetőség is, hogy isten nem lenne képes valamire, negálja a mindenhatóság tényét, de nem tudok olyan kritériumról, hogy az omnipotencia ne lehetne időben behatárolt.
2018. febr. 5. 22:00
 36/36 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Válaszolok kérdésedre,ha először válaszolsz egy kérdésemre:

Egy ügyefogyott kérdezhet-e értelmes kérdéssel?

2018. febr. 5. 22:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!