Mi a véleményetek Istenről? Szeretnék itt indítani egy jó, kellemes vitát Isten természetéről. Arról, Ő milyen, mi a terve, ha van olyan egyáltalán.
Szerintem vitatkozni, egymás álláspontját megismerni kulturűltan, intelligensen is lehet. Erre törekedjünk.
Szeretnék érveket-ellenérveket a dogmatikus vallásra; a véletlenre, ill. természetre, mint magyarázat; a "nincs semmi"-re ugyanúgy, Isten céljaival kapcsolatban. Azért szeretném, mert magam sem tudom biztosan eldönteni, mi van, csak elképzeléseim vannak. Kiváncsi vagyok a véleményetekre! Köszönöm!
(Ézsaiás 55:11) úgy lesz az én beszédem is, amely elhagyja a számat. Nem tér vissza hozzám eredménytelenül, hanem mindenképpen véghezviszi azt, amiben kedvem lelem, és sikeres lesz abban, amiért elküldtem.
(1Korintusz 1:19) Mert meg van írva: „El fogom veszteni a bölcsek bölcsességét, és félretolom a műveltek intelligenciáját.”
(1Korintusz 3:19) Mert e világ bölcsessége bolondság az Isten előtt; mert meg van írva: „A saját ravaszságukban fogja meg a bölcseket.”
(Jób 5:13) Aki megfogja a bölcseket saját ravaszságukban, Így a fondorkodók elsietik, amit kigondoltak
(Lukács 20:23) Ő azonban átlátta ravaszságukat, és így szólt hozzájuk:
1Korint 1:19-21.-Mert meg van írva: „El fogom veszteni a bölcsek bölcsességét, és félretolom a műveltek intelligenciáját.” Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol ennek a világrendszernek a vitázója? Nem tette-e bolondsággá az Isten a világ bölcsességét? Mivel ugyanis — az Isten bölcsességének megfelelően — a világ a maga bölcsessége útján nem ismerte meg az Istent, az Isten jónak látta, hogy a prédikált dolgok bolondsága által mentse meg a hívőket.
(1Korintusz 1:25) Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az embereknél, és az Isten „gyöngesége” erősebb az embereknél.
Minek tekinti Isten az emberi filozófiák „bölcsességét”?
1Kor 1:19–25: „meg van írva: »El fogom veszteni a bölcsek bölcsességét, és félretolom a műveltek intelligenciáját.« Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol ennek a világrendszernek a vitázója? Nem tette-e bolondsággá az Isten a világ bölcsességét? Mivel ugyanis — az Isten bölcsességének megfelelően — a világ a maga bölcsessége útján nem ismerte meg az Istent, az Isten jónak látta, hogy a prédikált dolgok bolondsága [a világ szemében annak tűnik] által mentse meg a hívőket . . . Mert az Isten »bolondsága« [a világ szemében tűnik annak] bölcsebb az embereknél, és az Isten »gyöngesége« [a világ szemszögéből nézve] erősebb az embereknél.” (Istennek ez a nézőpontja bizonyosan nem önkényes vagy ésszerűtlen. Ő a Bibliában, a világ legelterjedtebb könyvében világosan lefektette szándékát. Elküldte tanúit, hogy beszéljenek róla mindazoknak, akik készségesen odafigyelnek. Milyen ostobaság lenne, ha bármelyik teremtmény bölcsebbnek gondolná magát Istennél!)
(Ézsaiás 44:25) Én semmivé teszem a fecsegők jeleit. Én vagyok az, aki megbolondítja a jósokat, aki visszafordítja a bölcseket, aki ostobasággá változtatja ismeretüket,
(Ézsaiás 44:26) aki valóra váltja szolgája szavát, aki teljesen végrehajtja követei elhatározását,
„Én vagyok . . . a ki szolgája beszédét beteljesíti, és véghez viszi követei tanácsát” (ÉSAIÁS 44:24–26).
JEHOVA ISTEN az ő igaz követeinek Nagy Azonosítója. Azáltal azonosítja őket, hogy a velük elmondatott üzeneteket valóra váltja. Ezenkívül Jehova a hamis követek Nagy Leleplezője is. Hogyan leplezi le őket? Meghiúsítja jeleiket és jövendöléseiket. Ily módon megmutatja, hogy ezek magukat nevezték ki jósnak, akiknek az üzeneteik saját hamis érvelésükből származnak, igen ostoba, testi gondolkodásukból!
