Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit gondoltok? Az, hogy az...

Mit gondoltok? Az, hogy az emberiség zöme még mindig a vallásnak nevezett mesegyűjteményeket elhiszi, bizonyítja, hogy az ember nem több, mint az állatvilág egy túlfejlett tagja.

Figyelt kérdés

Mindennemű racionalitást és intelligenciát mellőző sztorikat csak úgy elhisznek, és ha a vallásról van szó, teljesen kikapcsol az agyuk tudatos, logikus része. Mint amikor egy kutyának odadobunk egy szelet húst, és semmi más nem számít neki, csak hogy azt a húst megszerezze. A vallásos ember is ilyen. Az egyház elhint valamit, és onnantól agy kikapcsol.

Mi más ez, ha nem a primitívségnek a magyarázata, az llati ösztönök öröksége?

2012. nov. 12. 09:12
1 2 3 4
 11/35 A kérdező kommentje:

Szövegértés, kérem!

Sehol nem állítottam, hogy a vallás állati tulajdonság. Csak azt állítottam, hogy a vallást követve kb. hasonló mértékben használják az agyukat, mint amennyit egy kutya gondolkozik, ha ledobnak elé egy falat sülthúst. Kicsit bénácska hasonlat, de szerintem jól tükrözi a dolgot.

2012. nov. 12. 11:17
 12/35 Andizsuzsi ***** válasza:

"bizonyítja, hogy az ember nem több, mint az állatvilág egy túlfejlett tagja"

szövegértés kérem!

Legalább a sajátodat...

2012. nov. 12. 11:46
 13/35 anonim ***** válasza:
53%

"Csak azt állítottam, hogy a vallást követve kb. hasonló mértékben használják az agyukat, mint amennyit egy kutya gondolkozik, ha ledobnak elé egy falat sülthúst."

Ezt lemérted vagy mi?

2012. nov. 12. 12:01
 14/35 anonim ***** válasza:

"Mi más ez, ha nem a primitívségnek a magyarázata, az llati ösztönök öröksége?"

"Sehol nem állítottam, hogy a vallás állati tulajdonság."

"szövegértés kérem!

Legalább a sajátodat..."

:DDD

(Feltételeztem, hogy a "llati" az állati, csak lemaradt az "a".)

2012. nov. 12. 12:33
 15/35 anonim ***** válasza:
0%
Igen! Az iskolákban a tankönyvekből pontosan azt a mesét tanítják a gyerekeknek, hogy mi állatok vagyunk, a majom az ősünk. Mi vagyunk a legfejlettebb àllatok és mi bármit megtehetünk...
2012. nov. 12. 13:06
 16/35 anonim ***** válasza:

Jó, te hidd ezt. Én mást hiszek.

De ne általánosíts.

2012. nov. 12. 15:22
 17/35 anonim ***** válasza:

"a vallást követve kb. hasonló mértékben használják az agyukat, mint amennyit egy kutya gondolkozik, ha ledobnak elé egy falat sülthúst"

Amikor ezt a kérdést kiírtad kb. hasonló mértékben használtad az agyadat, mint amennyit egy kutya gondolkozik, ha ledobnak elé egy falat sülthúst.

2012. nov. 12. 17:30
 18/35 anonim ***** válasza:
76%

A kereszténység számomra sokkal logikusabb, mint a "semmiből random világ", amit a tudomány terjeszt. Ez nem azt jelenti hogy kétségbe vonom a tudományt. Jó lenne ha mások is észrevennék hogy a tudomány és a vallás egymást juttatja érvényre. Ha bármelyik hiányzik, nincs fejlődés.

A provokáló kérdéseket feltevőkkel pedig még személyesen is találkoznék, mert sajnos így neten nem lehet őket meggyőzni. Ha pedig nem is akarják hogy meggyőzzék őket hanem csak sértegetve írogatnak itt az őket minősíti.

Komolyan. Privátban megbeszélhetünk találkozót valahol Budapesten.

2012. nov. 12. 21:26
 19/35 anonim ***** válasza:
0%

"Mit gondoltok? Az, hogy az emberiség zöme még mindig a vallásnak nevezett mesegyűjteményeket elhiszi, bizonyítja, hogy az ember nem több, mint az állatvilág egy túlfejlett tagja."

Azt gondolom, hogy te egészen biztos, hogy nem vagy több, mintaz állatvilág egy túlfejlett tagja. De ez nem áll összefüggésben azzal, hogy ki milyen mesében hisz. Az egész kérdésed egy logikai nonszensz. A legjobb példája annak, hogy az ateisták is rendkívül primitívek tudnak lenni.

De a kérdésre visszatérve: szerinted azért, mert az emberek egy része hisz a mesékben ezért az állatvilághoz tartozik? Ezen kijelentés alapján elvárható, hogy megmutasd, hogy az állatvilág mely tagjai között elterjedt dolog, hogy hisznek a mesékben. Bevallom egy olyan állatot sem ismerek, ami hisz a télpóban pl.

Továbbá elképesztő tévhit, hogy az állatvilágra nem jellemző a racionalitás. Számtalan etológiai teszt kimutatta, hogy az állatok viselkedésében a racionalitás sokkal nagyobb mértékben jelen van, mint az ember esetében. Az egy dolog, hogy az állatok jóval felszínesebb összefüggéseket képesek csak átlátni, de a maguk rendszerében tökéletesen racionálsak. A modern pszichológia szerint az emberi természet alapvetően nem racionális. Ajánlom Mérő László műveinek elmélyült tanulmányozását.

És a végére egy magán jellegű kérdést engedj meg: nyilvánvalóan ez a zsigerből jövő undorod a vallásos emberek iránt nem racionális, de mégis honnan fakad? Megrontott a papbácsi a sekrestyében? :D

2012. nov. 13. 08:31
 20/35 Zsizsik666 ***** válasza:
0%
Nem tudom, mi van az emberekkel, annyira irányíthatóak a társadalom által, hogy el sem hiszem néha. Oké, legyen vallásos, ha akar, de végiggondolhatná, mi a jó és mi a rossz neki abban a vallásban, s végiggondolhatná a tudományos eredményeket is. Már ideje lenne, nem az őskorban élünk, de szerintem még az ősember is okosabb volt, az legalább természeti megfigyelésekkel hozta kapcsolatba a vallását, szóval gondolkozott.
2012. nov. 13. 17:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!