A Mindenhatóság paradoxona- feloldható?
Hónapokkal ezelőtt felmerült bennem a kérdés egy vallásos ismerősömmel kapcsolatos vita közben:
Ugyebár ha Isten létezik, akkor mindenható (ha nem egy isten van, akkor a kollektívájuk mindenható), tehát bármit megtehetnek. Ez persze nem jelenti hogy meg is teszik, de elméletben lehetséges. Ebben az esetben:
Isten (elméletben) képes: létrehozni egy követ, amit nem tud felemelni, aztán felemeli. (ez egy példa, tetszőleges számú ilyen kérdés feltehető, pl. eltörhetetlen vasrúd, két fix pont, stb.) Ebből viszont következik, hogy nem lehet semmi/senki mindenható. Persze feltételezzük, hogy Isten nem csal, mert az megint csak kizárja a mindenhatóságot, hiszen akkor a "csalás nélkül", vagy más kritériummal ismételten előáll a paradoxon.
A kérdésem a következő: ezt a paradoxont hogy lehet feloldani?
Kedves 9-s, nem hülyeség a kérdésed. Istennek nem kész rejtély az élet és a jövő ez igaz. De az értelmes teremtményeinek is szabad akaratot adott, amivel él is mindenki. Ha az Ő irányelveit elutasítva, akkor sajnos elég rosszul, vagyis gyakran visszaél a lehetőségeivel, ami kárt okoz magának és másoknak is.
De Isten mindentudása nem jelenti azt hogy minden egyes esetben él is az előretudás képességével, mivel mindenható, erre sincs szüksége minden esetben ahhoz, hogy kézben tartsa a dolgokat. Lásd pl. Ábrahám és Izsák esetét. Akkor Isten azt mondta Ábrahámnak, hogy "most már tudom, hogy istenfélő vagy"... Nem, mintha nem tudhatta volna, ha akarja, hogy Ábrahám jól dönt-e, de nyilvánvalóan nem él vele mindig.
Isten a Mindenható Törvény, a Vezérlő Alapelv mindenben, nem egy valaki, aki egy olyan nehéz követ tudna teremteni amit még maga, mindenhatósága ellenére se tudna felemelnimaga. Efféle érvelés nem tübb mint gyermeteg okoskodás.
Isten mindenhatósága azt jelentim hogy minden általa és belőle jött létre, minden benne megy végbe, minden az Ő fejleménye, fenntart és áthatol mindent....
7.
A kérdésben irtam is, nem arra vontakozik, hogy gyakorlatban mit tesz, vagy nem tesz. A kérdés egy elméletre vonatkozik, amihez a gyakorlatnak lehet hogy nincsen semmi köze. A többi amit irtál, nem akérdésre válasz, hanem mellébeszélés. Bocsi.
8. Valójában e értelmezted mindennél többnek nagyobbnak, stb. Nem várom el hogy az legyen, nekem jó ha úgy "teremti" (elméletben) hogy kijelenti, hogy ezt pedig nem lehetelmozditani (nem kell indokolni, meg semmi). Lehet 1m*1mes is az a kő... Nem is a fizikai emelésre, és ilyenekre gondoltam, hanem arra, amitténylegesen leirtál, hogy Isten tud e olyat csinálni, amit nem tud csinálni, tehát a vonalzós példád közel áll hozzá. közel áll hozzá. Csak ezt képpel egyszerübbnek gondoltam érzékeltetni, köszi a kommentet.
10, ez nem a kérdésre válasz... A kérdés az, amit LastOne.Left megfogalmazott. Neki jobban ment mint nekem.
Miről beszéltek? Mit kérdezel, kérdező!
Maga Isten jelentette ki magát mindenhatónak. Ha nem mászol bele az eredeti szövegbe, már a magyarból is kiindulva minden-ható. Magyarán mindenre tud hatni.
Óhéber: Az ószövetség 49 esetben említi ezt a szót.
שַׁדַּי (šaddaj)
- Mindenható, leghatalmasabb
Ógörög: Az újszövetségben 10-szer szerepel.