Ésaiás és Ezékiel is azt mondta, hogy ők Jehova Isten követei. Azok voltak? Nézzük csak. Ésaiás körülbelül i. e. 778-tól kezdve prófétált Jeruzsálemben, nem sokkal i. e. 732 utánig. Ezékielt i. e. 617-ben fogságba vitték Babilonba. Ott prófétált zsidó testvéreinek. Mindkét próféta bátran hirdette, hogy Jeruzsálem el fog pusztulni. Más próféták azt mondták, hogy Isten ezt nem fogja engedni. Kik bizonyultak igazi követeknek?
Míg Ezékiel Babilonban volt, látomása volt arról, hogy mi történik a jeruzsálemi templomban. Keleti kapujának a bejáratánál 25 férfi volt. Köztük két fejedelem, Jaazanja és Pelatjáhu. Hogyan tekintette őket Jehova? Az Ezékiel 11:2, 3 (Katolikus fordítás) megadja a választ: „Emberfia, ezek a férfiak gonoszságot forralnak, és rossz tanácsot adnak ebben a városban. Azt mondják: Ugye nemsokára fölépülnek a házak?” Ezek az öntelt békekövetek ezt mondták: Nem leselkedik veszély Jeruzsálemre, hiszen hamarosan még több házat fogunk ott építeni! Isten ezért azt mondta Ezékielnek, hogy prófétáljon ellene ezeknek a hazug prófétáknak. A 11. fejezet 13. versében Ezékiel elmondja, mi lett egyikükkel: „lőn, mikor prófétáltam, Pelatjáhu, Benájáhu fia meghala.” Ez valószínűleg azért történt így, mert Pelatjáhu volt a legelőkelőbb és legbefolyásosabb fejedelem, valamint a legnagyobb bálványimádó. Hirtelen halála bizonyította, hogy hamis próféta volt!
Jehova kivégezte Pelatjáhut, de ez nem állította meg a többi hamis prófétát, hogy Isten nevében hazudjon. Ezek a csalók folytatták esztelen életútjukat, és Isten akarata elleni dolgokat jövendöltek. Jehova Isten ezért ezt mondta Ezékielnek: „Jaj a bolond prófétáknak, a kik az önnön lelkök után mennek, mert semmit sem láttak.” Pelatjáhuhoz hasonlóan „nincsenek” többé, mert kihívóan, Jeruzsálemre vonatkozóan ’békesség látását látták, holott nem volt békesség’ (Ezékiel 13:3, 15, 16).
Ami Ésaiást illeti, a Jeruzsálemről mondott összes isteni üzenete valóra vált. I. e. 607 nyarán a babiloniak elpusztították a várost, és a zsidók maradékát visszavitték magukkal fogságba Babilonba (2Krónika 36:15–21; Ezékiel 22:28; Dániel 9:2). Vajon ezek a csapások megállították a hamis prófétákat, hogy ne ostromolják Isten népét hiábavaló fecsegésükkel? Nem, ezek a hazug követek nem adták fel!
