Miért van az, ha egy beteg meghal "Istennek" adnak hálát, de ha meghal egy, akkor az orvos a hibás?
Lehet átvitt értelemben is érteni. Miért van az hogyha valami jó történik azért Isten a felelős, de ha valami rossz az a Sátán műve?
Egy nemrégiben feltett kérdés ihletett, miszerint a homoszexualitást nem Isten teremtetette ugyebár, hisz, ami kényelmetlen az életünknek, azt a szőnyeg alá akarjuk seperni. Itt mindenki ennyire gyáva és gyenge vagy csak jó valakit utálni és hibáztatni a középszerű életért? (most nem csak a homokra értem, szintén mindenre kiterjedően)
"Ozmium, ha a te szemléletedben Isten a mindenség teremtője, akkor a "gonosz" is tőle származik.
Bár a gonosz és rossz fogalma is relatív, ahogy a jóé."
Nem, az én szemléletemben Isten minden jónak a teremtője. Amikor teremtette a világot, minden jó volt. Még maga a Sátán is jónak lett teremtve. Ebben az is benne van, hogy ő minden jóság forrása. Aki szembe megy az általa kijelölt úttal, az a jóval megy szembe, az rossz. Ebben volt első a Sátán, aki ezt önként megtette, fellázította az angyalok harmadát, és az első emberpártól napjainkig sok mindenkit.
A jó és a rossz fogalma csak a csökött neoliberálisok fejében relativizálódik, akik nem látnak túl a saját egojukon, ezzel megragadva gyakorlatilag az emberszabásúak szintjén. Mind a jó, mind a rossz, abszolút, univerzális, pontosan definiált, felsorolt, és ha például a katolikus vallást nézzük, szőrszálhasogatásig kifejtett.
Mustafának:)
A teremtő nem teremtett tökéletlent,
szabad akarat lévén az egyén döntött a "teljes" szabadság mellett, hogy egyáltalán nem akar Isten szerető vezetése alatt élni.
Ez a döntés ahhoz vezetett amit most tapasztalsz.
A teremtő csak hagyja, bizonyítsuk be, mit tudunk kezdeni nélküle. ahogy elnézem "semmit"
13-nak.:)
Nem a teremtő vetette hanem az ember, és azt aratjuk.
Ő egyáltalán nem szenved, nincs semmi baja, nekünk annál inkább :(
S amíg uralkodik az ember az emberen az a maga kárára lesz.
(Prédikátor 8:9) 9 Mindezt láttam, és szívemet ráirányítottam minden tettre, melyet véghezvisznek a nap alatt, oly időben, mikor ember uralkodik emberen a maga kárára.
Zsömle/lány
Ominozum42 és Zsömle
Erről mi a véleményetek?
"Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!" (Ésaiás 45)
És nem tudom ti,melyik Bibliát szoktátok olvasni,de az Ószövetségben szó sincs tökéletesen szent,és makulátlan Istenről.Tőle származó halál az viszont van bőven.
"az egyik az említet gonosz Személy Sátán miatt, de nem lehet mindent rá fogni, amiből következik hogy a tökéletlen hajlamaink, rossz döntéseink miatt aratjuk le amit elvetettünk."
Mivel Isten képére lettünk teremtve,ezért Istentől származnak a tökéletlen hajlamaink,rossz döntéseink is? Merthogy nem lehet mindent a Sátánra fogni,viszont valami oka van.
Mindennek lehet valami célja.A betegségnek lehet az ,hogy felismerjük lelkiismeretünkben a gonoszságot.De az életünkért nem az orvosok a felelősek.Mi árthat nekünk kérdezem én,hisz életünk nem e világé.Ha az orvos meg tudja hosszabbítani az életünket ,az esély a megtérésre vagy felismerésre.De ha az orvos hibájából történt a betegség,az bizony kemény felelősség és az orvos lelkének bűnének felismerésére is szolgálhat.Az a lényeg hogy lelkünk ne álnokságban éljen ,és megszabaduljon.Isten az aki az embereket és a Sátánt megítélje ,mi pedig a szeretet útján kell hogy haladjunk ....
(K.Gy)
"Zsömle lány, ha Isten mindenható, hogyhogy tökéletlent teremtett (embert)? Szándékosan? Akkor meg nem jóságos.
"
a mindenhatóság és a tökéletesség hogy függ egymástól.
Isten abszolút értelemben tökéletlenséget teremtett, mert ha tökéletességet teremtett volna, akkor nem történ volna semmi (önmagát reprodukálta volna, de mivel Ő végtelen teljesség, ahhoz nem lehet mit hozzáadni - ha a matematikában a végtelenhez hozzáadsz egyet, kettőt, milliót, bármennyit, az marad végtelennek).
a teremtés tökéletessége nem abszolút, pusztán viszonylagos... értsd: a lehető legjobbat (Isten tökéletessége alatt mást értünk)
a mindenhatóság jelentése: minden létezőt átható - ennek nincs köze a tökéletességhez.
Hogyhogy nincs köze a mindenhatóságnak a tökéletességhez. Ha valaki tökéleteset tud, az csak mindenható lehet, vagy fordítva, csak egy mindenható tud tökéleteset (teremteni, csinálni).
Szabad akarat, ez a válasz mindenre ráhúzható. A szenvedő szabad akaratból szenved? A beteg azért beteg, mert szabadon azt akarta? ooo
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!