Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miből él az egyház? Milyen...

Miből él az egyház? Milyen jogon ad nekik az állam lóvét?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom, az egyház nagy százalékban állami támogatásból él. Javítsatok ki, ha nem így van. Milyen jogon adnak nekik pénzt az én adómból? Miért nem tartja el magát? Ha képtelen magát eltartani, akkor szerintem nincs létjogosultsága. A hívő embereknek a templomba járás tulajdonképpen szórakozás. Az én szórakozásom miért nem támogatják? Ennyi erővel adhatnának nekem egy versenyautót, meg ingyen benzint...
2012. okt. 23. 15:42
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
56%

Kissé provokatív a kérdés...

A történelmi egyházak sok iskolát,kórházat, szociális intézményt tartanak fenn. Ez állami feladat átvállalását jelenti. Az állam ezt honorálja a támogatással.

2012. okt. 23. 15:50
 2/25 anonim ***** válasza:
50%

Nagyon provokatív a kérdés. Nénike jól válaszolt.

A templomba járás nem szórakozás, gondolom nem is voltál még soha.

2012. okt. 23. 15:52
 3/25 anonim ***** válasza:
63%
A baj ott kezdődik, hogy az egyházi iskolák több pénzt kapnak az államtól, mint az önkormányzati iskolák.
2012. okt. 23. 15:55
 4/25 anonim ***** válasza:
52%
3-as, ezt honnan tudod? Mert hallottad, vagy ott vagy benne a közepében? Csak érdeklődöm.
2012. okt. 23. 15:56
 5/25 anonim ***** válasza:
58%
Az egyházakat azért kell támogatni, mert rengeteg iskolát és szociális intézményt fenntartanak, amiket önerőből nem lennének képesek fenntartani. Persze mondhatnánk, hogy életképtelenek, de ezekben az iskolákban azért nem gagyi a tanítás színvonala.
2012. okt. 23. 16:01
 6/25 anonim ***** válasza:
91%
Ha egy magánalapítvány ingyen oktatást, vagy kórházat üzemeltet, akkor szintén kérheti a normatívát. Csak ne kérjen tandíjat, vagy pénzbeli hozzájárulást a gyógykezeléshez.
2012. okt. 23. 16:02
 7/25 anonim ***** válasza:
44%
Hát pedig az emberek többsége szórakozásból jár el templomba, főleg a falusi emberek. Nincs hova menni, nincs más szórakozási lehetőség csak a templom. Ott lehet pletykázni, lesni kinek mije van, utána meg jól kibeszélni. Városi ember mér jár templomba, azért hogy legyen egy ki közösség, valahova tartozás érzése, tudata... Kár szépíteni, ez a valóság!
2012. okt. 23. 16:09
 8/25 anonim ***** válasza:
*kis
2012. okt. 23. 16:11
 9/25 anonim ***** válasza:
0%
Egyáltalán minek adót fizetni?
2012. okt. 23. 16:11
 10/25 anonim ***** válasza:
89%

Magyarországon azért nem olyan durva a helyzet, máshol sokkal rosszabb.

Pl. azt hallottam, hogy Olaszországban ha az adóbevallásod 1% részét üresen hagyod, akkor a többi adózó nyilatkozata alapján osztják szét a te adódat is; ha az államnak akarod adni azt a pénzt, akkor arról külön kell nyilatkozni, de ezt szinte sehol nem mondják. Így történik az, hogy a masszív reklámkampány ellenére a katolikus egyház javára az adózók 40%-a se nyilatkozik, mégis az 1%-ok több, mint 80%-át megkapják.

Németországban meg nagyon korrektül van megcsinálva. Ha hívő vagy, akkor levonnak tőled egy plusz adót, amit teljes mértékben az egyházad kap. Az állam másban viszont nem támogatja az egyházat.

2012. okt. 23. 16:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!