Honnan van Isten?
A Biblia szerint Isten teremtette a világot! A keresztények egy része azzal szokott érvelni, hogy csak Isten teremthette mert a semmiböl nem keletkezhetett!Minden keresztény így gondolja?
Ès Isten mibôl keletkezett, ha ô teremtett mindent? A semmibôl?
"Ès Isten mibôl keletkezett, ha ô teremtett mindent? A semmibôl?"
Nem vagyok keresztény, de elég egyértelműen megválaszolható a kérdés: Isten nem keletkezett, mindig is volt. A fizikai világon túl nincs idő, nincs értelme az időnek. Nincs keletkezés és nincs elmúlás.
"Nem vagyok keresztény"
Bocsánat, dehogynem, úgy értettem, hogy nem vagyok olyan keresztény, aki nem lát túl a dogmákon, és azzal érvel. És nem utasítok el más istenképet, mert úgy érzem, egyiknek sincs kizárólagos létjogosultsága.
Szia!
Nos, a Biblia szerint Isten semmiből nem keletkezett, ő >>van<<. Jézus a (Ján 5,26)-ban azt mondja, hogy Istennek élete van önmagában. Mit is jelent ez? Annyit, hogy míg a Biblia szerint Istentől az emberek, állatok kapták az életet, addig Isten senkitől sem kapta az életet, neki egyszerűen van élete.
Semmi sem tud a semmiből keletkezni. Tudod: "az anyag nem vész el, csak átalakul". Ha csinálsz egy rántottát, azt sem a semmiből hozod létre, pedig előtte nem volt rántotta. Ha így értelmezzük a dolgokat, a rántotta volt, van és lesz, a rántotta örökkévaló, csak mindig más formában van jelen: növény, mag, a tyúk gyomortartalma, tojás, rántotta, a te gyomortartalmad, a te ürüléked... stb. A rántotta tehát örökkévaló.
Így van ez az Úrral is, meg úgy általában mindennel. Az nem teljesen igaz, hogy az Úr a semmiből teremtette a világot. Nem a semmiből teremtette, hanem a korábban rendezetlenül jelen lévő anyagból formálta meg. (akárcsak te a rántottát a tojásból, a szalonnából, a sóból és a pirospaprikából)
Aha! Tehát Isten csak van! De egyszer minden dolognak keletkezni - e kellett valamiböl!
De értem ám! Isten az elsö, amiböl minden és mindenki keletkezett és ö az ami mindenhol ott van! Tehát nem egy személy !ö minden,mindenkiben ott van! Kell neki kinyilatkoztatás, ha ott van minden és mindenkiben ? Szerintem nem!
Talán Ö az, akirôl Lao-ce beszél az Út és Erény könyvében!
"! Tehát Isten csak van! De egyszer minden dolognak keletkezni - e kellett valamiböl!"
Ateista logika szerint talán igen, a Biblia azonban ezzel szemben mást állít. Kimondja, hogy Isten öröktől fogva létezik (Zsolt 93,2) Elhiszem hogy nehéz ezt megérteni, erről maga a Szentírás is bizonyságot tesz. (Ésa 55,8)
"De értem ám! Isten az elsö, amiböl minden és mindenki keletkezett és ö az ami mindenhol ott van!"
Nem, nem érted. Nem Istenből keletkeztek. A Biblia nem azt tanítja, hogy egy sejt elkezdett osztódni, és meg sem állunk az emberig. (Ahogy egy ateista ismerősöm mondta) A Szentírás arról tett bizonyságot hogy Isten szavára keletkezett az élet "Mert ő szólt és meglett, ő parancsolt és előállott." (Zsolt 33,9)
"Tehát nem egy személy !ö minden,mindenkiben ott van! Kell neki kinyilatkoztatás, ha ott van minden és mindenkiben ? Szerintem nem!"
De, nagyon is személy. A Keresztények hite szerint ugyanis Jézus a testté lett Isten, és Istenként járt a földön és tanította az embereket. És személyesen fog visszajönni "mint valami ember fia" (Dán 7,13)
Természetesen azonban mindenkinek joga van abban hinni amiben akar. Én nem ítélem el azt, aki nem ért egyet azzal, amit én vallok, viszont elvárom hogy tartsa tiszteletben, ami részemről az ő meglátása felé is kölcsönös
"természetesen azonban mindenkinek joga van abban hinni amiben akar. Én nem ítélem el azt, aki nem ért egyet azzal, amit én vallok, viszont elvárom hogy tartsa tiszteletben, ami részemről az ő meglátása felé is kölcsönös"
Ez a normális! Visszont beszélgetni jó róla!
nos részben egyetértek az előttem szólókkal
Isten azért személy, mert van inteligenciája, és érzései.
Nem egy érzéketlen valaki, hiszen akkor teremthetett volna ízek, színek érzések nélkül is.
Tehát ebből is kitűnik, a rendkívüli szeretete, amely egy nem személynek nem lehetne.
Zsömle/lány
"Ez a normális! Visszont beszélgetni jó róla!"
Bizony valóban jó! Én kifejezetten szeretek ateistákkal, és más vallásúakkal is beszélgetni, jó megismerni az ő gondolkodásukat is, hogy hogyan viszonyulnak a dolgokhoz. Majd most szeretném megvenni Vágó István: Vigyázat, csalók! című könyvét is. A kvízprofesszor is köztudottan ateista, viszont véleményem szerint tartalmaz értékes gondolatokat a könyv.
Annak pedig külön örülök, hogy nem provokáció gyanánt írtad ki a kérdést. Sajnos errefelé a vallásos-ateista konfliktus elég gyakori... ^^"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!