Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Manapság van e valami érték a...

Manapság van e valami érték a vallásban?

Figyelt kérdés

Nem hiszek istenben. Válaszoltam már többször, néha egészen keményen. Azután elgondolkodtam, hiszen a keresztény hit a múltunk, történelmünk. A mai napig jelen van szokásainkban, hagyományainkban, erkölcsünkben, értékíteleteinkben sőt, talán még a törvényeinkben is. Sokat köszönhetnek neki a művészetek, annyira uralkodó volt régen, hogy alig lehet valamit találni, aminek vallási vonatkozása ne lenne.

Én most nem negatív példákat várok, hanem, hogy ma van e pozitívum a vallásban?

2012. szept. 12. 19:53
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Szólj igazat és lepontoznak :) Ez is benne van a Bibliában, hogy az igazság fájdalmas az embereknek és haragot gyújt szívükben. 3-mal ezelőtti voltam.
2012. szept. 14. 09:09
 12/25 anonim ***** válasza:
66%

Egy vallás csak akkor hordoz értéket, ha nem emberi hagyományokat tart fontosnak, hanem Isten parancsolatait. A világon sok olyan vallási kultusz elevenedett meg, amelyek sértik Istent, különösen a 2. és 3. parancsolattal szembe menve.

Az első kőtáblán szereplő parancsolatok az Istennel való kapcsolatot szabályozzák, a második kőtáblán lévők pedig az emberek egymás közötti kapcsolatát. A bigott vallásosság, akár élet, emberellenessé, sőt Istengyűlölővé tud válni, ezért minden hívőnek meg kell vizsgálni a vallási szokásait hogy külön tudja választani az igazságot a hazugságtól:

Máté 15:6 És erőtelenné tettétek az Isten parancsolatát a ti rendeléseitek által.

Jézus ezt az akkori kor vallási vezetőinek mondta.

Nem biztos hogy minden hívőnek a vallási tradíciója kedves Istennek, mert az Isten valódi tisztelete és szeretetete nem érzelmi alapokon áll:

Ján 14:21 Aki ismeri az én parancsolataimat és megtartja azokat, az szeret engem; aki pedig engem szeret, azt szereti az én Atyám, én is szeretem azt, és kijelentem magamat annak.

Jézus mondataiból kijelenthetjük hogy nem minden vallás jó, csak az ahol Isten parancsait ismerik, azokat tisztelik és megtartják. A legnagyobb pozitívum az ilyen vallásban hogy ahogy Jézus mondja, az ilyen Istenkeresőket megjutalmazza Isten azzal, hogy kijelenti saját magát neki:

1Ján 5:11 És ez az a bizonyságtétel, hogy örök életet adott nékünk az Isten és ez az élet az ő Fiában van.

2012. szept. 14. 10:53
 13/25 anonim ***** válasza:

Ez milyen jellemző! Ha megjelenik a vallás szó, rögtön jönnek kersztények, akik vallás alatt szigorúan saját vallásukat értik és rögtön védelmükbe veszik. Persze csakis belülről a jelenlegi erkölcsi felfogásukkal. Minden erkölcsöt és tiszteletet maguknak tulajdonítanak, mindenkit bűnösnek titulálnak aki nem vallja a vallásukat.

A bűn fogalma erősen változó világszerte és a vallások is hatalmas változáson mentek át. A mai mai keresztény gondolkodásra legalább annyit hatott a valláson kívüli értékrend, mint fordítva - nem lehet elválasztani a kettőt! Ha nem lennének kétkedők, még a boszorkányégetés, az ördögűzés, a keresztesháborúk sem maradtak volna abba. Nem túl régen, sőt ma is gyakran kirekeszti a melegeket, a más vallásúakat és minden másképp gondolkodót. A nagy-nagy erkölcsi tisztesség közepette a vallást minden fölé helyezi még embertársunk megbecsülése és tisztelete, segítése fölé is.

Lopni ateistának sem szabad és láss csodát, rengeteg ateista nem is lop! A hűtlenség egy ateistának nem istentagadás, hanem embertársunk megbántása. Többre becsülöm az olyan hűséget amit az irántam való szeretet és megbecsülés táplál, nem pedig a pokol tüzétől való félelem, vagy a saját üdvösségére való törekvés!

