Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kinek mi a véleménye?

Kinek mi a véleménye?

Figyelt kérdés
(Malakiás 2:1, 2) 2 „Most pedig nektek szól ez a parancsolat, ti papok. 2 Ha nem hallgattok rá, és meg nem szívlelitek, hogy dicsőséget adjatok az én nevemnek — —, akkor rátok küldöm az átkot, és megátkozom áldásaitokat. Már meg is átkoztam, mivel nem szívlelitek meg.”
2012. júl. 10. 02:58
 1/7 anonim ***** válasza:
66%
Ez pont úgy hangzik, mintha Rákosi Mátyás írta volna a pártnak. Malakiás 2:1, 2 maga a személyi kultusz.
2012. júl. 10. 09:08
 2/7 anonim ***** válasza:

Lehet személyi kultuszozni, de elgondolkoznék, hogy ha van egy Teremtő Isten, aki mindent teremtett, vajon nem érdemel-e dicsőítést?

Egyébként elolvasta valaki, hogy miről is szól ez az egész rész? Mert ugye kiragadott mondatok alapján eléggé félreérthető minden.

2012. júl. 10. 13:24
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

"Lehet személyi kultuszozni, de elgondolkoznék, hogy ha van egy Teremtő Isten, aki mindent teremtett, vajon nem érdemel-e dicsőítést? "

Ha amúgy is megérdemli, minek erőltetnie? :)

2012. júl. 10. 14:06
 4/7 anonim ***** válasza:
Még annyit tennék hozzá a Rákosi Mátyás dologhoz, hogy teljesen mindegy, hogy kicsoda és mit teremtett, parancsba foglalni a farnyalást gusztusztalan dolog. Én csodálom és tisztelem Isten művét és lényét, de ha azt mondaná, hogy ezért a talpát kellene nyalnom, hát mit mondjak, elküldeném a sunyiba és kiábrándulnék belőle. Isten világát nem áldogatni kell, hanem csodálni és élni! Örömmel, és nem parancsszóra. És küldözgessen átkot a szomszéd falura, köszönöm, abból nem kérek.
2012. júl. 10. 14:12
 5/7 A kérdező kommentje:

Nos köszönöm a hozzá szólásokat, szándékosan hagytam ki az idézetből a teremtő nevét, mert tudtam, hogy egyből jönnek a támadások mielőtt valódi válaszokat kapok.

Nos ezt a szót hogy parancsolat ezt nézték sokan lényegesnek, Pedig itt már azért gondolta így a teremtő, mert nem tartották be azt amit kért tőlük, és még akkor nem parancsolta.

Hibáztatható papok

4 A 2. fejezet elején Jehova szemrehányást tesz a zsidó papoknak, amiért letértek igazságos útjairól. Ha nem fogadják meg a tanácsát, és nem igazítják helyre a viselkedésüket, az okvetlenül súlyos következményekkel fog járni. Figyeljük meg az első két verset: „néktek szól ez a parancsolat, ti papok! Ha meg nem hallgatjátok és ha nem veszitek szívetekre, hogy dicsőséget adjatok az én nevemnek, azt mondja a Seregeknek Ura: átkot bocsátok reátok, és elátkozom a ti áldásotokat.” Ha a papok Isten törvényeire tanították volna a népet, és betartották volna ezeket a törvényeket, Jehova megáldotta volna őket. De mivel figyelmen kívül hagyták Isten akaratát, átok jön rájuk. Még a papok által mondott áldások is átokra fordulnak.

5 Miért voltak a papok különösen hibáztathatók? A 7. vers világos választ ad: „a papnak ajkai őrzik a tudományt, és az ő szájából törvényt várnak, mivel a Seregek Urának követe ő.” Több mint ezer évvel korábban Isten törvényei, melyek Mózes által adattak Izraelnek, kimondták, hogy a papok feladata, hogy ’tanítsák Izrael fiait mindazokra a rendelésekre, amelyeket az Úr szólott’ (3Mózes 10:11). Sajnos egy későbbi időszakban a 2Krónika 15:3 írója a következőkről számolt be: „Sok ideje, hogy Izráel az igaz Isten nélkül, tanító pap nélkül, és törvény nélkül van.”

6 Malakiás idejében, az i. e. ötödik században ugyanez volt a helyzet a papokkal. Elmulasztották tanítani Isten Törvényét a népnek, ezért megérdemelték, hogy felelősségre vonják őket. Figyeljük meg, milyen kemény szavakat intéz hozzájuk Jehova. A Malakiás 2:3 (NW) kijelenti: „Ganéjt szórok arcotokba, ünnepeitek ganéját.” Micsoda dorgálás!

2012. júl. 10. 16:21
 6/7 anonim ***** válasza:

Szerintem erre a magyarázat: A papok letértek a helyes útról. A papok azért vannak, hogy Isten dicsőségét hirdessék és Istennek biztosan azért nem tetszett valami, mert ők ezt nem tették meg, hanem más, világi dolgokkal foglalkoztak.

Egyébként kedves hozzászóló..Isten megérdemli, de nem erőlteti, hogy dicsőítsék az Ő nevét. A papokra azért "haragudott" mert ők erre felesküdtek, ezért kellene élniük, hogy ezt tegyék, de ne tették.

2012. júl. 11. 14:43
 7/7 A kérdező kommentje:

Ez érdekes, de Jézus sosem gondolta, vagy akarta volna, hogy az emberek két csoportra váljanak, Laikus, meg papi osztályra.

Hiszen azt mondta, hogy mindnyájan testvérek vagytok, és az egyiknek ugyan úgy kell élnie mint a másiknak.

És nem akarta azt, sem, hogy hivatást csináljanak ebből, példa Pál apostol is aki e mellett dolgozott, hogy fent tartsa a szükségleteit, és ne legyen terhére másoknak.

2012. júl. 12. 12:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!