Mintha ez még nem lett volna elég, az izraelita foglyok Babilon dicsekvő jövendőmondói, jósai és asztrológusai befolyásának is ki voltak téve. Jehova azonban minden ilyen hamis követet kudarcot vallott bolondnak bizonyított, mivel a dolgoknak épp az ellenkezője jött be. Idővel rámutatott, hogy Ezékiel volt az ő igaz követe, akárcsak Ésaiás. Jehova minden ihletett szavát beteljesítette, amelyet rajtuk keresztül szólt, ahogy megígérte: „Ki a hazugok jeleit megrontja, és a varázslókat megbolondítja, a bölcseket megszégyeníti, és tudományukat bolondsággá teszi. A ki szolgája beszédét beteljesíti, és véghez viszi követei tanácsát” (Ésaiás 44:25, 26).Júdának és Jeruzsálemnek el kellett pusztulnia, s emberi lakosok nélkül kellett maradnia 70 évig. Jehova azonban bejelentette Ésaiáson és Ezékielen keresztül, hogy a várost később újra fogják építeni, és az országot be fogják népesíteni pontosan abban az időben, amelyet Jehova előre megmondott! Ez meglepő jövendölés volt. Miért? Azért, mert Babilon arról volt ismert, hogy sosem engedi szabadon foglyait (Ésaiás 14:4, 15–17). Ki szabadíthatná akkor ki ezeket a foglyokat? Ki tudná legyőzni az óriási fallal és folyóval egybekötött védelmi rendszerrel ellátott hatalmas Babilont? A Mindenható Jehova meg tudta tenni! És elmondta, hogy meg is fogja tenni: „Én vagyok az . . . ki ezt mondja a mélységnek [vagyis a város vízvédelmének]: Száradj ki! és kiapasztom folyóvizeidet! Ki Czírusnak ezt mondja: Pásztorom! ki véghez viszi minden akaratomat, és ezt mondja Jeruzsálemnek: Megépíttessék! és a templomnak: Alapja vettessék!” (Ésaiás 44:24, 27, 28).
Gondold csak el! Az Eufrátesz folyó, mely igazán félelmetes akadály volt az embereknek, Jehovának olyan volt, mint egy csepp víz a vörösen izzó felületen. Ssss, és az akadály elpárolgott! Babilon elesett! Bár még körülbelül 150 év volt hátra a perzsa Czírus megszületéséig, Jehova Ésaiással megjövendöltette, hogy ez a király fogságba ejti Babilont, és a zsidó foglyokat szabadon bocsátja, engedélyt adva a visszatérésre, hogy építsék újra Jeruzsálemet és a templomot.
Ezt a próféciát az Ésaiás 45:1–3-ban találhatjuk: „Így szól az Úr felkentjéhez, Czírushoz, kinek jobbkezét megfogám, hogy meghódoltassak előtte népeket . . . ő előtte megnyissam az ajtókat, és a kapuk be ne zároltassanak; én menéndek előtted, és az egyenetleneket megegyenesítem, az érczajtókat összetöröm, és leütöm a vaszárakat. Néked adom a sötétségnek kincseit és a rejtekhelyek gazdagságait, hogy megtudjad, hogy én vagyok az Úr, a ki téged neveden hívtalak.”
Figyeld meg, Jehova úgy beszél Czírushoz, mintha már élne. Ez összhangban van Pál kijelentésével, hogy Jehova „azokat, a melyek nincsenek, előszólítja mint meglevőket” (Róma 4:17). Ezenkívül Isten az ő „felkentjeként” azonosítja Czírust. Miért? Hiszen sosem öntötte Jehova főpapja Czírus fejére a felkenetés szent olaját. Ez igaz, de ez prófétai felkenetés. Különleges hivatalba helyezésre utal. Így hát Czírusnak erről az előzetes kinevezéséről beszélhetett Isten felkenetésként. (Vö. 1Királyok 19:15–17; 2Királyok 8:13.)
Amikor Czírus Babilon ellen ment, a lakosok biztonságban és védve érezték magukat. Városukat az Eufrátesz folyóból kialakított mély, széles, védelmező vizesárok vette körül. Ahol a folyó átszelte a várost, a keleti parton egy folyamatos rakodópart volt. Hogy elválassza a várostól, Nabukodonozor épített, ahogy ő nevezte, „egy nagy falat, hegyhez hasonlót, melyet nem lehet megmozdítani . . ., hegymagasságnyira emelte tetejét”. Ezen a falon kapuk voltak, hatalmas rézajtókkal. Ha valaki szeretett volna belépni rajtuk, meg kellett másznia a folyó szélétől kezdődő emelkedőt. Nem csoda, hogy Babilon foglyai kétségbeesve gondoltak arra, megszabadulnak-e valaha!