2012. szept. 14. 10:54
 14/25 A kérdező kommentje:

Nagyon hasonló a gondolkodásom, mint az előzőé.

Attól a válaszadótól, aki a vallást az utópisztikus jósággal azonosítja, azt kérdezem, nem ismeri talán a történelmet?

Közel másfél ezer év borzalmai a vallás szászlaja alatt történtek. A hadakozók papjai mindkét oldalon megáldották a fegyvereket, hiszen gyakran ugyanahhoz az Istenhez könyörögtek a gyözelemért. A börtönök teli voltak és a büntetések iszonytosak voltak. Az egri káptalan birtokain is jobbágyok robotoltak.

Adódik a tanulság, a béke és a tolerancia, a szabadság, talán a jólét is, a vallások háttérbe szorulásának a következménye.

2012. szept. 14. 23:44
 15/25 anonim ***** válasza:
51%

Az utópisztikus jóság az, amiről Jézus beszélt nekünk. A történelem és Jézus tanítása teljesen különbözik. Mondhatjuk azt is, ha ennyire a realitások talaján jársz, soha nem ismered meg az igazságot és az utat sem találod Istenhez.

Most talán háttérbe szorultak a vallások, mondhatjuk. Talán béke, tolerancia és jólét van a világban. Ez mind egy külső szemlélő gondolata, mint amilyen te is vagy, egy álomkép, amiben hiszel. Én viszont azt látom, hogy egyre nagyob a hazugság a világban, erre épül az egész, az instabilitásra. Tehát mondhatjuk azt, hogy a hazugság atyja munkálkodik a jelen életünkben a legjobban, mint még soha. Én a közvetlen környezetemben is azt látom, hogy mindenki össze-vissza hazudozik, mindenki sok pénzt akar keresni és nem érdekli hogy ezt a másik kárára teszi.

2012. szept. 15. 12:32
 16/25 A kérdező kommentje:

Hasznosnak ítéltem a válaszod, de meg kell mondjam, csak részben értek egyet Veled.

Nem mindenki a másik kárából él, sokan hasznos dolgokat tesznek.

A mint még soha is erős túlzás, hiszen régen sokkal nagyobbak voltak a különbségek, mikor az alsóbb rétegek jobbágyból, vagy rabszolgából álltak. A hazugság általában nem passzióból történik, hanem leggyakrabban kényszerből eszerint egy rabszolga jobban kényszerítve volt a hazugságra, mint egy mai szabad ember. Valóban sok a hazugság, de egy szabad ember mondhat igazat is, legfeljebb elveszti az állását, de az életét nem.

Én sem mondok mindig igazat, udvariasságból, vagy mert nem akarok olyan dolgokkal foglalkozni, amik nem tartoznak rám.

Vannak akik foglalkozásszinten űzik a hazudozást, pl.: egy politikus gyakran nem mondhat igazat,mert akkor repülne. Ez sem mindig bűn, hiszen egy politikust nem a szándékai, hanem az eredményei minősítik. Jó példa erre a weimari köztársaság, ha nem buknak meg, Hitler hatalomra sem kerül. Ha akár hazudozás árán hatalmon maradtak volna, nagy jót tettek volna az emberiséggel.

2012. szept. 15. 19:15
 17/25 A kérdező kommentje:

Utólag még az is feltűnt, hogy szépen van a válaszod fogalmazva, de komoly ellentmondás van az érveidben.

Először azt mondod, hogy nagyon a realitások talaján állok, később pedig a realitást álomképpé formálod. Bocsáss meg, de nagyon az érzelmekre hivatkozol. Nem akarom leütni a feladott labdát

A kölső szemlélő pedig nem talál. Te talán nem ebben a világban élsz? Egyenlőre igen és szerintem csak ez van.

A legtöbb hazugság is a vallás miatt volt, régen sokan kénytelenek voltak befogni a szájukat, ha nem értettek egyet, azzal amit hallottak. Hát ma már ez nem igazán jellemző, ezzel tetemes hazugság tűnt el a világból.

