A skizofrénia összeköthető a hittel?
igen10sera, ez a baj, a materializmus őrült babonája...
Marxizmus, freudizmus, materializmus. Nincs lejjebb.
Pokol. És a régiek a hülyék, és akik még ma is hisznek..
„Pillanatnyilag a klinikai egzisztenciánál tartunk. Bele kell nyugodnunk abba, hogy Platón és Plótinosz, Augustinus és Anselmus, Cusanus és Cervantes, Shakespeare és Beethoven, a többiekkel együtt szkizofrének voltak, másokkal szemben, akik vagy epilepsziások, vagy paranoiások.”
(Hamvas Béla:Pathmosz II.)
"A legújabb elméletek szerint nagyon is komoly szerepet játszott a vallások kialakulásában."
Na meg van, annyira nem is új ez az elmélet:
"Eszerint az ókori görögök valahogy úgy éreztek és gondolkodtak önmagukról, mint a ma hipnózisba került személyek – azzal a különbséggel, hogy ők tudatállapotukat nem tudták a normál éber tudatállapot ellentéteként megélni. Hogy kicsit konkrétabb legyek: Homérosznak nincsenek szavai az akaratra, szándékra, tervezésre, gondolkodásra, lélekre, öntudatra – egyszóval az ókori görögök nem úgy élték meg mindennapjaikat, hogy „ezt és ezt gondoltam ki, ezt és ezt akarom”, hanem úgy, hogy „ezt és ezt teszem”. Modern nyelvezetünk még őrzi ezt a finom különbséget."
Lustáknak: őseink a döntéseiket nem úgy élték meg, mint szabad akaratot, hanem úgy, mintha egy külső erő sugalmazta volna őket.
nincs köze a valláshoz, de attól függ, mit értesz hit alatt..
a gyerekeknek meg meséket olvasnak a felnőttek, akik beleélik magukat, de tudják, h nincs hétfejű sárkány, de jó elképzelni...a vallás is ad valami többletet, előre viheti az egyént, a spritualitás iránti érdeklődés, vagy hátráltathatja, attól függ, hogyan műveli
a skizofréniának ehhez nincs köze, ez egész biztos
sokféle elmélet van róla, miért, hogyan alakul ki, rengeteg megközelítés
genetika+környezet a két fontos tényező inkább
Nem. Gondolom, megnyilvánulások alatt azt érted, amikor valaki "a Szentlélek hatására" nevetőgörcsöt kap, elkezd ugrálni, vagy ilyesmi. Ezeknek semmi közük a hithez és távol vannak az Úrtól.
Mivel nem vagyok katolikus, a szentek megnyilvánulásaiban nem vagyok otthon, de akinek szimplán nagyon erős a hite, ez abban nyilvánul meg, hogy önzetlen, mindig segít másokon, tökéletesen őszinte, becsületes stb., nem abban, hogy furán és szélsőségesen viselkedik.
A hit nem eredményez fura viselkedést. A skizofrénia, amennyire tudom, eredményezhet.
Konklúzió: a kérdésedre a közvetlen válasz az, hogy nem.
"Tehát mondhatjuk-e a nagyon nagy hitűekre, hogy elrugaszkodtak a realitástól és betegek? És akinek angyal jelenik meg, tuti a zártosztályon találja magát."
Igen,szerintem van,akire lehet ezt mondani.De azt nem mondanám,hogy minden esetben így van.
"valaki "a Szentlélek hatására" nevetőgörcsöt kap, elkezd ugrálni, vagy ilyesmi. Ezeknek semmi közük a hithez és távol vannak az Úrtól."
Nem lehet olyan távol az Úrtól ez sem, mert már hallottam olyat, hogy sírógörcsöt kapott. Ugyanis a Szentlélek ezzel a módszerrel "puhítja" a szívet és lelket. Mert miképpen költözhet az emberbe? Nagyon vallásos emberek közösségében is jártam már és a saját szememmel láttam, hogy amint elmélkednek a Bibliáról nem a realitás talaján vannak, valaki ugrándozott is, kacarászott, mindenkit ölelgetett.
Amiről te beszélsz, az a komoly hit. Az a fajta, amivel a szabad akarat irányít, az észszerűség. De van olyan hit amely szívből jöhet, akaratlanul becsületes lehet valaki és ésszel sem kell a jót cselekednie. Ilyenkor szélsőséges eseteket is produkálhat. A hitben nagyon nagy távlatok lehetnek.
A zártosztályon valaki angyalokról és démonokról hadovál, ki tudja nem-e neki van igaza? Ez az eset hasonlít Jeanne d'Arc - az Orléans-i szűz esetére. Ugye azok a víziók... Ki tudja én akarok-e angyalokat látni, ha eljön az idő, ha egyáltalán eljut arra a szintre az ember? Ott kötnénk ki mindannyian.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!