Nem így gondolkodtak azonban azok a zsidó foglyok, akik hittek Jehovában! Ragyogó reménységük volt. Isten a prófétáin keresztül megígérte, hogy kiszabadítja őket. Hogyan teljesítette Isten az ígéretét? Czírus elrendelte, hogy hadserege terelje el az Eufrátesz folyót több kilométerre északra a várostól. Babilon fő védelme így viszonylag száraz folyómederré vált. Azon a sorsdöntő éjszakán Babilonban a tivornyázók gondatlanságból nyitva hagyták az Eufrátesz partján lévő kétszárnyú ajtókat. Jehova nem szó szerint törte darabokra a rézajtókat; a kaput záró vaspántokat sem ütötte le, hanem csodálatos taktikával elérte, hogy nyitva maradjanak a kapuk és ne reteszeljék el őket. Hiába voltak Babilonnak falai. Czírus csapatainak nem kellett megmászniuk, hogy bejussanak. Jehova ment Czírus előtt megegyenesítve „az egyenetleneket”, igen, minden akadályt elhárítva. Ésaiásról bebizonyosodott, hogy Isten igaz követe.
Amikor Czírus teljesen átvette az irányítást a város felett, annak minden kincse a kezébe került, még a sötét rejtekhelyeken eldugottak is. Miért tette ezt Jehova Isten Czírusért? Azért, hogy megtudja, Jehova, aki ’nevén hívta’, az igaz próféciák Istene és a világegyetem Szuverén Ura. Hogy megtudja, Isten rendezte úgy, hogy ő kerüljön hatalomra, és engedje szabadon az Ő népét, Izráelt.Figyeld, mit mondott Jehova Czírusnak: „ Az én szolgámért, Jákóbért, és elválasztott Izráelemért neveden hívtalak el, szeretettel szólítálak, noha nem ismerél. Én vagyok az Úr és több nincs, rajtam kivül nincs Isten! felöveztelek téged, bár nem ismerél. Hogy megtudják napkelettől és napnyugattól fogva, hogy nincsen több rajtam kivül; én vagyok az Úr és több nincsen! Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek [fogságban levő népének] és gonoszt teremtek [Babilonnak]; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!” (Ésaiás 45:4–7).
Czírus Jehovának köszönhette, hogy legyőzte Babilont, mivel Isten erősítette meg őt, hogy véghezvigye azt, ami Neki tetszik ez ellen a gonosz város ellen, és megszabadítsa fogságban levő népét. Ily módon Isten felszólította egeit, hogy árasszanak igazságos hatást vagy erőt. Felszólította földjét, hogy nyíljon meg, és támasszon igazságos eseményeket és szabadítást fogságban élő népének. Jelképes egei és a földje pedig engedelmeskedett ennek a parancsnak (Ésaiás 45:8). Több mint száz évvel Ésaiás halála után bebizonyosodott, hogy Ő Jehova igaz követe volt!
Ezékielt i. e. 617-ben fogságba vitték Babilonba
Ezékiel napjaiban a nemzetek előtt bevehetetlennek tűnt Babilon
Ki tudná legyőzni az óriási fallal és folyóval egybekötött védelmi rendszerrel ellátott hatalmas Babilont? A Mindenható Jehova meg tudta tenni! És elmondta, hogy meg is fogja tenni: „Én vagyok az . . . ki ezt mondja a mélységnek [vagyis a város vízvédelmének]: Száradj ki! és kiapasztom folyóvizeidet! Ki Czírusnak ezt mondja: Pásztorom! ki véghez viszi minden akaratomat, és ezt mondja Jeruzsálemnek: Megépíttessék! és a templomnak: Alapja vettessék!” (Ésaiás 44:24, 27, 28).
A BIBLIA AZT TANÍTJA, HOGY ISTEN ILYEN VÁLTOZÁSOKAT FOG MEGVALÓSÍTANI A FÖLDÖN:
„Letöröl minden könnyet a szemükről, és nem lesz többé halál, sem kesergés, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé” (Jelenések 21:4)
„Majd szökell a sánta, mint a szarvas” (Ézsaiás 35:6)
„A vakok szemei megnyílnak” (Ézsaiás 35:5)
„Mindazok, akik az emléksírokban vannak . . . kijönnek” (János 5:28, 29)
„Egyetlen lakos sem mondja majd: »Beteg vagyok«” (Ézsaiás 33:24)
„Bőven lesz gabona a földön” (Zsoltárok 72:16)
Péld 2:20-22- A cél az, hogy a jó emberek útján járj, és maradj meg az igazságosak ösvényén, mert a becsületesek laknak majd a földön, és a feddhetetlenek maradnak meg rajta. A gonoszok pedig a földről kivágattatnak, és a hűtlenek kiszaggattatnak abból.