2012. szept. 15. 20:48
 18/25 anonim ***** válasza:

Maga a vallás sem mentes hazugságoktól - az egyház meg különösen nem, még bűntől sem. A vallás nem tűri a kételkedőket, így a haladásnak is az egyik legnagyobb ellensége, amit szintén bűnnek titulál. Külön küzdelem vallásos tömegekkel vagy egyházakkal elfogadtatni valamit ami nincs benne az alapkönyvükben, mert annak íródásakor még létezett, vagy nem tudtunk róla.

Azok után, hogy Kopernikuszt máglyára vetették, a legtöbb vallásos ember boldogan használ az űrkutatás eredményeként feltalált dolgokat a háztartásában. A keresztes háborúk végeztével népek egyetértéséről, toleranciáról, világbékéről papol. Túl a boszorkánypereken, ahol kínzásokkal derítették ki az "igazságot" büntelen társadalomról álmodozik, tövényességről, meg a meg sem született élet védelméről szónokol, akár az élők rovására is. A mentális betegségek létezését a mai napig nem tudják hova tenni, még ördögűzés is előfordul. Még a reformáció sem volt vértelen. Az anabaptistákat is végig kergették a világon Kanadáig, mert nem hittek abban, hogy bűnben születünk.

És eddig csak a kereszténységról volt szó, a legtöbb vallás pont ennyire békés és türelmes. Pont ilyen könnyedén megfeledkezik saját bűneiről és a "bűnben élőket" oktatja ki toleranciából, szeretetből, az élet tiszteletéből.

Az olyanok mentsvára, akiknek kell az útmutatás, mert maguktól nem érzik mit kell tennie egy jó embernek, nem tudják hol keressék az igazságot. Nekik megmutatják a könyvet és a gyülekezetüket, hogy nos, hát ebben van! Olyan elveszetteknek tud felmutatni értéket akik elvesztették a lábuk alól a talajt és minden evilági reményt. De őket is akkor találja meg, amikor már elvesztették. Mint a börtönlátogatók.

2012. szept. 16. 12:45
 19/25 anonim ***** válasza:

Sajnos a vallásban nem csak az Isten ,hanem az ördög is jelen van.Ezt elfelejtik.Csak akkor van értéke ,ha a vallás nem a gonosz oldalán van.Az ördög beférkőzésével -amelyet Jézus is bebizonyított-láthatjuk rossz úton haladunk .A Jelenések könyvében jelen van a világunk ...

Most is azt mondhatom az Újszövetség megköttetett ,higgyünk Jézusnak .

(Kol 1:21-22-23) 21 Titeket is, akik egykor Istentől elidegenedtek, és ellenséges gondolkozásúak voltatok gonosz cselekedeteitek miatt, 22 most viszont megbékéltetett emberi testében, halála által, hogy mint szenteket, hibátlanokat és feddhetetleneket állítson majd színe elé. 23 Ha ugyan megmaradtok a hitben szilárdan és egyenesen, el nem tántorodva az evangélium reménységétől, amelyet hallottatok, amely hirdettetett minden teremtménynek az ég alatt....

(K.Gy)

2012. szept. 17. 11:20
 20/25 anonim ***** válasza:

Szerintem van, csak kell hozzá egy értelmi szint, hogy megértsük a lényeget. Én vallásként nem gondolkozom csak és kizárólag egyetlen irányba, hanem innen onnan szedem össze a pozitívumokat, amelyekre rá lehet fogni, hogy logikusak, és nem lesz tőlük az ember fanatikus, csak megtanul úgy élni, hogy kevesebbet stresszel, jobban meg tudja oldani a problémáit, és pozitívan áll a dolgokhoz. Én hiszek, de nem mondom hogy Istenben, nem hiszem hogy lenne egy Szakállas Vén odafent, de valamiben hiszek, és ez megkövetel egy kis alázatot, akkor is ha a hitem nem rögeszmés, és nem kiforrott. A hit, valamilyen nézet vallása, amennyiben az pozitív dolgokra koncentrálódik, arra hogy az ember tényleg lelkileg a lehető legjobb legyen, nagy plusz energiát tud adni, az hogy ha ezeknek a vallásokban megtalálható bölcs, és logikus erkölcsi eszmék szerint él valaki, emlékeztet a jóra, segít segíteni, ami újabb pozitív dolog, és minden helyzeten képes átsegíteni, ha mély ponton vagy akkor is. Ismétlem, nem korlátozódok egy vallásra, szerintem ez a legnagyobb hiba a világon, mármint nem mondom azt hogy egy vallás kellene hogy legyen, de az embereknek meg kellene látni a különböző hitekben fellelhető hasonlóságokat, és nem folyton megkérdőjelezni azokat valódiságukban, és igazi tanításaiban. Egyébként szerintem, ha a vallásokból kiveszne a misztikum, ami pedig a legtöbb embert visszatartja hogy őket tanulmányozza vagy "vallja", akkor még kevesebben lennének hívők. Ez szerintem egy fajta remény, és mint mondtam, erő a folytatásra. Hogy csak egyet mondjak, a mértékletesség például rendkívül jó gyakorlat, nem csak magunk miatt, hanem mert a többi embert is képesek vagyunk úgy kezelni, hogy az ne járjon felesleges feszültséggel, még ha alap esetben agresszívan reagálunk az ilyenekre, akkor sem, és egyensúlyt teremt, ha csak ezt az egyet tartja az ember, máris rengeteg aggodalomtól és problémától szabadulhat meg.

Mindent összevetve, nagyon is sok érték van benne, és én mondom, ha ezek között a jól felismerhető pozitívumok között szemezgetnénk, és azt helyeznénk be a jelenlegi törvények helyett, még mindig sokkal jobban állnánk mint most.

Az egyház az más tészta, az egyházban nem hiszek, annak az embernek sem hiszek aki vakon hisz, és úgy beszél a vallásáról hogy nem ad lehetőséget semmi másnak, és ugye minél inkább "vak" valaki ilyen tekintetben, annál magasabb pozíciót foglal el a saját vallása ranglétráján. Én sokszor figyelek valamire fel, lehet butaságnak hangzik, de amikor A Sithek Bosszújában Obi-Wan azt mondja Anakinnak, hogy "csak a sithek beszélnek végletekben", akkor igazat szól más értelemben is, mármint ezt az elvet rengeteg az életünkben feltűnő személyekre is rá lehetne illeszteni, a tv-ben, az interneten, a munkahelyen, a barátokkal, mindenhol hallasz valakit, aki tényleg a legapróbb dologra is igen szélsőséges reakciót ad, és ez az ami a politikában, és az egyházakban, népszerű vallásokban, elrontja az egész dolgot, én egyszerűen nem tudom megérteni, hogy egy ember akinek valóban igaz hite van, olyan értelemben is hogy valóban hisz, és olyan értelemben hogy az valóban helyén van erkölcsileg, az az ember hogy tud mégis kegyetlenül, intoleránsan, és agresszívan viselkedni másokkal, csak azért mert ők nem abban hisznek, nem úgy hisznek, vagy éppen azt állítják nem hisznek.

A hit, a vallás megtanít arra hogy a lehetőségeid kihasználd, de ne mások kárán, de ugyanakkor arra is, hogy elfogadd saját magad, a sorsodat, amit itt szintén nem olyan értelembe veszek, hogy "sors", mint életed fix útja amin végighaladsz, hanem mondjuk egy olyan felfogásként, hogy mindig épp ott vagy, ahol lenned kell, és valamiért ez az amire majd emlékezned kell életed további részében, a hit szerintem valami csodálatos dolog, de komolyan:D Ha megfelelően értelmezzük a mondanivalót, akkor olyan mintha szinte korlátlan szellemi szabadságot kapnánk, magam is most jövök rá, miközben írok, hogy az a tény, hogy hiszek ebben is, abban is, és hogy szerintem a vallásokban is megtalálható, és megérthető logika van, ez olyan érzést ad, mintha bármit képesek lennénk megtanulni, ha arra volna kedvünk, hogy bármit képesek vagyunk észben tartani, ha úgy akarjuk, hogy teljesítőképességünk megsokszorozódik.

De nem írok már többet, ez is túl sok, és elnézést, ha nem ilyen választ vártál.

Üdv.

2012. szept. 23. 02:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!