Miből él az egyház? Milyen jogon ad nekik az állam lóvét?
1. Melyik egyház? Mert nem igaz az összesre, amit írtál. Van egy jó pár, ami a hívek adományaiból tartja fenn magát.
2. Ha egy egyház ellát más tevékenységeket (pl. oktatás), akkor szerintem megilletik azok a kedvezmények, amelyek a többi, nem vallásos, ugyanazt végző szervezetek. Nem kéne többet kapniuk, ez igaz, csak ugyanannyit.
Én sem látom világosan, úgyhogy ha Nénike, vagy bárki más megválaszolná, jobban megérteném. Nénike írta:
"A történelmi egyházak sok iskolát,kórházat, szociális intézményt tartanak fenn. Ez állami feladat átvállalását jelenti. Az állam ezt honorálja a támogatással."
Gyakorlatilag ezzel azt mondtad, hogy az állam támogatja(eltartja: jobb kifejezés szerintem) mondjuk a katolikus egyházat, cserébe ők kórházakat tartanak fenn, de azt is állami pénzen nem?
Ez csak számomra fura?
Újrafogalmazom: mindent az állam finanszíroz, akkor mit ad hozzá a vallás? Ez nem egyértelmű.
Másik ehhez kapcsolódó: valaki írta, hogy miért nem tartja fenn a vallásgyakorló közösség saját magát. Miért a mi adónkból megy nekik is, ha nem az ő vallásukat gyakoroljuk?
Nem lenne igazságosabb, ha önfenntartó lenne mind és akkor valósággal kiderülne, melyikre van igazi szükség, melyik menne a levesbe. Az a gyanúm, akkor már nem érné meg senkinek, és eltünnének.
Ha igaz, hogy Magyarország katolikus ország, akkor tartsák fenn, de nekem gyanús az egész, hogy akik szüleik által lettek katolikusok például, de nem érdekli őket az egész...szóval kiürülne az egész, mert nem pénzelnék, mint ahogy most sem teszik, ám a számadatok hamis képet adnak, mintha iszonyú sokan lennének, közben pár ezer emberről van szó, akik gyakorolják is. Ők pedig nem tudnák eltartani az egészet, még egy templomot sem.
Ha ez a kultúra, akkor nem látom értelmét.
Igen, pont erra akartam kilyukadni, hogy szerintem a vallások tartsák el magukat, illetve finanszírozzák a hívők a létezését! Ha ebből nem él meg, akkor nincs rá szükség, ennyi.
Ha nem szórakozásnak tekintik a templomba menést, akkor miért mennek oda? Önként teszik, nem? Nyilván azért, mert ott jó nekik. Olyan ez, mint másnak a horgászat, a sport, vagy épp a színház. Azért megy oda, mert örömét leli benne, de komoly pénzeket öl bele.
Kérdező!Te egy nagyon tájékozatlan ember vagy ebben a témában. Ne vegyük már egy kalap alá a hitet és annak például a templomban való gyakorlását a horgászattal... stb.
Egyébként a támogatás, csak támogatás és nem eltartás.Pl.: az egyik templom felépítését (direkt nem mondom, melyik) 80%-ban a hozzátartozó egyházmegye,15%-ban az adományok, hívek és 5%-ban az állam finanszírozta.
Ha azon a logikai úton indulok el, hogy aki nem tudja fönntartani magát az ne is létezzen, akkor elég sza.ban lenne az ország a sok állami és uniós támogatás nélkül.Hiszen azok a pénzek is valakiknek az adójából származik.
Miért nem vehető egy kalap alá a hit a horgászattal? Aki vallásos az templomba szeret járni, aki horgászni szeret, azt meg oda megy. A kettő közt annyi a különbség, hogy az egyiket támogatja az állam, a másikat nem.
Eu-s és állami támogatásból teszem azt iskolákat, óvodákat, utakat építenek, tartanak fenn, melyek szükségesek a mindennapi életünkhöz. Szerintem az egyház létezése nem tartozik ide.
Azért a hitet meg a horgászatot ne hasonlítsuk már össze. *forgatom a szemem*
Amúgy meg szidhatod az államot meg az Egyházat, de attól neked nem lesz jobb.
Azért, mert közfeladatokat látnak el. Iskolát, óvodát tart fenn, szociális otthonokat, kórházakat, hajléktalanszállókat, idősek otthonát stb. Ezek mind az állam dolgai lennének. És valaki nagyon jól megfogalmazta előttem: itt NEM eltartásról van szó, hanem támogatásról. Magánintézményeket ugyanennyire támogat az állam, érdekes azokat sosem szólják meg...
Még egy műelmék templom tatarozása is inkább az állam feladata lenne, hiszen a műemlékvédelem alá tartozik.
És a végére egy zárójeles megjegyzés: templomba nem parádézni, szórakozni megy a hívők nagy többsége. A vallás nem egy jó buli, annál sokkal több.
Egyház-megyék, plébániák ,országos vagy helyi szinten azért is hirdetnek meg elég sűrűn adománygyűjtést, hogy abból épüljön valami .Pl: iskola, óvoda, hajléktalan szálló, templom felújítás, szegényeknek adomány...stb
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Kozma Imre atya, aki csak az adományokból tud gazdálkodni és óvodákat, iskolákat épít nem csak itthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!