Ha valakit öngyilkosságra kényszerítenek, akkor az bűnös; aki így öngyilkos lett?
Ha valaki a tolvajtól a saját tulajdonát lopja vissza, akkor az bűnnek számít?
Az bűnös, aki a halálos ítéletet végrehajtja?
Ez egyéni nézőpontok kérdése.
Nekem nem, nem, igen.
szerintem nem lehet valakit öngyilkosságra kényszeríteni
akkor úgyis megöli aki kényszeríti a másikat mer amaz nem teszi meg
a tolvajtól visszalopásra az enyém a bosszúállás én megfizetek bibliai részlet jut eszembe
aki halálos ítéletet hajt végre az meg szolga, parancsot teljesít
1.Ha valakit öngyilkosságra kényszerítenek, akkor a kényszerítő a bűnös, hisz a másiknak eszébe sem lett volna meghalni.
2.Ha a tolvajtól visszalopom a tulajdonom, az nem lopás!Egyszerűen visszavettem jogos tulajdonomat!
3.Aki a halálos ítéletet végrehajtja, természetesen bűnös, akár hogy is nézzük, gyilkolt.Erre nincs mentség.Vissza is utasíthatta volna, hogy ezt tegye!
Tolvajtól lopni nem bűn.
A hóhér nem bűnös, kivéve ha koncepciós perben halálra ítéltet végez ki.
A kényszerítés minden bűnt csökkent, akár teljesen át is vihet a kényszerítőre.
Az öngyilkosságra kényszerítés helyzete:
A rab felébred börtönében. Fogva tartója odaküldi egy fegyveres szolgáját, hogy ha nem issza ki a méregpoharat, vagy nem dől bele a kardba, akkor megkötözve elhurcolják, és középkori kínzóeszközökkel fogják kegyetlenül halálra kínozni. Ha eddig nem ijedt meg a rab, akkor a szolga megmutatja az eszközöket, mellettük egy csuklyás alakkal, aki már alig várja a móka kezdetét. Nemsokára az úr is megjelenik, és láthatóan el van szánva ő is a kínzásra. Megkérdi a hóhért,hogy készen áll-e, és az úgy válaszol, hogy igen. Az úr odanyújtja a kupát, és ráparancsol: Idd ki!
Ezzel a mesével csak azt akartam megmutatni,hogy lehet akár öngyilkosságra kényszeríteni, ha a kényszerítő elszántnak látszik arra, hogy ha a másik nem lesz öngyilkos, akkor megkínozza, megcsonkítsa, és megölje.
"Ha valakit öngyilkosságra kényszerítenek, akkor az bűnös; aki így öngyilkos lett?"
Nem. Bár ezt ennél szerintem sokkal összetettebben kell vizsgálni. Helyzet, ok, elmeállapot stb..
"Ha valaki a tolvajtól a saját tulajdonát lopja vissza, akkor az bűnnek számít?"
Nem, csak bajba kerülhet és egyéb bűnt követhet el közben.
"Az bűnös, aki a halálos ítéletet végrehajtja?"
Nehéz kérdés. Talán a legnehezebb. Mert ölni bűn. Inkább az a kérdés, hogy kinek a felelőssége az egész és mi történne, ha az ölés nem történne meg.
Szerintem helytelen.
De megmondom, hogy miért nem bűn és miért üdvözölhetnek ezek az emberek (persze csak ha nem élvezik a gyilkolászást és kegyetlenkednek).
Mert az önvédelem nem mindig bűn. Van amikor tényleg nem oldható meg ölés nélkül. Ha pedig ahhoz tartanánk magunkat, hogy nem kell önvédelem, világvége lenne és ezt sokan kihasználnák. A börtönök meg fognak telni. És miért jobb elzárva valaki (aki gonosz), mint holtan?
Hú, nem valami meggyőző érvek. Mondhatjuk, hogy keresztény ember dugja oda a másik arcát és akkor ki leszünk írtva, de akkor azt is mondhatnánk, hogy ha a bűnös megbánta bűnét, börtönbe sem kell mennie. Ha tényleg megbánta. Márpedig ez elég ritka eset vagy csak azért bánják meg, mert lebuktak. Nem tudom. Mi ne ítélkezzünk és kerüljük az ölést!
De mért nem számít bűnösnek az, ha a tolvajtól lopod el a saját cuccod sutyiban? Hisz akkor ugyanolyan tojvaj vagy te is. Viszont ha a tolvaj elé állsz korrekten és visszaveszed azt ami a tiéd, az nem bűn, mert az igazságszolgáltatás.
És ha nem hajlandó visszaadni, arra van a rendőrség.
Igazad van hable teljesen. Hiszen így lenne helyes. Most az a kérdés csak, hogy betudod-e bizonyítani, hogy az ellopott cucc a tiéd volt-e?
Nyílván lopásnak számit a törvények alapján, ha nem tudod bebizonyítani, hogy a tiéd volt.
Viszont a lopásban szerintem nem az a bűn, hogy lopsz, hanem az, hogy a másik embert megkárosítod. De jobb mindig a törvényesen eljárni, mert akkor nem lehet baj.
MInden válasz ami helyes a bibliában van.
A teremtő nem hatalmazott fel senkit arra, hogy mások életét elvegye, sőt tovább megyek, igazából a saját életéről sem dönthet, mert azt ajándékba kapta a teremtőtől.
Igy bűn az ilyesmit elkövetni, mert sok tanításban ezért nincs feltámadása egy öngyilkosnak, mert saját maga mondott le az életéről.
De, ebbe azért amint egy előttem szóló, írta megvizsgálandó, az egyén elmebeli állapota is, mert nem valószínű, hogy tiszta volt az elméje. De ezt csak a teremtő látja, mi nem dönthetjük, el, mert nem vagyunk minden tudók.
Az elsőt nem tudom értelmezni. Hogyan lehet valakit öngyilkosságra kényszeríteni. Megfenyegetem pisztollyal?
Másodikat nem tudom.
Harmadik: ha az állam nevében, igazságos eljárás után (tehát nem valami koncepciós per félében) teszi, akkor nem. Ugyanis az állam Isten által lett létrehozva, és eredetileg egyetlen célja volt: a bűnözők megbüntetése. "Nem ok nélkül viseli a fegyvert" mondja Pál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!