παντοκράτωρ (pantokratór)
- Mindenható, Teljhatalmú, mindent-uraló
Nem azt jelenti, hogy minden kitalált marhaságotokat megteremt, mert füttyentgetsz egy hülyeséget, hanem azt jelenti, hogy ő van mindenek felett, a tejhatalmú Úr, ki teremtette az időt, a teret, a világot, a Földet, az eget, a tengert és mindazt, ami azokban van. Ő alkotta a törvényeket, és ezért ő ítél. De az ítéletet a fiának adta, addig, míg minden az ő lábai alá nem lesz vetve, hogy utána visszaadja a hatalmát Istennek, hogy minden Ő legyen, hogy mindenek felett Ő legyen.
Nekünk csak emberi agyunk van, emberi tapasztalattal, tudással, tehát már a kérdésben korlátokba ütközünk, hát még a válaszban.
Nincs ember aki ezt megválaszolná, de ez nem azt jelenti, hogy nincs válasz.
Nem tetszik neked, mert a gordiuszi csomódat átvágtam...:)
Pedig, csak hibás az alaptézised, ennyi, és ez most bosszant, keresel kibúvókat, hogyan szólhatsz le mindenkit, de attól még lehet, hogy a fejedben ezzel kapcsolatban nincs minden rendbe téve. Rossz a szónak az értelmezése, mert rosszul értelmezed, ahogy sokan. Isten azt mondta, hogy mindennek az Ura, nem azt, hogy bármit meg tud csinálni. (Nem mintha nem tudna.) Nem állította, hogy van olyan kő, amit nem tud felemelni, nem is lehet, mivel ő mindennek az ura. Tehát, ha teremt egy követ, Ő csupán az akaratával felemeli, ha azt akarja. Te mondod meg, hogy mit teremtsen? Az agyag talán mondhatja-e a fazekasnak, hogy mit csináljon? Nincs paradoxon, csak azt hiszed, és addig azt is fogod vélni, míg nem próbálsz továbbjutni a makacs gondolatvilágodon. Ember vagy, és emberi a gondolatod. Olyan dolgokat állítasz Istenre, melyet soha nem is mondott. Ha teremt egy olyan követ, melyet nem tud felemelni, akkor Ő nem ura mindennek. Te tudsz csinálni olyat, amit nem tudsz koordinálni, Ő nem. Ez a mindenhatóság.
"Mivel az 1) nem oldhatja fel, hiszen nem az volt a kérdés, hogy teremt-e, hanem hogy képes-e rá."
- Nem képes rá, mert ellentmondana a mindenhatóságának.
"a 2) Ez feloldja, de csak akkor ha a mindenhatóságból visszavett, de ekkor nem mindenható, hiszen visszavett belőle. (az a része viszont, hogy a véges részt elnyomja nem állja meg a helyét, hiszen meg kell tudnia oldani végesen is, hiszen ezért mindenható...)"
- Ez nézőpont kérdése: vehetem úgy, hogy nem mindenható, de ez Isten végtelen jóságának köszönhető, hogy lemond a mindenhatóságáról.
De azt is fel lehet vetni, hogy mindeható marad, hiszen meggondolhatná magát, ha úgy látja jónak.
"a 3) pedig csalás, mert ebben az esetben kiegészthető a feltevés azzal, hogy jelen logikai rendszerünkön belül."
- Ha a jelen logikai rendszert és erkölcsi törvényeket Isten alkotta, Isten azokon kívül nem lehet csaló, csak legfeljebb emberi szemmel.
Ja, egyébként:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
Biztosan hallottál róla, csak nem emlékszel. Van ilyen.
"A kérdésben irtam is, nem arra vontakozik, hogy gyakorlatban mit tesz, vagy nem tesz. A kérdés egy elméletre vonatkozik, amihez a gyakorlatnak lehet hogy nincsen semmi köze."
- De akkor hogy merülhet fel, hogy Isten csaló? Elméletben nem csaló az ember, csak ha csalást követ el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!