1 Tessz 1:5-10Ez bizonyítéka az Isten igazságos ítéletének, és oda vezet, hogy méltónak tartanak benneteket az Isten királyságára, amelyért szenvedtek is.
Itt számításba jön az, hogy Isten részéről igazságos dolog nyomorúsággal visszafizetni azoknak, akik nektek nyomorúságot okoznak, tinektek viszont, akik nyomorúságot szenvedtek, megkönnyebbüléssel, velünk együtt, amikor az Úr Jézus kinyilatkozik az égből az ő hatalmas angyalaival lángoló tűzben, midőn bosszút áll azokon, akik nem ismerik Istent, és azokon, akik nem engedelmeskednek a Jézusról, a mi Urunkról szóló jó hírnek. Ugyanezek el fogják szenvedni az örök pusztulás bírói büntetését, elkerülve az Úr színe elől és az ő erősségének dicsősége elől, amikor is eljön, hogy megdicsőüljön az ő szentjeiben, és csodálat tárgya legyen azon a napon mindazokban, akik hitet gyakoroltak, mivelhogy a tanúság, amellyel szolgáltunk, hitre talált közöttetek.
Luk 4:4-Jézus így felelt neki: „Meg van írva: »Ne csak kenyérrel éljen az ember.«”
(Máté 4:4) De ő ezt felelte: „Meg van írva: »Ne csak kenyérrel éljen az ember, hanem minden kijelentéssel, amely Jehova szájából származik.«”
(János 4:34) Jézus ezt mondta nekik: „Az én eledelem az, hogy cselekedjem annak akaratát, aki küldött engem, és elvégezzem a munkáját.
(János 6:38) mert én nem azért szálltam alá az égből, hogy a magam akaratát cselekedjem, hanem annak akaratát, aki küldött engem.
(János 6:27) Ne azért az eledelért munkálkodjatok, amely elvész, hanem azért az eledelért, amely megmarad az örök életre, és amelyet az Emberfia ad majd nektek; őrá ugyanis az Atya, igen, az Isten tette rá helyeslésének pecsétjét.”
6:27 Úgy tudunk munkálkodni „az eledelért, amely megmarad az örök életre”, hogy erőfeszítéseket teszünk a szellemi szükségleteink kielégítésére. Boldogok vagyunk, ha ezt tesszük (Máté 5:3).
Akinek nincs saját gondolata,az csak olvasgasson.Ne csináljatok már "Best Of Biblia"-t.Úgy sem olvassa végig a fene sem.
Kurt Vonnegut egyik regényében felvázolt vallása tetszett nekem.A "Merőben Közömbös Isten Egyháza".
Ez választ ad a Nagy Kérdésekre(teremtés,miért vagyunk itt,mi lesz a halál után),de kizárja azt a gyakori kérdést:"...de hát miért tűri ezt Isten???"
Az Őrtorony vallássrendszerről TÁRGYILAGOS elemzések találhatóak a következő linkeken, ajánlom mindenkinek elolvasni, legyen az benne vagy sem:
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
;-)
Eltünődött már rajta valamikor?
Ébredjetek 1995. május 8. száma alapján
Ezen a címen jelent meg több kérdést tartalmazó kérdőív az Ébredjetekben. Az 1995. május 8.-i szám 20. oldalán az igaz vallásról volt szó. Az ott feltett 10 kérdésre a folyóirat készítői megadtak írásszövegeket, melyeket úgy magyaráztak, hogy azon Jehova Tanúi nyerjenek. Mi most ugyanezekkel a kérdésekkel szeretnénk szembesíteni Jehova Tanúi szervezetét.
1. Vajon az igaz vallás emberi vallási vezetőket magasztal, dicsőít és túlzottan tisztel, és talán Írás-ellenes címekkel is felruházza őket?
„Sajnos azonban voltak néhányan akik állítólag csodálták Russellt"
„Charles Taze Russellre úgy utaltak a társai, mint Russell pásztorra."
„Ez az oka annak, amiért Rutherford bíróként vált ismertté"
„Ha valaki az Írástanulmányokat mintegy 10 évig olvasta és járatos lett bennük, félreteszi, nem foglalkozik velük, csak a Bibliával agy a tapasztaltaink azt mutatják, hogy akkor is ha tíz évig értette a Bibliát, két éven belül sötétségre jut. Ha azonban csak az Írástanulmányokat tanulmányozta a benne szereplő bibliai idézetekkel, de a Biblia egyetlen oldalát sem, két év elteltével még mindig a világosságban lenne."
(Idézetek a Hirdetők könyvből, a legutolsó Őrtorony 1910. decemberi számából)
Russell és Rutherford körül tagadhatatlanul kialakult valamilyen különleges tisztelet, amelyet néhányan személyi kultusznak hívnak. Josy Doyon Jehova Tanúiról írott könyvében megjegyzi, hogy Jehova Tanúi egészen addig elítélték a házasságkötést amíg Knorr elnök meg nem házasodott. Frederick Franzról a mai napig is legenda-szerű történetek keringenek. Henschel személye körül nem alakult ki ilyen kultusz, de az ő végidő-próféciáiról (amikben Armageddon idejéről tett kijelentéseket, miszerint azt nem lehet tudni) is körbejárnak a történetek. Russellre „pásztor"-ként, Rutherfordra „bíró"-ként, Knorra „elnök"-ként utaltak a maguk idejében. Russell munkásságára a korában úgy utaltak, mint amelyek nélkül az emberek a sötétségbe jutnak.
2. Vajon az igaz vallásnak nyereséghajhászó vállalkozásnak kell lennie, hogy a vezetői fényűzően élhessenek?
„Az Őrtorony Társulat részvénytársaság volt, üzleti vállalkozás, amelynek mindenki tagja lehetett, aki legalább 10 dollárért részvényt vásárolt."
Az Őrtorony Társulat vezetői világ körüli útjaik során nagyon ritkán szálltak meg testvéreik otthonában. Nem egyszer csak azért, hogy jelezzék, hogy ők magas rangú vallási vezetők, előkelő és drága szállodákban szálltak meg. E honlap készítői nem állítják, hogy Jehova Tanúi és az Őrtorony Társulat valódi hátterében a pénzszerzés áll, de vannak akik igen. Az tény, hogy az Őrtorony Társulat nagyon jó helyen van az amerikai vállalatok között a pénzügyi eredményeit tekintve.
3. Vajon az igaz vallást egyetlen tanítás, a földrajzi eredete, a tökéletlen alapítója vagy a benne alkalmazott uralkodási forma alapján kell azonosítani?
Jehova Tanúi korábbi neve a BIBLIAKUTATÓK volt. Russelléknek alapvető tanításuk volt, hogy a Bibliát kell tanulmányozni. Későbbi nevük a Jehova Tanúi is egy tanításukat, az evangelizációt hangsúlyozta.
„Ez nem egy csoport nevének a mérlegelése volt, hanem a munkáé, melyet végezniük kellett."
(Hirdetők könyv 155. oldal)
Vagyis Jehova Tanúi elnevezése is egy sajátos tanításnak köszönhető.
4. Vajon az igaz vallás megpróbálná elrejteni vagy helyettesíteni valamivel Isten kinyilatkoztatott nevét?
Vitathatatlan, hogy Jehova Tanúi sok emberrel megismertették a JHVH egy népszerű formáját, a Jehova nevet. De az emberek gondolataiban milyen összefüggésben jut eszükbe ez a szent név? Valóban tiszteletet vívtak ki Jehova Tanúi e névnek? Méltóképpen kezelik ezt a nevet?
Azt is meg kell említeni, hogy a NÉV helyreállítása nem volt megalapozott, amint azt már sokszor említettük. A Társulat kiadványaik sorra elfeledkeznek vitathatatlan történelmi tényekről, melyek rácáfolnak Isten tulajdonnevével kapcsolatos tanításaikra.
5. Hogyan kell tekintenie az igaz vallásnak a Bibliát? Hogyan kell tekintenie az úgynevezett Biblia utáni kinyilatkoztatásokat?
Fentebb idéztük Russell véleményét a saját írásairól, azokat a Biblia fölé helyezte. A szervezet a nagy sokaság 1935-ös színre lépését is „világosságnak" vagy „Isten akaratának része"-ként értelmezi, pedig azokról semmit nem mond a Biblia. Ahogyan nem beszél a hű és értelmes rabszolga vezető testületéről, ahogyan nem beszél arról, hogy a hű és értelmes szolga része lehetnek nők, de a vezető testületnek nem. A szervezet vezetői maguk állítanak be dolgokat úgy, mint amelyek az Istentől származó kinyilatkoztatás részei, noha a Bibliában nincsenek benne.
Hogyan viszonyulnak Jehova Tanúi a Bibliához és annak a tanulmányozásához ma, 2001-ben? Az Őrtotony 2001. augusztus 1.-i száma a 14. oldalon így fogalmaz:
„egy érett kereszténynek egységben és teljes összhangban kell lennie hívőtársaival a hitben és az ismeretben. A Biblia megértését illetően nem hangoztatja személyes véleményét, és nem ragaszkodik hozzá, sem nem alakít ki saját elképzeléseket. Inkább teljesen megbízik az igazságban úgy, ahogyan azt Jehova Isten a Fián, Jézus Krisztuson és a hű és értelmes rabszolgán keresztül kinyilatkoztatja."
Ezek a kemény szavak leleplezik a szervezet igazi arcát. Jehova Tanúi hivatalos neve: Jehova Tanúi Keresztény Gyülekezete. Milyen keresztény (Krisztust követő) gyülekezet az, amelyikben NEM SZABAD a Biblia megértésében egyénileg kialakítani egy nézőpontot? Nevezhető-e a kereszténynek az a szervezet amiben nem a Bibliával kell összhangban lenni, hanem a hívőtársainkkal? Nem utolsó sorban az Őrtorony ismét úgy állítja be magát, mint aki rendelkezik Istentől származó ÚJ kinyilatkoztatásokkal. Mennyivel alázatosabb a 119. zsoltár írója amikor azt mondja: „Az én lábamnak lámpása a te Igéd és utamat az világítja meg." Ezekről az új kinyilatkoztatásokról egyértelműen fogalmaz Pál: „De ha szinte mi, avagy mennyből való angyal hirdetne is nektek valamit azon kívül amit elfogadtatok, átok legyen" (Galata 1:8).
6. Mire és kire irányítják a figyelmüket az igaz imádók a megmentésért?
„Jehováé a megmentés" hirdette az 1998. december 15.-i Őrtoronyban a tanulmányozási cikk. Vajon kire irányította a figyelmet a megmentéssel kapcsolatban a cikk? A 17. bekezdés a hű és értelmes rabszolgának való engedelmességre szólít fel. Más szervezeti kiadványok is annak a nézetnek a kialakítására ösztönzik Jehova Tanúit, hogy a szervezeten kívül nincs megmentés.
Vannak Jehova Tanúi köztük magas kiváltságokkal rendelkező személyek is, akik szerint a szervezet nem szükséges a megmentéshez. Ez azonban ellenkezik a szervezet hivatalos álláspontjával. Vajon nem merészség lenne ezt elmondani egy kongresszuson vagy nyilvános előadásokban? Minden Jehova Tanúja úgy tudja, hogy a szervezeten kívül nincs megmentés. Talán az első szempontjuk a megmentés kérdésében ez.
7. Milyenfajta magatartást kell az igaz vallásnak felmutatnia a tanításai eredményeként?
Vajon Jehova Tanúi tanítása eredményeként jobbak lesznek az emberek? Két javaslatunk van ennek a lemérésére.
1. Évente 40 ezer Jehova Tanúját közösítenek ki, főleg erkölcstelenség miatt (Őrtorony 1986. november 1. 11. oldal a magyar reprint kiadásban). Kiközösítésre az kerül aki nem bánja meg az elkövetett bűneit. Ha a nagy rész megbánja (ahogyan arra a szervezet utalni szokott) akkor ez azt jelenti, hogy 3 esetből egy végződik kiközösítéssel, ez pedig évi 120 000 bírói esetet takar (nagyon jóindulatú számítás). Ha azt számoljuk, hogy minden 3 esetből 1 kerül bírói bizottság elé (azaz ennyi tudódik ki - tudható, hogy az arány ennél sokkal rosszabb) akkor ez 360 000 „eseményt" takar. 1986-ban 3 millió Jehova Tanújára jutott tehát 360 000 eset, ami 12 %/év. Elvileg egy adott gyülekezet hírnökeinek az egésze közül 60% követ el olyan dolgot ami bírói eset lehetne. Ahogyan jeleztük, ez egy nagyon jóindulatú számítás, nincsenek levonva azok a jelentős számú idősek akik amúgy sem vihetnék végbe ezeket a cselekedeteket.
2. Jehova Tanúira (mint minden más zárt vallási közösségre is) nézve nagyon igaz, hogy ameddig van felettük gyülekezeti kontroll igyekeznek jól viselkedni, de ha nincs akkor megmutatják milyenek valójában. Ezt az arcukat megismerve a Tanúknak rájöhetünk arra amire az előző számítás is célozni akart: nem jobbak Jehova Tanúi sem másoknál. Ezzel nem azt mondjuk, hogy nincsenek Jehova Tanúi közt őszinte, valóban Istent kereső emberek. Csakhogy még ezek az emberek sem lesznek olyanok amilyennek a Társulat leírja őket - jobbak a többi nem névleges kereszténynél.
8. Vajon Isten igaz imádóinak világméretű testvérisége belekeveredne a megosztottságot előidéző politikába és nacionalizmusba?
Hitlernek azt írták, hogy azonosulnak a nemes eszméivel (Ébredjetek 1998. július 8.) és ebben a nyilatkozatban nagyon erős antiszemita jelszavaknak megfelelő kijelentéseket szerkesztettek bele. Ez csak egy példa arra, hogy Jehova Tanúi a történelem folyamán megpróbáltak nem egyszer a fennálló hatalmaknak udvarolni. Az évek során mi magunk is megfigyeltük, hogy az egyes Tanúk nagyon hajlanak a radikális politikai csoportok felé. Ha pedig ez nem jellemző magukra a Tanúkra nézve általánosságban akkor is meg kell jegyezni, hogy Jehova Tanúi nincsenek egyedül ezzel az álláspontjukkal. Nemcsak Jehova Tanúi kaptak lila háromszöget, nemcsak Jehova Tanúi voltak azok akik elutasították a háborúban való aktív katonai részvételt.
9. Vajon az Isten által helyeselt imádat megengedné a háborúkban és a faji vagy törzsi öldöklésben való részvételt?
Erre a kérdésre az előbbiek alapján válaszolunk. Nem egyedül Jehova Tanúinak ez az álláspontja.
10. Kik mutatnak ma világszerte igaz keresztény szeretetet? Kik azok, akik nem megosztottak politikailag, fajilag vagy a nacionalizmus miatt? Akik nem dicsőítenek emberi vezetőket? Akik nem használják ki az embereket a vagyonuk vagy az állásuk miatt? Akik nem vesznek részt a háborúkban? Akiknek bibliai nevük van? Akik Isten Királyságának uralmát támogatják mint az emberiség problémáinak tartós megoldását?
Jehova Tanúi nyilvános előadásaiban sokszor elhangzott kijelentés: „vannak vallások ahol nagyobb a szeretet, de nálunk van a pontos ismeret". Amikor Ruandában a hutuk és a tuszik ölték egymást a Tanúk menekültjeit is szét kellett választani. A Tanúk között is megfigyelhető a karizmatikusabb emberek körüli személyi kultusz. A karizmatikusabb előadók stílusait nem egyszer utánozza a többi előadó. Mindezek mellett is hisszük, hogy a Tanúk nagy része őszinte ember, de a saját szervezetük által felállított rostán a saját szervezetük is fennakad.
Arra a kérdésre, hogy akkor hova lehet menni, ha nem Jehova Tanúihoz, Péter szavai megfelelő választ adnak:
„Uram kihez mennénk? Örök élet beszédei vannak nálad"
(János 6:68)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!